Asuin useita vuosia Inarissa ja pärjäsin siellä loistavasti pienellä Peugeot 106:llani, käytännössä kelissä kuin kelissä ja tiellä kuin tiellä. Omaksuin asenteen, että maastoautot ovat isoegoisten juppien ympäristömyrkkyisiä leluja, kunnes…

Maastoautojen määrä suhteessa asukaslukuun on islannissa maailman toiseksi suurin, Yhdysvaltojen jälkeen. Uusilla hienoilla asvalttiteillä ajaessa tuntuu kuin joka toinen auto olisi äärimmilleen korotettu monstertruck, valtavine renkaineen ja korkealla maavaralla. Iso maastoauto näyttää rankalta ja vetoavaltakin, mutta Suomen tieliikenteen kasvattina sellaisia on tottunut pitämään lähinnä naurettavana isotteluna. Sellainen oli ensikäsitykseni Islannin vierailullakin.

megamaasturi

Sikäläinen tunturipelastajaystäväni ehdotti minulle patikkaretkeä Reykjavikista itään sijaitsevalle Thosmarkin kansallispuiston alueelle, sulavaa jäätikköä katsomaan. Innostuin oitis ja hyppäsimme hänen neliveto Hiluxinsa kyytiin. Lava-auto oli varustettu Islantilaisittain vaatimattomilla renkailla ja koriakin oli korotettu vain vähän.

Alkumatka kulki jouheasti valtatietä pitkin, kunnes käännyimme Thosmarkiin vievälle tielle. Ajoimme kahdeksaa kymppiä liejuisella, kuraisella ja töyssyisellä tiellä, jonka vertaista en ole Suomessa kohdanut. Tien hiekasta esiin kaivautuneet murikat olivat isompia kuin suomalaisen perusauton vararengas. Matkustusmukavuus ei kärsinyt hyvän ja offroadiin tottuneen kuskin kyydissä.

Thosmarkiin päästäksemme meidän oli ylitettävä jokia. Koko edellisen yön oli satanut ja joet tulvivat yli äyräiden. Välillä tiemme kulki läpi kokonaisten jokilaaksojen, jolloin reitin seuraaminen tuntui mahdottomalta, ajoimme jokea pitkin vastavirtaan ikuiselta tuntuvia aikoja. Virtoja ylittäessämme irrotimme turvavyömme ja adrenaliinin vallassa olimme valmiita tekemään pelastussyöksyn ulos autosta. Isoimmassa virrassa auton renkaat irtosivat pohjasta murto-osa sekunnin ajaksi. Kuskimme ilme ei värähtänytkään. Hän jopa palasi virran yli ylittääkseen sen uudestaan kuvausta varten.

maasturi elementissään

vuolaan joen ylityksestä selvinneenä

Islannin erämaat ovat uskomattoman kauniita, mutta jos niihin mielii, on kulkupelin oltava sukua traktorille. Näissä oloissa ei maastoauto ollut pätkääkään liioittelua.

 

Thosmarkin jäätiköllä

sulava jäätikkö

Anton Kalland