Ossi ja Jussi Blom (Hauki 10.900 kg)

LAJI Hauki
PAINO 10,90 kg
PITUUS 117 cm
AIKA 28.9.2020 19:12
PYYDYSTYSTAPA Vaappu
MERKKI JA MALLI Nils Master Invincible 25 cm väri 67
SÄÄOLOT Aurinkoinen, itätuuli 1 m/s, ilma 14,7 °C
PAIKKA Herjaanselkä, Päijänne
SAALISKERTOMUS
Oli aurinkoinen, tyyni ja ajankohtaan nähden varsin lämmin syysilta. Taimenen uistelu Judinsalonselällä ei ollut edellispäivinä tuottanut toivottuja tuloksia, joten suuntasimme veljesten kesken tutuille haukiapajille Herjaanselällä. Toimiviksi havaitut suurhaukivaaput vetoon—kaksi jätti-Nilsua syvemmälle veneen viereen ja pari matalauintisempaa kapulaa sivuille pikkuplaanareiden avustamina—ja koluamaan lupaavia rantapenkkoja ja selkämatalikkoja. Odotukset saaliin suhteen olivat jälleen korkealla, samalta seudulta kun oli edellisvuosina noussut useampikin yli 5-kiloinen.

Aurinko oli juuri laskenut ja ilta alkoi hämärtyä. Takana oli jo lähes kolme tuntia vetoa, eikä kyydissä ollut kuin reilu parikiloinen pulikka, josta toki riittäisi särvintä leivän päälle muutamaksi päiväksi. Päätimmekin nostaa romppeet ylös ja kääntää kokan kohti mökkirantaa, mutta kokeilla vielä sitä ennen varmuuden vuoksi viimeisen matalikon reunasta. Kippari ehti juuri tokaista, että ei muuten ole tästä saatu koskaan yhtään mitään, kun oikealta puolelta tärähti. Velipoika tarttui luokilleen taipuneeseen vapaan ja totesi heti, että nyt on hieman suurempi kiinni. Väsyttelimme kalaa rauhallisesti veneen perässä reilut puoli tuntia, ennen kuin se alkoi osoittaa ensimmäisiä väsymisen merkkejä. Kohta olisi pilkkopimeää, joten otus piti puoliväkisin hilata veneen viereen. Kalan koukkaus kyytiin sujui kuitenkin ongelmitta, koska se oli tukevasti kiinni vaapun kaikista koukuista. Hämärässä—ja lievässä adrenaliinihumalassa—tehdyt ensiarviot koosta nousivat liki 15 kiloon saakka. No, varmasti ainakin kymppikiloinen!

Tukikohtaan palattuamme kaivoimme digitaalivaa'an ja muut instrumentit esille. Huolellinen mittausoperaatio osoitti kymmenen kilon menneen kuin menneenkin rikki. Samalla "raskas" taakka putosi saamamiesten harteilta, kun harmittavasti muutamien satojen grammojen päähän tästä maagisesta rajasta jäänyt edellinen ennätys viiden vuoden takaa voitiin nyt lopullisesti siirtää historiankirjoihin. Ruumiinavaus osoitti vainajan popsineen ennen kohtalokasta puraisuaan alkupalakseen n. 40 cm:n pituisen lahnan. Vastaisuudessakin varaamme siis aina kalapakin järeimmän kaluston käyttöön haukijahtiin lähtiessämme.

OMA KUVA