Tunnettu asesuunnittelija ja asevalmistaja Torsti Laaksonen nukkui pois 5.7.2022. Hän oli kuollessaan 87 vuoden ikäinen. Hän syntyi Juupajoella 10.12.1934 mutta muutti vanhempiensa kanssa puolivuotiaana läheiseen Oriveden Hirsilän kylään.

Asesuunnittelija Torsti Laaksonen hotelli Rosendahlin puistossa v. 2015. Kuva: Pekka Suuronen

Aseet kiinnostivat nuoresta pitäen. Torsti ampui ensimmäisen riistalaukauksensa 6-vuotiaana Iver Johnson-haulikolla – ja pyy putosi. Hirsilässä olikin hyvät metsästysmaastot. Mutta sitten tuli v. 1948 vanhempien myötä muutto Tampereelle – ”kivikylään”, niin kuin Torsti sitä kuvaili. Metsästys jäi tauolle ja Torsti oli asiasta surullinen.

Kansakoulun jälkeen Torsti sai työpaikan ”yleismetallimiehenä” Tampereen Asepajalta. Hän kerkisi puuhailla aseidenkin parissa pari vuotta kunnes tuli kutsunnat ja sotaväki. Torsti pääsi toivomaansa asealiupseerikouluun Helsingin Katajanokalle, josta hän vapautui alikersanttina 1955. Sieltä takaisin Tampereen Asepajalle ”sportteeraamaan” eli muuntamaan sotilaskivääreistä metsästysaseita.

1970 Tampereen Asepaja tarvitsi vetäjää omistajansa Niilo Lahtisen kuoltua. Torsti värvättiin siihen pestiin ja siitä alkoi myös aseiden valmistus omista suunnitelmista. Muutamia esimerkkejä:
• TAP Caribou (riistamaaliammuntaan)
• TAP Wildboar (riistamaaliammuntaan)
• TAP Lakelander (metsästykseen)
• TAP Biathlon (ampumahiihtoon)

Torsti Laaksonen pitää Tampereen Asepajan myyntinäyttelyä. Harvinainen kuva Torstista solmio kaulassa! PV:n edustaja kuuntelee. Kuva via Harri Laaksonen

V. 1979 Torsti Laaksonen perusti oman yrityksen Pirkan Ase Oy Tampereelle osoitteeseen Ilmarinkatu 37. Täällä hän rupesi pienen työvoiman avustamana tekemään asekorjauksia ja huoltoja. Lisäksi konstruoimiaan omia suunnitelmiaan, joita olivat mm.
• Pirkan Ase Bench Rest
• Pirkan Ase Lynx -89 tarkkuuskivääri
• Pirkan Ase Lynx -90 vapaakivääri
• Pirkan Ase Lynx -91 tarkk’ampujakivääri (ajateltu sotaväelle)
• Pirkan Ase pulttilukko
• Lynx -50 pulttilukko
• Lynx -94 suoravetolukko metsästyskivääri

Torsti Laaksonen jäi eläkkeelle v. 2000 ja luovutti liikkeensä veljenpojalleen Harri Laaksoselle. Tämä jatkaa toimintaa yritysnimen Lynx Rifles alla Pirkkalassa. Suoravetolukkoiset Lynx-kiväärit ovat tarkoitetut etupäässä metsästykseen.

Tutumpi kuva Torsti Laaksosesta ruutupaidassa Pirkan Aseen tuotantotiloissa. Neuvottelukumppanina Brukensin Armas Pallonen. Brukens teki Pirkan Aseen lämpökäsittelyt (karkaisut).

Nuorempana Torstin harrastuksiin kuuluivat mm. painonnosto, metsästys, kalastus, hirvenhiihto, riistamaaliammunta ja virkistysammunta pistooleilla.

Kävin Pirkan Aseessa Torstia moikkaamassa aina kun olin Tampereella. Käyntejäkin enemmän soitin hänelle puhelimella kysyäkseni neuvoja ja mielipiteitä. Näitä tarvittiin useinkin printti-Erän ”Repun” aikoina. Reppu oli tosi suosittu palsta aikana ennen internetiä. Torstilla oli aina aikaa vastata tyhmiinkin kysymyksiin hämäläisen verkkaisella ja rauhallisella puheenparrella.

Tein elokuussa 2015 Tampereella Torstin haastattelun, joka poiki laajan kaksiosaisen artikkelin Torsti Laaksosen karriääristä, elämänvaiheista ja aseista kuvineen. Ne löytyvät ASE-lehdistä 5/2016 ja 6/2016. Lehtiä on vielä saatavilla. Voit kysyä osoitteesta www.aselehti.fi tai puh. 0400 228650. Hinta on 14,40 eur per lehti plus postikulut.

Muutamia Torstin filosofioita:

”Aseet eivät ole ammatti tahi työ, eivätkä myöskään harrastus vaan kuolemaan päättyvä tauti”.

”Jos pitäisi aloittaa alusta uudelleen, kulkisin saman polun. Niin paljon on tämä ala minua kiinnostanut.”

”En ole koskaan näillä pyssyhommilla rikastunut. Eikä ole ollut tarkoituskaan. Kunhan jotenkin ruokansa löytää ja saa jonkun vanhan autonromun alle millä ajelee. Olen tehnyt tätä työtä mielihalusta.”