Retkeilijöille sopivia vesikulkuneuvoja on tarjolla jos jonkinlaisia. Suomeen tuodaan kuitenkin vain muutamaa laadukasta ja kunnolla retkeilyyn kelpaavaa ilmatäytteistä kajakkia. Yksi uusimmista on Amerikkalainen Sevylor Pointer K2, jonka kutsuin tulikokeeseen.

Ilmatäytteisen kajakin hankkivat ne, joilla ei ole tilaa tai halua säilyttää nelimetristä kovakanoottia tiloissaan. Puhallettavien mallien etu on niiden helppo liikuteltavuus esimerkiksi autolla kuljettaessa. Ilmatäytteisiä kajakkeja suosivat myös jotkin arktiset retkikunnat, sillä niiden kuormauskapasiteetti on moninkertainen muihin kajakkeihin tai kanootteihin nähden. Lisäksi Ilmatäytteiset pnttonit tekevät siitä erittäin vakaan, jolloin se soveltuu myös lapsiperheille vesiretkeilyyn.

Sevylor Pointer on Suomessa tuore tuttavuus, sitä on myyty vasta keväästä 2009 alkaen. Pointer K2 mahtuu pakattuna suureen jääkiekkokassiin, sisältäen kaksi taitettavaa melaa, pumpun ja aukkopeitteet, mikä on kahden hengen kanootille todella hyvin. Paketin paino on noin kolmisenkymmentä kiloa, joka ei käyutännössä ole vähemmän kuin kovillakaan kajakeilla tai kanooteilla. Pientä pakettia on sen sijaan helpompi liikutella paikasta toiseen, eikä se tuota ilmavastusta autollakaan kuljettaessa, sillä se mahtuu kätevästi takakonttiin.

Pointer K2 on helppo ja nopea koota, ja kokoaminen onnistuu vaikka ilman ohjeiden lukemista. Jos ne jättää lukematta, voi kanootille aiheutua vahinkoa, muun muassa ylipaineistuksen tai kammioiden väärän täyttöjärjestyksen takia. Kanootin kokoamiseen melontavalmiiksi kuluu noin kahdeksan minuuttia, jos toimenpiteen on suorittanut aikaisemminkin.

Pointer K2 pakettiin saa kiinnitettyä joko yksi tai kaksi istunta, ja sitä voi meloa joko avokanoottina (sit on top kajaakkien tavoin) tai aukolliseksi rakennettuna, jolloin käyttöön voidaan ottaa aukkopeitteet. Aukkopeitteet suojaavat istuintilaa ulkoapäin tulevalta vedeltä. Melontapeite kiinnitetään kanoottiin vahvalla vetoketjulla ja ratkaisu toimii hyvin.

Kanootilla voi meloa samaan aikaan kaksi henkeä, mutta retkeilyyn se soveltuu vain yhdelle, varusteiden vaatiman tilan puutteesta johtuen. Yksin melottaessa kanoottiin saa mahtumaan hienosti vaikka viikon tarvikkeet.

Sevylor Pointer K2 on rakennettu laadukkaasti ja se on suunniteltu hyvin. Kanootin rakenne on jäykkien kammioiden ja ääripäiden muovijäykisteiden ansiosta niin tukeva, ettei se heijaa häiritsevästi melottaessa, vaan on yllättävänkin kevytkulkuinen jopa aallkossa.

Testin aikana sattui kuitenkin harmillinen, mutta toisaalta ilmatäytteisen kanootin puutteita osoittava moka: täytimme ilmakammiot pumpulla napakoiksi näppituntumalla, emmekä käyttäneet painemittaria. Kanoottia täytettäessä ilma oli viileä ja siksi pienenmään tilaan pakkautuvaa. Seuraavana päivänä nousi voimakas korkeapaine, joka tuotti kunnon helteen, kanootin mustat sivut kuumenivat ja kammioiden paine kasvoi ilmatilavuuden myötä. Nostimme kulkupelin laiturille, jolla se lepäsi tovin aurinkossa. Alkaessamme purkaa kanoottia nojasin sen kylkeen, jolloin keulan sivukammion yläsaumaan repesi reikä ja kanooti rupesi tyhjenemään.

Sevylor Pointer K2 on tehty hyvistä materiaaleista, mutta sen käsittelyssä on muistettava noudattaa varovaisuutta. Kovan helteen yllättäessä ilmanpainetta on syytä vähentää puhkeamisriskin vuoksi. Kanootin mukana tulevan paikkapakkauksen ohjeisiin on syytä perehtyä huolella jo ennen vesille lähtemistä. Kanootti on jaettu kolmeen kammioon, joten yhdenpuhkeaminen ei aiheuta välitöntä vaaraa, edes vesillä oltaessa.

Suosittelen Pointer K2:ta hyvänä ja edullisena vaihtoehtona vesiretkeilyä aloittelevalle. Tuotteen hinta on varustuksesta riippuen noin kuusisataa euroa.

Lisätiedot: Normark Suomi Oy puh. (014) 820 711, www.normark.fi

 

 

kajakin kokoaminen

 

venttiilien sijoitusretkikajakkina erinomainenkevyt ajokki