Jarkko ja Marko Hyvönen (Kuha 12.185 kg)

LAJI Kuha
PAINO 12,19 kg
PITUUS 100 cm
AIKA 3.8.2017 10:00
PYYDYSTYSTAPA Verkko
MERKKI JA MALLI Kivikangas 55mm
SÄÄOLOT Puolipilvistä
PAIKKA Verkko järven keskellä olevalla matalikolla Reisjärvellä
SAALISKERTOMUS
Jatkuva makkaran ja grillipihvien syönti alkoi jo maistua puulta, joten päätimme veljen kanssa viedä verkot ja pitkät siimat yöksi järveen ruokakalojen toivossa. Lähestyvä ukkonen sai verkonlaskuun vauhtia ja pitkänsiiman laskeminen sai jäädä kokonaan. Seuraavana aamuna ajelin mökille ja lähdimme kokeemaan verkkoa. Velipoika otti verkon päästä kiinni ja totesi, että täällä on jotain. Hetken verkkoja nosteltuaan velipoika kirosi: "Perkele, tuota me ei saada veneeseen!"
Näin kuhan kyljittäinen veden pinnassa. Kala ei ollut kovin lujasti kiinni verkossa, takertunut hieman pyrstöstä ja kiduksista. Iski tietysti heti ahdistus miten saamme kalan nostettua veneeseen. Kestääkö verkko ja pysyykö löysässä oleva vonkale kiinni? Edellisiltana oli veneestä heitetty haavi maalle salamaniskun pelossa. Muistin kuitenkin, että vapalaatikossahan on nostokoukku. Tietenkin vapalaatikko oli lukossa ja veneen laatikoihin jokaiseen oma ulkoisesti samannäköinen avain. Veneen, moottori piti tietysti sammuttaa, että avainnipusta saadaan irrotettua se mahdollinen oikea avain. Pienen askartelun jälkeen sain vapalaatikon auki ja nostokoukun käsiini. Veli kelasi varovasti verkkoa ylös, että saadaan körmy taas pintaan. Nostokoukku kiduskansien taakse ja kuha oli veneessä. Siinä sitten taivastelimme hetken ja pohdimme kalan painoa. Mökillä oli entuudestaan seinällä täytettynä 4,6 kilon kuhan ja se alkoi tuntua tähän verrattuna syöttikalalta. Arvelimme, että kala voisi olla kahdeksan kilon luokkaa. Laitoin moottorit käyntiin ja ajelimme mökille. Veljen Rapalan käsivaaka näytti 12,3 kiloa ja totesin yksikantaan, ettei tuo voi pitää paikkaansa. Kala laitettiin kylmälaukun pohjalle ja Volvon nokka kohti kuntakeskuksen K- Markettia. Mennessä piti käydä tietenkin pelottelemassa työpaikan naiset. Joku ilmoitti lopettavansa uimaharrastuksen kyseisessä järvessä.
Kauppias soitettiin paikalle punnitsemaan kala. Kalan alle piti laittaa iso muovilevy, jotta saataisiin luotettava tulos aikaiseksi. Kahden punnituksen ja vähennyslaskun jälkeen kalan painoksi saatiin 12,185 kilogrammaa, mikä on tiettävästi suurin kuha mitä tästä järvestä on saatu.
Lautaselle tämä kala ei koskaan päätynyt, vaan muutaman päivän pakastimessa makaamisen jälkeen kuhan tie vei kohti Pihtipudasta, jossa se on tällä hetkellä täytettävänä. Kalan tuleva sijoituspaikka on työpaikkani Kisatien koulu, jossa nuoret kalastajanalut saavat taivastella vonkaletta. Kalavaleitten kertominen oppilaille on osaltani ohi.

OMA KUVA