Vuosikymmenet aseväki on purnannut aselain ja aselupahakemusten käytännöstä. Miten jollain paikkakunnalla sai ”helposti” aseluvan sellaiseen ja sellaiseen aseeseen? Ja miten toisella paikkakunnalla taas ei saanut millään opilla aselupaa esim. itselataavaan pienoiskivääriin? Joskus aselupia myöntävä viranomainen ja luvanhakija olivat olleet ”törmäyskurssilla”.

Ruger 10/22 on eräs maailman suosituimmista työtätekevistä itselataavista 22 LR-kivääreistä. Kuva: Ruger

Erilaisissa symposiumeissa aseluvista vastaava viranomainen (= Poliisihallitus = POHA) oli luvannut tehdä asialle jotain. Nyt on vihdoin tehty ja julkistettukin. POHA on antanut blogini otsikossa mainitun ohjeen 04.07.2022 (POL-2021-79077, ID-2229273). Se on astunut voimaan 1.8.2022. Tyypillistä nykyaikaa on, ettei ohjeesta ole tehty mitään lakikirjaa. Se elää sähköisessä muodossa (html) ja sitä päivitetään koko ajan. Ohjeeseen voi tutustua tästä.

Niitä varten joilla ei ole nettiyhteyttä tai jotka eivät jaksa perehtyä näihin hyvin p-i-i-tkiin ohjeisiin, teen jonkinlaista yhteenvetoa tässä ja seuraavissa blogeissani.

Ohjeen esipuheesta: – Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti aselupa-asioissa tehtävän harkinnan tueksi silloin, kun harkitaan mahdollisen kielteisen päätöksen tekemistä tai olemassa olevien aselupien peruuttamista, ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksesta sanoo.

Rannan mukaan ohjeesta voi olla hyötyä myös aseluvan hankkimista harkitsevalle, jos on esimerkiksi epäilystä siitä, onko omissa taustoissa olevat teot mahdollisesti esteenä luvan myöntämiselle.

(Aseluvan hinta on nykyisin tukeva 105 euroa. Se maksetaan etukäteen lupaa hakiessa. Jos tulee kielteinen päätös, niin lupamaksu jää valtion kirstuun, sitä ei palauteta. Siksi kannattaa perehtyä alla olevaan.)

Ohjeen liitteissä listataan tyypillisiä tekoja – rikoksia, rikkomuksia, epätoivottavaa käyttäytymistä – joilla voi olla vaikutusta luvan saamiseen tai sen peruuttamiseen. Julkisesti nähtävillä olevan ohjeen toivotaan näin myös osaltaan lisäävän poliisin aselupaharkinnan läpinäkyvyyttä.

Tätä on odotettukin!

Eritoten sellaisten piireissä, jotka ovat harkinneet ampuma- tai metsästysharrastuksen aloittamista, on saattanut olla epätietoisuutta, mitä joskus nuorempana ehkä tehty hölmöily voi vaikuttaa tai olla vaikuttamatta aselupa-asioihin. Nämä olivat hyvin yleisiä kysymyksiä ERÄn printtilehden Repun aikoina.

POHAn uusi ohje ei ole lakitekstiä. Se on nimensä mukaisesti ohje. Sitä soveltaa lupaviranomainen, joka on ihminen. Eri poliisilaitoksilla (11 kpl + Ahvenanmaa) on eri ihmisiä. Eri paikkakunnilla on erilaisia kulttuureita. Täten ohjeen soveltaminenkin tulee yhä vaihtelemaan. Joka tapauksessa nostan hattua tälle ohjeelle. Sen laatiminen on ollut suuren työn takana. Yritän hieman ruotia ohjeen mielenkiintoisia kohtia.

Aloitetaan liitteestä Estevaikutukset. Eli minkälainen tausta voi olla esteenä aseluvan myöntämiselle? Ja kuinka pitkälle taakse tarkastelu menee?

”Törttöilylle” on annettu estevaikutus eli ajallisesti ”vähintään” lykkäysaika aseluvan myöntämiselle: Näitä on 1, 3, 5, 8, 10 ja 15 vuotta ja sitten ”elinkautinen”. Eli lupaa ei myönnetä tälle hakijalle koskaan. Koko litaniaa voi tutkia netissä.

Poimin luettelosta joitain sellaisia juttuja, mitkä vaikuttavat aseluvan myöntämiseen, joita ehkä on tullut joskus ”nuorempana hölmöiltyä”:
• huumausaineen käyttörikos
• lievä pahoinpitely
• vaaran aiheuttaminen
• tappeluun osallistuminen
• mellakka
• haitanteko virkamiehelle
• varkaus
• moottorikulkuneuvon käyttö/varkaus
• tuhotyö
• salakuljetus
• rattijuopumus
• vesiliikennejuopumus
• liikennepako
• poliisin hälytystehtävien kohteena oleminen
• niskoittelu poliisia vastaan
• toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito
• järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen
• metsästyskielto
• metsästysrikkomus
• luvaton pyynti
• ampuma-aserikkomus

Jne. jne. Luettelo on niin sanotusti ”pitkä kuin lain käsi”. Tuntuu että työryhmä on oikein huolella fundeerannut, mitä kaikkia rikoksia ja rikkomuksia henkilö Suomessa voikaan tehdä. Lisätietoja yllä olevasta linkistä.

Sekin on muistettava, että nykyajan tietoyhteiskunnassa tieto liikkuu lähes reaaliajassa. Jos nyt riehut Hangon regatassa, niin minuuttien sisällä tieto siitä on Utsjoen poliisiaseman näyttöruudulla!

Sitten on toinen osio tästä ohjeesta: Perusteet olemassa olevan luvan peruuttamiselle. ”Aselupa on peruutettava.” Tämä luettelo on vielä pidempi ja se on ehdoton. Loppupuolelta löytyy sitten ”Aselupa voidaan peruuttaa”. Siis poliisilaitoksen harkinnan mukaan. Siitä seuraavassa blogissani.