Henri Luhtamaa (Ahven 1.23 kg)

LAJI Ahven
PAINO 1,23 kg
PITUUS 43 cm
AIKA 27.4.2019 14:45
PYYDYSTYSTAPA Jigi
MERKKI JA MALLI Savage Gear 3d bleak paddle tail
SÄÄOLOT Aurinkoinen päivä, tuuli Max 3m/s
PAIKKA Längelmäveden pohjoispäästä, Länkipohjasta
SAALISKERTOMUS
Omalla veneellä avovesikausi starttasi komeasti huhtikuun lopussa. Ensimmäinen pari tuntia meni haukien perässä kierrellessä mutta nopeasti kuitenkin kävi ilmi, että hauet ovat kutupuuhissa. Olin kuitenkin varustautunut huonoon hauensyöntiin ottamalla jigivermeetkin mukaan ahvenen kalastusta silmällä pitäen.

Vuosien mittaan yksi tietty paikka on mietityttänyt mutta jostain syystä olen tästä aina ajanut ohitse. Tällä kertaa päätin kuitenkin käydä luotailemassa aluetta ja pienen pyörimisen jälkeen viistokaiku näytti pikkukalaparven veneen toisella puolella. Pienellä siirtymällä parven lähistöltä löytyi myös väijyssä olevat ahvenet.

Vene parkkiin tuulen yläpuolelle siten, että pystyi pomputtamaan jigiä "ylämäkeen". Ahvenet näkyivät noin 9 metrin syvyydessä, vene parkissa noin seitsemässä. Ensimmäinen heitto tuotti heti nätin ahvenen, n.350g. Seuraava heitto ja hieman pienempi ahven. Kahden heiton jälkeen parvi siirtyikin jigin perässä veneen alle, joten kumi tarvitsi vain laskea ja seurata luotaimesta kuinka kalat reagoi eri uittoihin. Alle ilmestyi vauraampi kaari, joka varovasti nousi jigille ja lopulta iski kiinni. Hetken jo ehdin toivoa isoa ahventa, mutta kyseessä oli kuitenkin perinteinen pikkuhauki. Kalaa näkyi kuitenkin vielä veneen alla joten uutta yritystä. Jigi pohjan tuntumaan ja uudestaan härnäämään kaloja. Reilumpi kaari nousee taas varovaisesti vieheelle mutta ei ota. Lopulta pieni väristävä nosto saa kalan iskemään kiinni ja tämäkin tuntuu taas paremmalta. Ehdin jo miettiä, että "Todennäköisesti samanlainen kenkälusikka, kun edellinenkin hauki" kunnes kala nousi syvyyksistä näytille. Siinä tulikin sitten kiire kaivaa haavia esiin, kun tajusi sen olevan ahven ja reippaasti toista kiloa.

Kyrmyniska sai huilia kumihavasten syleilyssä kunnes sain punnitus ja mittaustarvikkeet esille. Pituutta tältä mörssäriltä löytyi komeat 43cm ja painoakin 1230g. Upeassa kunnossa oleva mottiahven joka oli aivan pinkeänä mädistä ! Muistoksi napattiin muutama kuva jonka jälkeen tämäkin suurahven pääsi takaisin tekemään vahvoja jälkeläisiä. Toivottavasti tapaamme vielä myöhemmin.

Ikinä ei pidä aliarvioida uusien paikkojen potentiaalia, tästäkin paikasta olin vuosien ajan aina ajellut ohitse mutta tällä kertaa päätin tehdä toisin. Onneksi näin !

Ennätykseen (1365g / 47cm) jäi vielä matkaa, mutta toisiksi suurin ahveneni aloitti avovesikauden parhaalla mahdollisella tavalla

OMA KUVA