Teija Saviranta ja Tero Ronkainen (soutaja) (Merilohi 15.2 kg)

LAJI Merilohi
PAINO 15,20 kg
PITUUS 119 cm
AIKA 5.7.2017 00:24
PYYDYSTYSTAPA Vaappu
MERKKI JA MALLI Emma, Hilepunainen -väri
SÄÄOLOT Pilvinen, tyyni, ilman lämpötila +14.
PAIKKA Tenojoki, Guollemuordappal, keskivirrasta
SAALISKERTOMUS
Oikullisuus kuuluu keskeisesti lohenkalastukseen. Monen päivän hiljaiselon jälkeen saaliiksi voi saada parin tunnin aikana monta kalaa. Lohikesä 2017 jää historiankirjoihin poikkeuksellisen vedenkorkeuden ansiosta. Vesi oli koko kalastuskauden ajan 60-130 cm ajankohdan normaalia korkeammalla. Lohensoutua ajatellen kesä oli ainutlaatuisen hyvä korkean veden ottipaikkojen opettelemiseen.
Teijan kanssa saamani 15,2 kiloinen lohi tarttui Guollemuordappalista keskeltä vahvinta virtaa, vaikka vesi oli noin 60 cm normaalia ylempänä. Voimakkaasta pintavirrasta huolimatta sen alla on hidas virta, jossa isot lohet viihtyvät.
Käytyämme torpalla iltapalalla vaihdoin vieheet kotirannassa. Hilepunaisen Emman valitsin kolmesta eri syystä: Emma toimii erinomaisesti nopeassa virrassa. Pilvinen, kostea keli ja tavanomaisesti hämärämpi keskikesän yö olivat kuin luodut hilepunaiselle värille. Tärkein syy oli se, että saimme edellisenä kesänä samalla vaapulla 14,2 kiloisen kojamon Osman Ylämontusta.
Kala tarttui heti Kivikosken alle Guollemuordappaliin (Kalakapustajyrhämä) päästyämme. Se ui heti veneen vierestä ylävirtaan. Teijan kelatessa muita vieheitä ylös kala pääsi harmillisen pitkälle siimalle. Onneksi se kääntyi ja lähti hitaasti valumaan virran mukana Niileksenkiven Suomen puolelta alavirtaan. Lohi ui koko väsytyksen ajan pitkiä, hitaita vetoja ylävirtaan ja valui sen jälkeen hitaasti veneen viereen. Hannunväylän alaosassa se nousi ensimmäisen kerran niin lähelle pintaa, että näin sen koon.
Maaherranväylään valuttuamme lohi kääntyi ylävirrasta venettä kohti, nousi pintaan ja käänsi hieman kylkeä. Kala oli parin-kolmen metrin päässä veneestä. Näin pelottavan hyvin, kuinka huonosti vain yksi vaapun koukku oli kiinni lohen leuassa. Huopasin varovasti venettä lohen perään. Riittävän lähelle päästyämme koukkasin. Vaapun koukku vaihtui nostokoukkuun. Onneksi aikajänne täsmäsi ja lohi nousi nousi veneeseen.
Rantauduimme Sundebaktin alapuolella Norjan rannalle ihailemaan ja kuvaamaan kalaa. 15,2 kiloinen kuvankaunis naaraslohi, jonka suomut, evät ja nahka olivat täysin virheettömät. Koko kesän korkealla pysytellyt vesi esti tehokkaasti verkkopyydysten käyttöä. Sen ansiosta lähes kaikki lohikesän 2017 lohet olivat ehjiä ja kauniita.

OMA KUVA