28.6.2022 oli historiallinen päivä Suomelle. NATOn jäsenhakemus oli allekirjoitettu 18.5.2022, joka oli toinen historiallinen päivä. Sitten tuli jännittäviä hetkiä kun pelimies, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan (68) asettui vastustamaan Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä.

Madridissa pidettiin huippukokousta 27.-28.6.2022, jonka terävimmät kynät olivat Erdoğan, Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (73), Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson (55), NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg (63) sekä lisäksi Turkin, Suomen ja Ruotsin ulkoministerit. Takapiruina olivat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (79) ja ulkoministeri (vastaa pääministeriä) Anthony Blinken (60). Terävimmät kynät saivat ilmeisesti perinteisen diplomatian keinoin Erdoğanin taipumaan NATO-jarrutuksesta joten Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset pääsevät ratifiointikierrokselle. 30 maan hyväksyntäkierros kestää kuukausia tai hitaimmillaan jopa 2023 alkupuolelle asti. Mutta pahimmat kivet lienevät nyt raivatut NATO-täysjäsenyyden edestä. NATOn Stoltenbergin kerrotaan yrittävän saada Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioitua ”kiihdytyskaistalle” (on the fast lane).

Joe Biden ja Recep Tayyp Erdogan Madridissa.

Mitenkään väheksymättä Anderssonin tai Stoltenbergin panosta neuvotteluissa, on mielestäni salolaisesta juristista Sauli Niinistöstä kasvanut kansainvälisten mittojen huippupoliitikko, joka osaa ja uskaltaa ajaa oman maamme etua myös Venäjän karhun katseen alla. Totta kai kaikki neuvottelut ovat kompromisseja. Niinistöltä kysyttäessä, oliko sopimus Turkin kanssa hyvä, hän vastasi, että ”se oli tarpeellinen”. Tyypillistä niinistöä! Pelkistettyä ja lakonista.

Bidenin osuutta neuvottelujen lopputulemaan ei ole julkistettu, mutta todennäköisesti hän on ”nojannut” Erdoğanin suuntaan. Tämä kun on kaivannut päivitystä Turkin 80:een vanhempaan amerikkalaiseen General Dynamics F-16-hävittäjään sekä halunnut lisäksi ostaa 40 uutta viimeisintä versiota. Biden ei voi yksin päättää hävittäjämyynnistä mutta hän voinee vaikuttaa kongressin päätöksiin.

30.6.2022 uutiskanava Al-Monitor kertoo että Pentagon ”antaa täyden tukensa molempiin projekteihin”, mutta sen on mentävä lainsäädäntökanavien (lue: Kongressi) kautta. Projektin hinnaksi ilmoitetaan 60 miljardia USD.

NATOn kannalta olisi varmaan eduksi jos räjähdysherkässä Lähi-Idässä olisi 120 ”länsimielistä” modernisoitua F-16-hävittäjää 80:n hieman ikääntyneemmän kaluston asemesta.

Vaikutukset Suomeen

Kun Krimin valtauksen (2014) ja tänä vuonna alkaneen Ukrainan sodan aikana Venäjän käytöksen voidaan arvioida vievän Euroopan taas lähemmäksi kylmää sotaa, olisi myös NATOn intresseissä ”tilkitä kartan vuotokohdat” eli Suomi ja Ruotsi. Kun ja jos nämä maat hyväksytään, olisi ”NATO-raja” valmis Pohjoiselta Jäämereltä Mustanmeren itäosaan. Suomesta tulisi Venäjälle lisää 1350 km NATO-maarajaa ja Ruotsin puolelta runsaasti merirajaa. Itämerestä tulisi käytännössä NATOn sisämeri.

NATO-jäsenmaatilanne. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet, mm. Sveitsi, Itävalta, Irlanti, Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo eivät kuulu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (69) sanoi 29.6.2022 Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyydestä, ettei se ole ongelma, mutta: ”Kaikki oli välillämme hyvin, mutta nyt voi tulla jännitteitä, niitä todellakin tulee. Jos NATOn infrastruktuuria tai joukkoja tulee näille alueille, tulemme vastaamaan niihin.”

Entinen presidentti Dmitri Medvedev (56) on puhunut ärhkäköitä jopa mahdollisesta kolmannesta maailmansodasta. Omasta mielestäni Suomessa kannattaa panna jäitä hattuun, rauhoittua ja kuunnella. Antaa pölyn laskeutua. En voi nähdä laajamittaisen sodan olevan Venäjänkään intresseissä. ”Lännen” tai NATOn intresseissä ei mitenkään.

Eduskunta hyväksyi Suomen NATOon menon selkeästi 188 jaa, 8 ei, tyhjää 0, poissa 3. Toriparlamenteissa ei olla TV-uutisten mukaan oltu ihan näin yksimielisiä. Mutta perustuslain mukaan tällaiset päätökset tehdään Arkadianmäellä eikä Kuopion torilla. Niin kuin Timo Soini (60) sanoisi: ”Kansa on puhunut, pulinat pois!”

Suomen Puolustusvoimien uusi kivääri M23 7.62 NATO

12.1.2022 Sako ilmoitti, että Puolustusvoimat on tilannut 10 miljoonalla eurolla uusia kivääreitä kaliiperissa 7.62 NATO. Tämä tapahtui ennen Venäjän aggressiota Ukrainassa. Tuo kaliiperi 7.62 NATO ei liittyne mitenkään Suomen NATO-jäsenyyshakemukseen, onpahan vain eräs maailman yleisimpiä sotilaskaliipereita. Sitä paitsi se oli AR-10-kiväärin alkuperäinen kaliiperi. 7.62 NATO patruuna on mitoiltaan lähes identtinen Suomen yleisimmän metsästyspatruunan 308 Win.:in kanssa.

Aiesopimus tulevan M23-kiväärin kehittämisestä kirjoitettiin jo 25.5.2020.

Uusi tukikivääri M23 on vaikuttava näky. Kuva: Ruotuväki

PV:n tuleva uusi kivääri pohjautuu Sakon tiedotteen mukaan vahvasti AR-10:een, jonka Eugene Stoner (1922-1997) suunnitteli jo 1950-luvulla. Sen pääpatentit ovat rauenneet, joten konstruktio on vapaata riistaa. AR-10:n pikkuveli on AR-15 ”arska”, josta on tullut lähes ilmiö siviilimarkkinoilla.

Sakon tiedotteen mukaan M23 kiväärijärjestelmä on itselataava ja kertalaukeava (ns. ”kerta-automaatti”). Toinen versio on jalkaväkiryhmän tukiase (7.62 KIV 23), toinen on tarkkuuskivääri (7.62 TKIV 23), ns. ”sniper”. Kuvien perusteella sniper-kiväärissä on ainakin äänenvaimennin, bipodi ja erilaisia optisia tähtäimiä.

Suomen hankinnan arvoksi on ilmoitettu 10 miljoonaa euroa. Ruotsin ensitilauksen arvo selviää myöhemmin. Molemmilla mailla on laajat optiot.

Puolustusvoimien edustajan eversti Raimo Peltoniemen mukaan uudella tarkkuusaseella korvataan 7.62 TKIV 85 (Valmetin Mosin-Nagantin pohjalle rakentama pulttilukko) ja 7.62 TKIV Dragunov (venäläinen SVD 59 itselataava).

Hankintaprojektissa on optio sekä Suomen että Ruotsin osalta. Täten Suomella ja Ruotsilla olisi osittain yhtenäistä aseistusta. Ja patruuna olisi NATO-yhteensopiva.

Suomen PV:n perusase, Kalashnikov-pohjainen RK62 7.62 kaliiperissa 7,62 x 39 kaikkine variaatioineen säilynee kalustossa vielä pitkään, vaikka seuraajaakin on jo väläytelty. Varastoissa lienee suuret määrät sekä aseita että patruunoita. 10 miljardin euron hävittäjähankinta (F-35 II Lightning) tyhjentänee puolustusbudjetin pajatson vähäksi aikaa.