Meriros… -metsot ovat täyttäneet rannikkomme luodot, karit ja saaret (jotka nekin muuttuvat asukkiensa myötä luodoiksi). Nämä mustat kalkkunan ja koskelon risteymät aiheuttavat elintavoillaan harmaita hiuksia niin luonnonsuojelijoille, kalastajille kuin bloggaajillekin.

Ensimmäiset havainnot merimetsojen pesinnästä Suomessa tehtiin Tammisaaressa vuonna 2006, jonka jälkeen kannassa on tapahtunut räjähdymäinen kasvu, mikä ei suinkaan ilahduta kaikkia. Merimetsot ovat nimittäin erittäin tehokkaita kalastajia ja niiden kolonia saattaa tyhjentää kokonaisia merenlahtia kalasta kesän aikana. Muun muassa ahven, kuha ja kampelakannat ovat romahtaneet useilla merimetsojen asuinseuduilla. Kalastajat haluaisivat oikeudekseen pienentää kantaa, mikä nykyisillä EU-laeilla ei kuitenkaan ole mahdollista. Hufvudstadsbladet uutisoi asiaa 21.8.09 otsikolla ”Fiskare hoppas på Lehtomäki”, millä viitataan ympäristöministeri Paula Lehtomäen tavotteeseen keskustella EU-komission kanssa merimetsojen suojelunkeventämisestä ja niiden aiheuttamien paikallisten tuhojen ehkäisemisestä. Merimetsot ovat tulokaslaji, jonka sopeutumista uuteen elinympäristöön on tahdottu tarkkailla lajia suojelemalla.

Merimetsot eivät järsi tuhoja ainoastaan kalakantaan, vaan ne aiheuttavat suuria rahallisia ja maisemallisia vahinkoja saaristoluontoon sontimalla niiden kasvillisuuden kuoliaaksi. Tiheän ja hyvinvoivan männikön peittämä saari saattaa kuolla muutassa vuodessa kallioluodoksi, merimetsoyhdyskunnan muutettua siihen. Vaikka saaren omistaja havitsisi lintujen tulon ajoissa, ei tällä ole mitään mahdollisuuksia niiden hävittämiseksi, saaren metsän tuhon välttämiseksi. Tiedetään tapauksia, joissa saaren omistaja on tuhonnut merimetsojen pesiä ja nyt häntä uhkaa satojen tuhansien eurojen korvausvaateet.

Merimetsojen tuhoama saariKaru tuhottu mesä

Merimetsoja voi estää lisääntymästä muun muassa öljyämällä niiden munat niin, että linnunalku kuolee kuoren sisällä hapenpuutteeseen.

Merimeso on komea lintu, mutta sen karu maine saa sen näyttämään iljettävältä monien ihmisten silmissä. Luonnossa tapahtuu lajien vaihtumista, yksi laji tulee ja toinen menee, eikä ihminen sitä voi pysäyttää. Ihmisten sopeutuminen uusiin haasteisiin vie oman aikansa ja siihen asti on tiedossa ankaraa hampaiden kiristelyä ja kiivaita keskusteluja oikeuksista.

merimetson ahvenahmattipoikaMerimetsosaaressa löyhkääMerimetso