Outi Rantanen (Hauki 9.9 kg)

LAJI Hauki
PAINO 9,90 kg
PITUUS 107 cm
AIKA 1.5.2019 15:00
PYYDYSTYSTAPA Viehekalastus
MERKKI JA MALLI Kela Daiwa Legalis 1500 ja vapa Daiwa Vulcan (6-jalkainen)
SÄÄOLOT Länsituulta kohtalaisesti
PAIKKA Espoon suvisaaristo, jonkinlainen kutulahti
SAALISKERTOMUS
Vaimoni sanoi Vapunpäivänä, että jos hän olisi terve, lähtisi hän merelle. Minä (perheen isä) luin rivien välistä, että minä terveenä voisin itse lähteä merelle. Toinen lapsista oli hänkin sairas ja toinen taas terve, joten ehdotin tälle terveelle, 8-vuotiaalle Outille, että lähdetkö kalaan kanssani. Ja kalaan me lähdimme; mummilassa valitsimme uistimia, ja mukaan Outi halusi erään kokkolaisen uistinvalmistajan käsintekemän kevennetyn taimenuistimen, jota hän oli useasti aiemmin ihaillut.

Soudimme lähistön aiemminkin hyviä kaloja tarjonneelle lahdelle, missä aloitimme kalastuksen tuulen yläpuolelta antaen veneen rekata tuulen mukana. Outille annoin suspin ja itselle otin jonkun kevennetyn haukilusikan. Heittelimme yhden liu'un tuulen mukana ja tyttö tuumaili, että emme varmaan saa yhtään kalaa. Kerroin hänelle, että näin keväällä voi olla vaikeaa saada kalakontakteja, mutta jos joku kala tulee, se voi olla aika hienokin. Palasimme takaisin tuulen yläpuolelle ja olimme aloittamassa uutta liukua, kun tyttö sanoi haluavansa vaihtaa taas uuden uistimen. Kysyin haluaako hän vaihtaa takaisin aloitussuspiin, mutta hän sanoi, että hän laitetaan se"kaunis uistin". Sitä hän ehtikin heittää muutamia kertoja, kun tokaisi kalan olevan kiinni. Kokeilin toisella kädellä vavasta, että potkiiko siellä. En voinut olla varma mistään liikkeestä - vapa vain tuntui jännittyneeltä (ajattelin kyllä että siellä pohjassa on paljon kasvustoa ja että ehkä se on rehua). Sanoin tytölle, että voihan siellä olla kala kiinni ja että kelaa vaan niin nähdään kuka siellä on.

Tyttö kelasi vapa jännittyneenä uistinta luokseen ja jossain vaiheessa veneen lähellä tuntui, että siirsiköhän tuuli venettämme kun siima tuntui ohjautuvan tuulen yläpuolelle. Pian tämän jälkeen huomasin kalan pintautuvan ja huudahdin, että minkä kalan oot tyttö saanut kiinni. Alkufiilikset olivat, että siinä on 5-6 -kiloinen vastapeluri. Kala ei tehnyt pitkiä vetoja, kävi veneen alla ja pyöri lähellä. Kun saimme veneen asemoitua paremmin rantaan nähden, pystyi tyttö ohjaamaan kalan luokseni veneen peräpäähän, mistä saatoin sen liplockilla kopata ja pussittaa punnittavaksi. Kun vaa''an lukemat heiluivat 10 kg:n molemmin puolin ja kuvausvälineemme olivat kotona, päätimme tehdä poikkeuksen eli ottaa kalan evääksi sen sijaan että olisimme C&R:nneet sen. Mummilan pihalla uusintapunnituksen mukaan Outi oli saanut Suomen harvinaisimman hauen - karvan vajaan kympin eli 9,9-kiloisen.

Saaja Outi haluaa myös omin sanoin sen kertoa: "Se otti kiinni ihan tavallisesti, veti kovin eikä ravistellu. Isi ei meinannut uskoa, että siellä oli kala. Sitten kun se tuli pintaan, sitten isi uskoi. Mä olin melko varma, että se oli kala."

OMA KUVA