Uusi ilmastovyöhyke, arktinen tropiikki, on löytynyt Huippuvuorilta. Ensimmäiset merkit sen kehittymisestä havaittiin 4.00, kun iloinen kesäsade ropisutti retkikunnan Hillejen punaisia kankaita.

Aamulla telttakylämme oli peitelty tihkuiseen usvaan ja makuupussien kuivattaminen oli turha toive. Onnekkaimmat löysivät ahkionsa kylpyammeiksi muuttuneina ja saivat äyskäröidä ruuhensa tyhjiksi ennen kamppeiden lastaamista.

Tänään joutui varusteiden pakkauspussien vedenpitävyys melkoiseen testiin. Ulkoilman lämpötilaksi mittari ilmoitti n. +3 astetta, mutta tuuleton hautova ilma sai mikroilmaston kuoritakin sisällä elämään omaa elämäänsä jo ennen ensimmäistäkään hiihtorykäisyä.

Retkikunnan temmellyspäivä alkoi laskulla Murdochbreen-jäätikköä pitkin merenjäälle. Tämän reissun kilometrienkka yhdelle legille saatiin ensimmäisen vedon aikana. Huimat 5,7 kilometriä tuli vetäistyä pitkälti Matiaksen sutjakoiden sivakoiden ja reippaan alamäen ansiosta.

Laskussa nähtiin lisäksi hiihdonopettajamme uhrautuva demonstraatio oikeaoppisesta ja hallitusta pyllähdyksestä.

Ohitimme toisella legillä Tempelfjordenille pysäköidyn laivan, jota matkailuyrittäjien allianssi käyttää turistien kestittämiseen. Saimme lotjan pihassa seuraa myös uteliaasta koirasta, joita näytti maleksivan nurkissa useampia kelkkailijoiden rapsutettavina.

Ylitimme Tempelfjordenin ja hiihtelimme pitkin Sassendalenia huomenna Adventdaleniin kavuten. Reitti on sama, jota pitkin rämistelimme bankulla ensimmäisenä päivänä. Tutuilla jäljillä siis ollaan!

Olemme jo muutaman päivän hiihtäneet jatkuvasti pitkin leveää kelkkauraa ja sama meno jatkui tänään. Kelkkoja suhahteleekin tiuhaan molemmilta puolilta ohi kaikkiin mahdollisiin suuntiin, eikä ralli tunnu hellittävän edes yöllä.

Jotkut kelkkailijat morjestavat ohi viilettäessään, toiset suorastaan tuulettavat, harvat jäävät jutulle ja useat painavat jurosti lisää kaasua. Olemme päätyneet myös muutaman kelkkailijan kameran muistikortille.

Hiihtely liukkaalla moottoritiellä kiidättää retkikuntaa melkoista haipakkaa maalia kohti ja kärkeä jouduttiinkin tänään useasti toppuuttelemaan, jottemme pamahda Longyearbyeniin päivää etuajassa.

Olemme olleet niin eteviä hiihtäjiä, että voimme huomenna nautiskella tunnin myöhäisemmästä heräämisestä ja kuuden legin päivästä.

Retkikunnalla kaikki oikein hyvin. (HK)

25.4.2011

Lämpötila: aamulla +3 astetta,päivällä +4, illalla +5

Tuulen nopeus: aamulla, päivällä, illalla tyyntä

Hiihdetty matka: 24 km

Etäisyys Longyearbyeniin: 32 km.

Sijainti: N 78°16,534′ E 17°00,675′