Moni haluaisi dokumentoida seikkailunsa eläväksi kuvaksi myöhemmin tunnelmointia varten. Videokameroita löytyy satoja malleja, mutta tässä artikkelissa esittelen mielestäni vaeltajan kumppaniksi sopivan videokameran, vesitiiviin ja iskunkestävän kameran Panasonicilta.

Retkellä käytettävän videokameran on oltava paitsi mahdollisimman pieni, kevyt ja helppokäyttöinen, myös elektroniikalle epäedullisia oloja kesävä. Panasonic esitteli 2009 keväällä videokameran, jonka pitäisi olla vesitiivis kahteen metriin asti ja kestää pudotus vyötärön korkeudelta. Kutsuin tuotteen testattavaksi, selvittääkseni sen soveltuvuuden retkikäyttöön.

Panasonic sdr-sw21 on erittäin pienikokoinen ja kevyt videokamera, sen koko on vain 35 x 68 x 117 mm ja paino 260 grammaa akun ja sd-kortin kanssa. Kamerassa ei ole etsintä, vaan kuvaaminen tapahtuu näyttöä käyttäen. 2,7 tuumainen hyvälaatuinen näyttö osoittautui riittävän kirkkaaksi ulkona käytettäväksi. Koonsa puolesta kamera on erinomainen vaelluskäyttöön, sillä se mahtuu vaikka housujen reisitaskuun.

Toiminnoiltaan se on äärimmäisen yksinkertainen ja sisältää harrastajakuvaajan kannalta välttämättömimmät toiminnot, mikäon mielestäni hyvä vaellus- ja seikkailureissujen dokumentoimisen kannalta. Toimintoja ohjataan näyttöruudun alta paljastuvasta paneellista muutamilla monitoiminäppäimillä, jotka olisivat saaneet olla ulkonevampia ja isompia hanskojen kanssa käytön helpottamiseksi. Kevyet testit osoittivat sen toimivan moitteettomasti kylvettämisen jälkeen, eikä se pahemmin säröillyt kalliolle pudottamisesta.

Videokuvan laatu yllätti minut. Ottaen huomioon kameran hinnan ja koon, oli sen värien toisto ja terävyys kirkkaalla kelillä oikein hyvää. Tosin valon määrän laskiessa kuvan laadussa tapahtui äkkinäinen pudotus. Kamera tallentaa kuvan koossa 640 x 480 pikseliä, joka on kotilaitteilla vielä miellyttävää katseltavaa.

Akun pitkä käyttöaika on retkioloissa tärkeä ominaisuus. Tämän videokameran akunkesto on jatkuvalla käytöllä noin tunnin verran, mikä mielestäni on vähänlaisesti, toisaalta tulitikkuaskin kokoisia akkuja on kevyt kantaa useitakin.

Panasonic sdr-sw21 on laadukas pikkukamera ulkoilmassa kuvaamiseen. Sen käyttö on leppoisaa, sillä sitä ei tarvitse paketoida piiloon sateen sattuessa, tai paketoida kuljetuksen ajaksi styroksiin. Ammatikuvaajan tarpeita tämä Panasonic ei vastaa, mutta ikimuistoiset vaellusreissut sillä saa pakattua kätevästi digimuotoon. Sen hinta, noin 360€, on mielestäni sopiva.

Lisätietoja tuotteesta antaa Panasonic, p. 030 622 7501

 

Panasonic on käytössä käteväkämmeneen mahtuva ja kevyt runkoyksinkertainen muotoilu on hyvä ulkokäytössä