Kevytrakenteisia rinkkoja löytyy suomesta ennestäänkin, mutta ei tällaista! Amerikkalainen laatureppujen valmistaja Osprey on saanut Exos reppunsa 58 litraa noin kilon painoiseksi kokonaisuudeksi. Tämä tuote oli pakko saada testiin.

Repun kevyen painon salaisuus on sen selkämyksen kaarille pingoitettu erittäin ohut muovikalvo. Repussa ei ole siis lainkaan painoa lisääviä selkätoppauksia, vaan kaarelle muotoillun tukikehikon päälle asetettu verkko pitää kantolaitteen retkeilijän selkää vasten. Ratkaisu on ilmava ja kevyellä kuormalla miellyttävä miellyttävä kantaa. Niin vetoketjut, kuin soljet edustavat kevyintä sarjaa ja repun säätöremmit on kapeat. Osat kestivät käyttöä hyvin. Olkaviilekkeiden toppaus on verkolla päällystettyä alle sentin paksuista rei´tettyä solumuovia. Osperyn repuissa kunnioitusta herättää niiden viimeisen päälle mietityt yksityiskohdat, niin tässäkin tuotteessa. Kiristysremmien ja kiinnikkeiden paikat on millilleen oikeat ja ne toimivat ihanteellisesti.

58 litran rinkka riittää kesällä viikon vaellukselle oikein hyvin. Tämän rinkan kantojärjestelmä on kuitenkin niin UL, ettei pakkauksen kokonaispainon soisi ylittävän kahtakymmentä kiloa, muuten kantaminen muutuu epämukavaksi. Tämä reppu on rakennettu niin kevyistä materiaaleista, että niiden staattisen kulutuksen kesto ei ole järeiden rinkkojen materiaalien tasoa. Itselläni on tapana heittää rinkka selästä vaelluksen jälkeen rakkaan kuin rakkaan, mutta Exosta täytyy käsitellä hellemmin.

Repun testin aikana sen selkämyksen verkkoon tuli reikä ja punos alkoi purkaantua. Ongelman sai korjattua ohuella narulla, mutta se paljasti repun verkkomateriaalien heikkouden, alttiuden repeämille. Maahantuoja kertoi, ettei vastaavanlaisia ongelmia ole esiintynyt aiemmin.

Jos tahdot nauttia vaelluksistasi laadukkaalla ja kevyellä varustuksella, ja olet valmis miettimäät varusteesi painot tarkasti, on tämä reppu hyvä hankinta. Kestävyydellä se ei kilpaile muiden kantolaitteiden kanssa, mutta painossa se päihittää muut kirkkaasti. Sen kahdensadan euron myyntihina on turhan kova, mutta laadusta joutuu makssamaan.

****

Reppu painaa 58 litraisena 1140gr. Tiedustelut: Greendoor Oy, p. 010 470 2630

Exos on kevyt, mutta tilava

Repun monipuolisiin kiinnikkeisiin on helppo ripustaa retken varusteet.

Exos 58verkon repeymä

Repeämä verkossa aiheutti loimituksen purkaantumisen.

kantojärjestelmä on tarkkaan mietittyLantiovyö on tarpeeksi tukeva kantamuksen tukemiseksi, se on myös erinomaisesti muotoiltu vartalon anatomiaa ajatellen.muoviosat ovat minimaalisia, mutta funktionaalisia

Vaikka Exoksen osat on ohutta muovia ja remmit totuttuja ohuempia, ne toimivat moitteettomasti ja vaikuttivat kovassakin käytössä kestäviltä.