Reijo Louko ja Tero Ronkainen (soutaja) (Merilohi 19.7 kg)

LAJI Merilohi
PAINO 19,70 kg
PITUUS 123 cm
AIKA 17.7.2017 23:23
PYYDYSTYSTAPA Vaappu
MERKKI JA MALLI Jan (kolmekoukkuinen), Kultakala -väri
SÄÄOLOT Pilvinen, tihkusateinen, tyyni. Ilman lämpötila +16 astetta. Veden lämpötila 17 astetta.
PAIKKA Teno, Osmansuvanto, Suomen puoleinen Kojamokivi
SAALISKERTOMUS
Reijon kanssa soutaessamme valitsemme usein soututaktiikan "Kenon tai Eurojackpotin pelaamisen välillä". Useimmiten päädymme pelaamaan Eurojackpottia, jossa voittoja tulee harvemmin, mutta ne ovat isoja.
Heinäkuun 17. päivän illalla kotisuvantoni lähtöpaikalla päätimme soutaa ison kalan ottipaikat, vaikka vesi oli armotta liian korkealla suvannon soutuun. Oikean puoleiseen keskivapaan valitsin vieheeksi vanhan Kultakalan. Kerroin Reijolle vaapulla saadun jo kolme yli kahdenkymmenen kilon painoista kojamoa.
Kultakalalle kotisuvannon soutu oli näytön paikka. Se vaurioitui edellisen viikon maanantai-iltana Porsinjokisuulta tarttuneen lohen väsytyksen aikana. Vaapun leukalappu irtosi ja keskikoukku hävisi kokonaan. Leukalappu oli onneksi tallessa siimassa. Kuivattelin vaappua muutaman päivän ja liimasin leukalapun paikoilleen. Otin toisesta samanlaisesta vaapusta prikulleen samanlaisen koukun uistinrenkaineen ja panin sen paikalleen. Osman lähtöpaikalla vaappua uittaessani minun ei tarvinnut säätää sitä lainkaan. Korjaus oli onnistunut yli odotusten.
Lohi tarttui Suomen puoleisen Kojamokiven takaa Suomeen päin soutaessani. Kala jykersi hitaan vahvasti kohti Ylämonttua. Muut vieheet ylös saatuamme saimme nauttia vahvasta väsytyksestä. Voimakas virta vei venettä ja kalaa vauhdilla alavirtaan. Vahva vienti hiipui Ylemmän Vitosjoen kohdalla hitaassa rantavirrassa. Koukkasin lohen veneen laitaa vasten, nuijin sen ja nostin sen jälkeen veneeseen.
Koukkauspaikka on tullut minulle tutuksi vuosikymmenien aikana useiden isojen lohien kanssa. Elokuun 19. päivä 1999 koukkasin samassa paikassa 21,5 kiloisen kojamon, joka tarttui Aittikuopasta. Vapamiehenä oli silloin Osman Niilo, Niiles Antti Porsanger.

OMA KUVA