Retkikunnan päivät alkavat päästä normaaliin rytmiinsä, eli herätys kello seitsemän ja ahkiot nytkähtävät liikkeelle kello 9.

Tänä aamuna teltan seiniä paukuttava myrskytuuli taisi tosin herättää porukan jo aamuyön tunteina. Oman telttakuntamme aamu sai sykähdyttävän startin ahkion aisassa kuivumassa olleen makuupussin karattua tuulen mukana jäätikölle. Allekirjoittanut keitteli asiasta onnellisen tietämättömänä aamupuuroa teltassa.

Onneksi, hmmm, aamutoimillaan olleen telttanaapurin ripeät otteet pelastivat karussa olevan yösijan ja varmistivat näin allekirjoittaneelle lämpimät yöunet jatkossakin.

Yön kylmä puhuri oli aamuun mennessä vaihtunut nollaa lähenteleväksi leudoksi sääksi. Retkikunta lähti voimaa puhkuen puskemaan ensimmäistä päivän suunnitelluista seitsemästä legistä.

Keli oli turhankin hikinen hiihtämiseen, varsinkin kun päivän etapit olivat kaikki nousujohteisia ja retkikunnan varusteet suunniteltu paremminkin koviin pakkasiin. Olisi sittenkin pitänyt ottaa Longyearbyeniin jätetyt bikinit matkaan!

Hiihtouramme oli siis vahvasti ylämäessä koko päivän. Muutaman kerran meinasi uskoa loppua varsinkin meiltä mimmiliigan edustajilta, jotka koitimme taistella fysiikan lakeja vastaan suomalaisen naisen sisulla ja peräänantamattomuudella.

Kun ahkio painaa parikymmentä kiloa enemmän kuin vetojuhta, vaatii sen hilaaminen ylös jäistä ja lumista vuorenrinnettä sisun lisäksi myös aimo annoksen hurttia huumoria.

Onneksi veto- ja työntöapua löytyi tiukimpiin paikkoihin, sillä etenkin retkueemme kuvaajilla tuntuu virtaa olevan loputtomasti ja heidät nähtiin kirmaamassa pitkin poikin mäkiä vuorikauriin ketteryydellä painavat ahkiot perässään.

Mimmiliigamme muut jäsenet olivat vaihtaneet suksien alle leveämmät 50 mm karvat, mutta itse hiihtelin kapeammilla 38 millisillä. Pidossa ei ollut kehumista. Rupesin jo kyselemään retkikunnan herrahenkilöiltä josko saisin vähän rintakarvoja mohairien jatkeeksi!

Pientä lisähaastetta taipaleelle toivat muutamaa retkikunnan jäsentä vaivaat hiertymät, mutta suunnitellut seitsemän legiä tuli hiihdettyä ja huominen päivä starttaa yhtä lailla ylämäkeen. Ilta kuluu siis tankaten ja ehkä pieni näkäräinenkin tarvitaan verenkiertoa avittamaan.

Retkikunnalla kaikki hyvin! (TJ)

9.4.2011

Lämpötila: aamulla 0 C, illalla -9 C 
Tuulen nopeus: päivällä 0 m/s, illalla n. 10 m/s
Hiihdetty matka: 12,5 kilometriä