Neljä ihmistä joutui sairaalaan vain yhden viikonlopun aikana syötyään valkokärpässientä, kaksi heistä joutui tehohoitoon. Valkokärpässienen myrkky on hengen vaarallista ja lievässäkin tapauksessa pistää maksan vaihtoon!

Älä tee näin: ”kas, sien valkoinen metsässä tuolla, liekö herkkusieni vai muu? Paistanpa sen, ei kai siihen voi kuolla”

Voi kuolla. Asiantuntijoiden neuvo on, ettei mitään valkoista sientä kannata syödä, ellei ole täysin varma sen lajista. Valkokärpässinen myrkky aiheuttaa maksakuolion noin kymmenessä päivässä, syötiinpä se paistettuna tai haudutettuna. Kirurgiseen sairaalaan valkokärpässienimyrkytyksen vuoksi tuotuja potilaita hoidetaan albumiinidialyysillä, jolla joskus voidaan ajaa kärpässienen myrkkyä ulos elimistöstä. Mikäli dialyysihoito ei auta, pyritään potilaan maksa vaihtamaan mahdollisimman pian.

Kärpässienimyrkytys aiheuttaa potilaalle seuraavan 12 tunnin sisällä voimakkaita oireita , kuten nestehukkaa ja oksennusta. Myrkytysoireet ovat erittäin kivuliaita. Valkokärpässienen solumyrkyt vaurioittavat vakavasti sisäelimiä, kuten munuaisia, maksaa, sydänlihasta, aivoja ja hiusverisuonia.

Suurin erehtymisvaara on villinä kasvavissa herkkusienissä, jotka ovat valkoisia ja renkaallisia. Valkokärpässientä kasvaa runsaasti eri puolilla Suomea, mutta mesäherkkusieni sen sijaan on harvinaisempi löytö. Herkkusienen jalan tyvi on tupeton, toisin kuin valkoisen kärpässienen ja vanhan herkkusienen heltat ovat tummanruskeat, kun ne taas valkokärpässienellä ovat pysyvästi valkoiset.

herkkusieni

Herkkusieni (yllä) on hyvä ruokasieni, mutta sen saattaa sekoittaa vaarallisen myrkylliseen valkokoärpässieneen (alla).

valkokärpässieni

Lähteet: Hs 26.8.09, Elintarvikeviraston verkkosivut (www.evira.fi)