Italialaista Berettaa tituleerataan ”maailman vanhimmaksi teolliseksi dynastiaksi” (est. 1526). Tarpeetonta sanoakaan että Beretta on maailman vanhin asevalmistaja. 1526 Bartolomeo Beretta sai tilauksen musketin piipuista. Beretta on myös eräs maailman vanhimmista perheyrityksistä. Beretta Holdingin toimitusjohtaja (CEO) on Pietro Gussalli Beretta, 60, (17. sukupolvi yrityksen johdossa).

Beretta on suomalaisille läheinen, koska se osti Sakon v. 2000 Metso-konsernilta. Seurauksena Sakon toiminta lähti voimalliseen nousuun mm. investointien ja jakelukanavien paranemisen myötä. Tänään Sako on Euroopan suurin kiväärivalmistaja ja eräs maailman suurimmista.

Vaikka markkinoilla on ollut Beretta-merkkisiä haulikonpatruunoita – ainakin joillain markkina-alueilla – Beretta ei ole valmistanut patruunoita, ei hauli- eikä luoti-. Nyt asiaan tulee muutos. Maaliskuusta lähtien on puhuttu, että Beretta olisi ostamassa sveitsiläistä RUAG Ammotecia. RUAG julkaisi lehdistötiedotteen asiasta jo 9.3.2022, mutta kauppa vaati hyväksynnän RUAGin omistajan eli Sveitsin liittovaltion taholta.

Nyt se on virallista. Sakon lehdistötiedote kertoo, että ”Beretta Holding S.A. sai 31. heinäkuuta 2022 onnistuneesti päätökseen Sveitsin valtion omistaman RUAG Ammotec Groupin osakkeiden 100%:n oston.”

USA:ssa on yleistä ilmoittaa kauppahinta tämän luokan kaupoista, Euroopassa taas ei. Etenkin kun ostaja on yksityinen perheyritys (= ei pörssinoteerattu).

”Mikä ihmeen RUAG?”

Olen tehnyt blogin tällä otsikolla 12.2.2021. Voit lukea sen tästä. Siinä on kerrottu mitä kaikkea nuo neljä kirjainta pitävät sisällään. Nyt on siis sovittu siitä, että RUAG Ammotec-osio siirtyy Berettan omistukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. patruunabrändejä RWS, Rottweil, GECO, Norma ja Hirtenberger.

Liikevaihdollisesti kauppa on vajaa neljännes RUAG-yhtiöstä, samoin henkilöstöllisesti. Tehdaslaitoksia tai niiden toimintaa on neljässä maassa. Suomea lähinnä ovat entinen Gyttorp Ruotsin Norassa, n. 230 km Tukholmasta länteen ja Norma n. 330 km Tukholmasta länteen. RWS:n päätehdas sijaitsee Baijerin Fürthissä, Nürnbergin kupeessa. Myyntiyhtiöitä on useassa maassa, mukaan lukien Suomessa (RUAG Ammotec Finland Maalahdella).

RWS:n tehdas (ent. Gyttorp) Norassa, Ruotsin Värmlannissa. Kuva: Pekka Suuronen

Yhteensä Beretta Holding Group kasvaa 16 yrityksellä, 2.700 henkilöllä ja vajaan 500 miljoonan euron liikevaihdolla. Kyseessä on siis merkittävä yrityskauppa maailmankin mittapuun mukaan.

Yllä olevassa blogissani totean että ”Norman tuotepaletti on ilmeisesti maailman laajin keskisytytteisiä patruunoita”. Tämä herättääkin pohdinnan, mitkä brändit tulevat säilymään ja mitkä muutetaan Berettan nimen alla, vai muutetaanko mitkään. Oma veikkaukseni on että ani harvat muutetaan. Esimerkiksi patruunabrändejä RWS, Norma, Geco ja Sako on rakennettu huolella vuosikymmeniä tai toista sataa vuotta. Toisaalta Beretta-brändiä on rakennettu 500 vuotta.

Beretta vahvistuu

Siteeraan toimitusjohtaja Pietro Gussalli Berettaa: ”Tämän onnistuneen kaupan jälkeen Beretta Holding konsernissamme työskentelee yli 6 000 henkilöä, sillä on yli 50 tytäryhtiötä ja konsernin liikevaihto on noin 1,5 miljardia euroa. Tämä on hyvin erityinen hetki perheelleni, Beretta Holdingille ja koko konsernillemme”.

Pietro Gussalli Beretta, Beretta Holding S.A.:n CEO. Kuva: Beretta

Beretta Holding S.A.:n laillinen kotipaikka on Luxemburg. Käytännössä yritystä johdetaan Italian Gardone Val Trompiasta.

Edellä jo todettiin, että Sako on Euroopan suurin kiväärinvalmistaja. Suurimman patruunanvalmistajan koosta ei uskalla sanoa lonkalta samaa, sillä Italiassa on haulikonpatruunavalmistajia, joiden volyymi on suuri. Entäpä maailmanlaajuisesti?

Siviilipatruunapuolella sanotaan, että usalainen Federal Cartridge olisi volyymiltaan maailman suurin. Siviiliasepuolella titteliä pitää Sturm, Ruger & Co.. Sen volyymista suuri osa on pistooleita.

Pistoolibisneksestä valtaosa tapahtuu USA:ssa. Pistooliluvan saaminen on useissa osavaltioissa helpompaa kuin Euroopassa. Joissain osavaltioissa ei tarvita lupaa lainkaan, pelkkä taustojen tarkistus (background check) riittää. Joskus sekin voidaan tehdä puhelimella. Sen kun marssit kauppaan ja ostat pistoolin.