Kulkemisen vapaus korostuu kun kannettava pakkaus on pienen pieni. Yön yli ulottuvalle patikka retkelle kesäaikaan riittää alle 30 litran rinkka… Miten? Esittelen yhden minipakkauksen ja julistan samalla kilpailun lukijoille: PIENIMMÄLLÄ PAKAUKSELLA YÖNYLIRETKELLE

Yöpymiseen tarvittavat välineet vievät repusta suurimman tilan. Jos niiden koosta tinkii, voi repun kokoa pienentää monella kymmenellä litralla. Kokeilin yhden yli ulottuvalla patikkaretkelläni Etelä-Suomen oloissa alkukesän ensilämpimillä, miten pieneksi repun saa. Grammanviilauksessa on kyse kannettavan massan saamisesta minimiin, nyt ei tarkoitukseni ollut viilata PAINOA, vaan KOKOA!

vapaudenpatsas

Makuupusseista untuvatäytteiset mahtuvat ehdottomasti pieninpään tilaan ja siksi sellainen kuuluu ehdottomasti minireppuilijan pakkaukseen. Omani oli tällä reissulla halpa Kärkkäisen edustama Anar-merkkinen kesäpussi. Makuualustoista pienimmät taitavat olla ilmatäytteisiä. Pieniä retkikeittimiä on tehty grammanviilaajille jo kauan ja malleja löytyy kosolti. Itse valitsin kuitenkin Kunzi eräkeittimen, josta kirjoitin testin Erään keväällä 2009. Se painaa jonkun sata grammaa enemmän kuin grammafriikeille viilatut kaasukeittimet. Se pakkautuu mielestäni erittäin kätevästi vain muutaman millin paksuuteen ja sopii siksi repun selkätoppauksia vasten sitä jäykistämään. Sille ei myöskään tarvitse kantaa mukana epäekologista ja tilaa vievää polttoainetta, kuten kaasukeittimiin.

Retkikattilan valintani oli hutaistu, pakkasin reppuun vain Trangian alumiinisen 1,5l kattilan. Monet valmistajat tarjoavat minikattiloita, joihin itse keittimen kaasupullon kera saa mahtumaan. Pienemmän kattilan kautta tilaa säästyy jopa useampi litra. Muita reppuun pakkaamiani varusteita oli Fiskarsin pikkukirves, pieni Gorillapod- jalusta ja termosmuki. Teltan/laavun jätin kotiin ja tyydyin pieneen Anar-bivac pussiin, sekin Oulun Kärkkäiseltä.

Ruokatavarat vaativat runsaasti tilaa. Vaikka pakkasin reppuun ison ranskanleivän ja omenia, sain tilavuuden miellyttävän pieneksi. Pekoni on pientilavuusretkeilijälle miellyttävää ruokaa, se sisältää paljon energiaa, mutta sen saa ahdettua tiiviisti muiden tavaroiden väliin.

pieniä varusteitava

Yönyliretkeni reppu oli ihanteellien kannettava. Sen kanssa oli helppo ja vaivaton liikkua, ja oli hauska katsella muiden patikoitsijoiden valtavia kantamuksia. Muutaman päivän reissulla en koe painon olevan ongelma, mutta olen sitä vastoin kiintynyt pienikokoisen kuorman kanniskeluun. Retkestäni sain kipinän julistaa kilpailun: kuka kokoaa pienimmän repun yönylireissulle!? Kolme parasta saavutusta julistetaan tällä palstalla kuvineen ja nimineen. Parhain suoriutuja voittaa itselleen untuvaisen kesämakuupussin.

pikkureppu

Kilpailun säännöt:

Repussa on oltava Etelä-Suomen kesäoloihin suuntautuvan yönylireissun perustava yöpymistarpeisto (makuupussi, alusta, nukkumis-suoja), retkikeitin (myös polttoaineet, jos stä ei voi kerätä luonnosta, (nuotio ei ole retkikeitin)), ruokailuvälineet (kattila, lusikka, muki ja vesipullo tai pussi) ja ruoka, jonka energia-arvo riittää täysikasvuiselle hengelle yhdeksi päiväksi. Mukana oltava myös jonkinlainen metallinen leikkuuväline (kirves, puukko tms).

Repun fyysinen koko ratkaisee kilpailun. Painolla ei ole väliä lainkaan, ainoastaan pakkauksen ulkomitoilla.

Kilpailuun osallistuvat lähettävät sähköpostilla kolme kuvaa pakkauksesta (yksi kantajan selässä niin, että kantaja näkyy kotonaan, toinen kuva pakkauksesta verrokkiesineen vierellä (esi. tulitikkuaski) ja kolmas kuva, jossa repun sisältö on levitetty riviin). Kuvat, kantamuksen tiedot ja kilpailijan tiedot lähetetään osoitteeseeni anton.villiluonto at yahoo.com.

Kilpailun eräpäivä on 20.12 09