Iltalehti uutisoi 2.6.2022 miten poliisihallitus oli yllättäen ottanut kannan, jonka mukaan värikuula-aseet (paint-ball guns) ovatkin ”tehokkaita ilma-aseita”. Toimittaja Mikko Niskasaari on tehnyt tapauksesta oman arvionsa, jonka voit lukea tästä Iltalehden artikkelista.

Ongelma johtuu 2015 aselain määritelmästä tehokkaista ilma-aseista. Poliisin tutkinnan kohteena ovat olleet mm. saksalainen asevalmistaja Umarex ja suomalaiset maahantuojat sekä kauppiaat. Poliisi on julkaissut myös tiedotteen 3.5.2022 aiheesta, jonka mukaan ”kodinturva-aseet ovat tehokkaita ilma-aseita”.

Ampuma-aselaki 2 a §: (b) ”Tehokas ilma-ase: Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä ja joka on suunniteltu ja tarkoitettu ampumaan metalliluoteja.”

Näin lakiteksti kirjoitettiin 12.6.2015. Maahan on tuotu värikuula-aseita, joiden kaliiperi on yli 6,35 mm. Värikuulan kaliiperi on useimmiten 17 mm, eli reippaasti yli tuon aselain rajan. Mutta värikuula-aseita ei ole koskaan suunniteltu metalliluoteja ampumaan. Enkä tiedä yleisillä markkinoilla olevan tuollaisia metalliluoteja. Jos on, vaatimaton kaasunpaine ei riittäne antamaan raskaalle luodille kummoistakaan lähtönopeutta. Lue: Osumaenergiaa.

Värikuulajuttu oli jonkinlaista muotia Suomessa ehkä 5-15 vuotta sitten. Jopa suurehkot yritykset harjoittivat sitä ”henkilöstön yhteishengen luomisen” ilmapiirissä. Tunnen ihmisen, joka kieltäytyi jyrkästi tällaisesta ”toisen ihmisen – vieläpä työtoverin – ampumisesta”. Hän selviytyi palkallisesta ”yhteishengen nostatuspäivästä” jollain lenkkisuoritteella.

Suomessa on siis epälukuinen määrä värikuula-aseita, jotka nyt ovat siis Poliisihallituksen mielestä laittomia, ellei niille ole haettu aselupaa. Mutta että kodinturvaa??? Värikuulilla???

Kanada kieltämässä pistoolit

Näin kerrotaan mm. The New York Times-sanomalehdessä. Jo aikaisemmin Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti että rynnäkkökiväärityyppiset (military style assault weapons) aseet (esim. AR:t ja AK:t) tullaan kieltämään Kanadassa. Kiellettyä on niiden myynti, osto, maahantuonti ja siirtäminen. Nyt on siis pistoolien (handguns) vuoro liittyä esine-non-grata joukkoon. Pontimena suunnitellulle toimelle oli joukkoammmuskelu Uvalde, Teksasissa (23 kuollutta) ja 10 päivää aikaisemmin Buffalo, New Yorkissa (10 kuollutta). Lisäksi ammuskelu Uudessa Seelannissa 2019 (51 kuollutta)

”Rynnäkköaseiden” ostosta valtiolle oli Kanadassa jo periaatepäätös, mutta se pyörrettiin. Lailliset omistajat saivat pitää aseensa, mutta eivät käyttää niitä eli ampua niillä (!!!) eivätkä myydä niitä paitsi Kanadan ulkopuolelle. Mikä on käytännössä hyvin vaikeaa tai mahdotonta. Miten käy pistoolien, on vielä auki.

Tuon monesti siteeratun Small Arms Surveyn mukaan Kanadan asemäärä on lähes 13 miljoonaa (eli suhdeluku on 34,5 asetta per 100 asukasta). Suomi saman lähteen mukaan 1,79 mill. ja 32,4.

”3D-aseet uhkaavat Eurooppaa yhä enemmän”

Näin uutisoi Iltalehti 30.5.2022. ”Euroopan poliisiviranomainen Europol pitää riskiä erittäin todellisena ja keskittyy sen torjumiseen yhä enemmän. Viime vuosina teknologiaa on käytetty myös Euroopassa, ja ainakin Espanjan, Saksan ja Ison-Britannian poliisi ovat raportoineet useista 3D-tulostimella valmistetuista laittomista aseista.”

Toisaalta asiantuntija toppuuttelee huolia ja kertoo tällaisten ”aseiden” olevan suorastaan vaarallisia käyttäjälleen.

– Olen hieman skeptinen 3D-tulostettujen aseiden todellisen riskin suhteen, koska ”The Liberator” – ensimmäinen amerikkalainen 3D-tulostettu ase – oli todella huono ase, joka useimmiten räjähti käteen, Padfield sanoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

– Toisin sanoen se on todella tehotonta. Tavallinen autokorjaamon sorvi on aina parempi ampuma-aseen valmistamiseksi.

Huomauttaisin, ettei 3D-tulostaminen ole ihan jokapojan hommaa vaan vaatii kohtalaisia nörttitietoja. Myös tietoja muovimateriaaleista. Kirjaston HDPE-materiaalista tulostettu ase räjähtäisi melko varmasti käteen.