Jos ihmettelette Suomessa sääennustusten pitävyyteen, niin tervetuloa Huippuvuorille. Eilen ennustus oli että puolipilvistä ja pientä pakkasta ja tälle päivälle samoin.

No, okei pakkanen jotakuinkin piti paikkansa paitsi että yöllä pakkanen laski -26 asteeseen.Lisäksi eilinen oli kuin paraskin kevätpäivä Suomen Lapissa eli aurinkoa riitti ja lämpöä myös. Tälle päivälle luvattu keli muuttui täysin pilviseksi ja lumiseksi ja tuulta riitti kotitarpeisiin.

Aamulla Vaiskan ilmoitus Newtontoppenin huiputuksen lähtöstartin siirtämisestä tunnilla eteenpäin huonon kelin takia herätti pelkoa huiputuksen onnistumisesta laisinkaan. Startti tapahtui klo 11.00 heikohkossa näkyvyydessä, mutta toivon kipinä kyti jokaisen lähtijän rinnassa.

Osa retkikunnasta jäi teltoille huoltamaan itseään ja varusteitaan.

Toivon kipinä hiipui jokaisen nousumetrin jälkeen heikkenevän kelin johdosta. 1,5 tunnin nousun jälkeen totesimmen tuulen voimakkuuden ja heikon näkyvyyden tekevän turvallisen nousun mahdottomaksi ja paluumatka telttaleirille oli tosiasia.

On kuitenkin aina nähtävä asioilla hyvät puolet ja niitä oli pettymyksen keskellä ruvettava kaivelevaan mieltemme sopukoista. Hiihtoreissu toimi hyvänä palauttavana lenkkinä sillä mukanamme ei ollut kuin henkilökohtaiset juomapullot, kamerat yms. Toki turvana oli yksi ahkio, makuupussi, telttapatja, köysi sekä ensiapulaukut hätätilanteen varalta.

Lisäksi hiihtoreissu täytti yhden tavoitteista eli 79 leveysastetta saatiin rikottua mikä dokumentoitiin asianmukaisesti kameralla GPS:n näytöltä.

Huiputuksen jäätyä haaveeksi lisäsi se tälle päivälle vapaa-aikaa ja ennen kaikkea palautumisen mahdollisuutta kovien päivien vastapainoksi. Osa käyttää ajan tankkaamiseen, nukkumiseen, varusteiden huoltamisen, venyttyttelyyn, ompeluun, filosofiseen ajatteluun tai syntymäpäivien viettoon kuten me.

Eräs jäsenistämme vietti päivän etukäteen juhlia neljännesvuosisadan merkeissä.

Loppupäivä ja alkuilta sujuikin siis erittäin lupsakkaasti retkikunnan ahtautuessa yhteen telttaan herkuttelemaan paikan päällä tehdystä kakusta asianmukaisesten näkäräisten saattelemana.

Toivo kytee: mikäli sää sallii niin huomen aamulla yritämme vielä huiputusta. Tämä vaatii ajan puutteen vuoksi kuitenkin sen että huiputusreissun jälkeen joudumme starttamaan liikenteeseen ja edessä on vielä päivän pääteeksi 4 legiä. Eli jälleen kerran hikinen, tuskainen, kova mutta myös niin antoisa päivä on tiedossa.

Retkikunnalla kaikki hyvin. (JT)

15.4.2011

Lämpötila: n. -15 astetta
Tuulen nopeus: kovahko (m/s)
Hiihdetty matka: 0 kilometriä ahkioiden kanssa, n. 7 km huiputusyrityksessä.
Sijainti: N 78°58,828′ E 017°28,213′