Retkivarusteiden keventäminen kannattaa aloittaa kengistä, mitä raskaampi askel, sen nopeammin väsyy. Hankin testiin ultrakevyet saappaat Crocsilta.

Crocsin uskoisi olevan useimmille tuttu tuotemerkki, sen solumuoviset jalkineet (ja niiden kopiot) ryntäsivät muutama vuosi sitten ryminällä Suomen markkinoille. Crocsin käyttämä solumuovi on erittäin keyttä, kulutusta kestävää ja niissä on suuri kitkakerroin. Olen pitkään etsinyt kevyttä saapasparia retkeilykäyttöön, olisiko Crocseista siihen?

Crocseissa on väljä lesti ja ne ovat jalkaterän kohdalta hyvin leveät, samoin varrestaan. Se itsessään ei teen niistä huonoja retkeilytarkoitukseen, sillä ne istuvat jalkapöydän ja nilkan kohdalta suhteellisen hyvin jalan muotoihin. Vaikka saapas on varpaiden kohdalta kuin hanhen räpylä, eivät ne ole parhaimmillaan paksun villasukan kanssa, ohuempi sukka sopii paremmin niillä tallusteluun. Paksu sukka rullaantuu. Sisäpohja on päällystetty pienen pienillä nystyröillä, jotka ”hierovat” jalanapohjaa. Ne pitävät jalan kitkan avulla suhteellisen paikoillaan saappaan sisällä, eivätkä ne häiritse ilman sukkaakaan kävellessä. Saappaat painavat parinakin ainoastaan muutama sata gramaa ja ne tuntuvat jalassa kaunistelematta höyhenkevyiltä.

Kengän ulkopohja on taipuisa ja jäykistämätön, joten näiden saappaiden kanssa en kokemattoman ja tottumattoman soisi kantavan suuria painoja, jalan venähtämisen riski olisi pullajalkaiselle suuri. Sen sijaan päivärepun kanssa retkeilyyn näiden jäykkyys riittää hyvin.

Crocsit ovat lempeät jalassa, solumuovi vaimentaa kosketuksen kovaan alustaan tehokkaasti samalla, kun välitön tuntuma maaston muotoihin on huipussaan. Siitä oppii nauttimaan mesässä paljon liikuttaessa. Näitä saappaita tuskin suunniteltiin retkeilyyn, mutta rohkea ja ennakkoluuloton ulkoilmaihminen kokeilee niitä ja saattaa hyvässä lykyssä tykästyäkin.

Crocs Georgie sappaat ovat kivat pihakengät, mutta uskallan suositella niitä kokeneille kävelijöille esimerkiksi sieni- ja marjastusretkien jalkineiksi, keveytensä ja pehmeytensä takia. Materiaali ei osoittanut väsymistä tai murtumista testin aikana, vaikkei se lujuudessa luonnonkumin veroinen olekaan.

Saappaiden hinta on reilut 40 euroa ja niistä saa lisätietoa Suomen Crocsilta, p. 03 3454 3400

Crocs GeorgieKeveissä jalkineissa jaksaa hymyillä.