Kun neljäs kännykkäni tuhoutui sadeveden kastelemana taskuuni, halusin selvittää löytyykö puhelinta, jota ei tarvitse vaihtaa uuteen joka luontoreissun jälkeen. Samsung B2100:lta luvataan paljon, testi näyttää pitävätkö lupaukset paikkansa.

Koska matkapuhelimet on herkkiä elektronisia laitteita, voi niille ostaa suojapusseja ja koteloita kolhuilta ja vedeltä varjelemaan. Niitä on kuitenkin kömpelö käyttää. Markkinoilla on erilaisia puhelimia joiden sanotaan kestävän kosteutta ja kolhiintumista, mutta omaan makuuni niiden suojaukset ovat olleet turhan heppoisia, yleensä vedeltä suojatut puhelimet eivät kestä upottamista tai kovia iskuja.

Samsung esitteli 2009 keväällä puhelimen, jonka mainostetaan kestävän rajuakin kohtelua. Mainospuheiden vakuudeksi puhelimelle esitellään kaksi kiinnostavaa sertifikaattia. Samsungin koisivuilla www.samsung.com/fi kerrotaan puhelimesta:

”B2100 on sertifioitu IEC60529-standardin IP57-luokituksen mukaan. Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää paremmin vettä, pölyä ja likaa kuin tavalliset puhelimet. Suojaus vettä vastaan on niin hyvä, että voit upottaa B2100:n veden alle metrin syvyyteen jopa puoleksi tunniksi.”

”B2100 on testattu ja suoriutuu kovissakin olosuhteissa täyttäen Yhdysvaltain puolustusministeriön MIL-STD-810F -standardin vaatimukset ääriolosuhteissa kestämisestä. B2100 on mm. testattu suoriutumaan niin korkeissa kuin alhaisissakin lämpötiloissa (-20°C – 60°C) ja puhelin toimii myös korkeissa paikoissa.”

Pyysin puhelimen testiini selvittääkseni onko se todella kaipaamaani erämiehen elektroniikkaa. Koska tältä laitteelta en odota muuta kuin toimintakykyä olosuhteissa kuin olosuhteissa, en rupea sen syvemmin analysoimaan sen käyttöjärjestelmää tai toimintojen hienouksia, sen enenpää kuin ulkonäköäkään.

Jo ensi tuntumalta B2100 tuntuu jämerältä puhelimelta. Akkukansi ruuvvataan tiiviisti kiinni teräksisellä ruuvilla ja liitäntäaukkojen kumitulpat on muotoiltu tarkasti ja ne uppoavat syvälle ja pysyvät tiukasti kiinni. Uretaaninen kuori suojelee puhelimen elektroniikkaa niin, että se ei ollut edes kivilattialle heittämisestä moksiskaan. En usko, että sitä on helppo saada tiputtamalla rikki, ellei nyt varta vasten paiskomaan ryhdy.

iskussa

Puhelimen 1,77 tuumainen TFT värinäyttö ei ole suuren suuri, mutta sen tarkkuus riittää peruskäyttöön. Näppäimistö on niin ikään jämerällä kumimatolla suojattu, mikä tekee niistä hieman tunnottomat, mutta toimii kuitenkin asianmukaisesti. Puhelimessa on 1,3 megapikselin kamera, jolle joku saattaa keksiä käyttöä. Itse pidän sitä kuitenkin tarpeettomana pakkopahana.

Puhelin pitää sisällään muutaman ominaisuuden, joita ulkoilmaharrastuksieni kannalta erityisesti arvostan: tehokas led-taskulamppu, puhelimen mikrofonin taustamelun vaimennin, sekä radio, jota voi kuunnella myös kaiuttimen kautta.

Ledvalaisin on osoittautunut erittäin hyödylliseksi monissa tilanteissa, niin teltassa puuhailuun, kuin auton korjaamiseenkin. Tämän puhelimen valaisin on tehokkaampi kuin minkään aiemmin näkemäni puhelimen valaisin ja lähentelee tehossaan jo edullisia otsalamppuja.

Yleensä mikrofoniin puhaltava tuuli tai perämoottorin jyrinä taustalla aiheuttaa sen, että linjan toisessa päässä keskusteleva henkilö pyytää toistamaan jo sanottua. B2100:n taustamelun poistaja toimii niin hyvin, että meluisassakin ympäristössä voi puhua vaivatta.

Monissa puhelimissa radio toimii vain korvakuulokkeiden kautta, mutta tässä Samsungin mallissa säätietoja voi kuunnella porukalla. Korvakuulokkeet joutuu kyllä kiinnittämään paikoilleen, sillä ne toimittavat antennin virkaa, mutta äänen voi ohjata kovaäänisen kautta. Äänen laatu on lisäksi hyvä ja sen maksimivoimakkuus riittävä.

Tämä puhelin todella kestää vettä, ennakkoepäilyksistäni poiketen. Puhelin on melontareissuillani roikkunut kaulassa tuntikausia sateessa ja pärskyissä, keräämättä edes huurua sisäänsä. Sen lisäksi uitin sitä kokeilumielessä metrin syvisessä vedessä kaksikymmentä minuuttia ilman että ongelmia ilmeni.

Testini jälkeen puhelin on kolhuinen ja pahoinpidellyn näköinen, mutta toimii uuden veroisesti. Suuri osa markkinoilla myytävistä puhelimista sisältää kaikenlaista yli-insinöörimäistä roskaa, mutteivät kestä käyttöä vuoden vertaa. Tästä puhelimesta saa rahoilleen vastinetta, varsinkin jos jakaa hinnan odotetun käyttöajan mukaan.

Puhelimen hinta on noin 140€ ja ostopaikkaa voi tiedustella Samsungilta, p. 030 6227 515

känny lasissa