Tiistaina 24.5.2022 kello 11:30, vain kaksi päivää ennen koulun kesäloman alkamista, 18-vuotias Salvador Ramos rynnäköi Robbin ala-asteen kouluun Uvalde, Teksasissa, aseistautuneena kahdella AR-15-tyyppisellä kiväärillä, useilla lippailla ja luotiliivillä. Hän ampui kuoliaaksi 19 oppilasta, jotka olivat iältään 10 vuoden molemmin puolin, sekä kaksi aikuista opettajaa. Tulitus kesti tunnin. Seuranneessa piiritystilanteessa Ramos ammuttiin hengiltä. Haavoittuneita oli 15+, jotkut vakavasti, mukaan lukien päähän ammuttu rajavartija (Border Patrol Officer). Uvalden tapaus on 2000-luvulla toiseksi pahin kouluammuskelu USA:ssa.

Ennen lähtöään amok-matkalleen Ramos oli riidellyt isoäitinsä Celia Martinez Gonzalesin kanssa. Riidan kerrotaan johtuneen siitä että Ramos ei saattanut peruskoulun opiskeluaan loppuun (high school graduate). Riitelyn päätteeksi Ramos ampui isoäitiään ja varasti tämän Ford pick-up-truckin. Hän ajoi Fordin pahasti ojaan juuri ennen koulua, josta päätellen hän oli kiihtyneessä mielentilassa. Ramos oli Robbin koulun entinen oppilas. Hän oli v. 2018 uhannut ampuvansa koulussa kunhan on täyttänyt 18 vuotta (aseen hankinnan ikäraja Teksasissa). Hän oli ollut pidätettynä puheittensa vuoksi, mutta alaikäisten rikosrekisteri ei ole julkista tietoa.

Uvalde on 25.000 asukkaan kaupunki Etelä-Teksasissa lähellä Meksikon rajaa ja Rio Grandea. Lähin suurempi kaupunki on San Antonio 135 km itään. Enemmistö Uvalden asukkaista on ”hispanic” eli meksikolaistaustaisia.

USA:n presidentti Joe Biden on kauhuissaan ampumauutisista.

Sekä presidentti Joe Biden että varapresidentti Kamala Harris ottivat kantaa tapaukseen. Myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin lähettivät osanottonsa uhrien omaisille. Biden vetosi aselakien kiristämisen puolesta. Hän sanoi olevansa ”sick and tired of it” (lopen kyllästynyt) tällaisista uutisista. Hän haluaisi kieltää itselataavat aseet. Hän sanoi myös ”we have to act” (meidän on toimittava). Biden oli varapresidentti Sandy Hookin kouluampumisen aikaan. ”Siitä on 3.448 päivää. Olin toivonut ettei minun presidenttikauteni aikana tarvitsisi todistaa tällaista”, Biden sanoi.

Myös ex-presidentti Barack Obama on ottanut kantaa: ”Yhdysvallat on halvaantunut mutta ei joukkoampumisten pelosta vaan aselobbareiden ja kongressissa valtaa pitävän puolueen takia”.

Erään lähteen mukaan Teksasin asemäärä on aivan omaa luokkaansa, eli yli miljoona rekisteröityä asetta. Teksasin väkiluku on 26+ miljoonaa.

Mutta nämä ovat rekisteröityjä aseita. Teksasin aselait eivät vaadi rekisteröimistä, joten kokonaisasemäärä on vain arvattavissa. Jos otetaan suhdeluvuksi että USA:ssa on 120 asetta per 100 asukasta, niin Teksasissa voi olla 32+ miljoonaa asetta.

Lähteet: CNN, ABC, New York Post, The White House, YLE, MTV, STT

NRA (National Rifle Association, kansallinen kiväärijärjestö) pitää vuosikokouksensa Houston, Teksasissa, noin 450 km päässä Uvaldesta, 27…29.5.2022. Ex-presidentti Donald Trumpin kerrotaan osallistuvan tärkeimpään foorumiin ja gaalaillalliseen lauantaina 27.5.

Vihtavuori 100 vuotta

Vihtavuoren ruutitehdas viettää satasiaan 25.8.2022. 100 v. sitten perustettiin Valtion Ruutitehdas Laukaan korpeen Vihtavuori-nimiseen kylään. Tehtaan asiakkaita alkuun olivat etupäässä Valtion Tykkitehdas Jyväskylässä ja Valtion Patruunatehdas Lapualla.

Lämpökeskuksen piipun muurausta Vihtavuoressa v. 1924. Kuva: Vihtavuoren arkistot

Sotien aikana (1939-1944) vihollisen ilmavoimat tiesivät Vihtavuoren olemassa olon ja merkityksen, mutta sijainti melko sisämaassa ja hyvä naamiointi metsän keskellä tekivät sen ettei yksikään pommi koskaan osunut Vihtavuoren tehtaille.

1970-luvulta lähtien omistajana oli valtio-omisteinen Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat ja sen jatkumo Kemira. Vihtavuori menestyi. Se ryhtyi valmistamaan siviilituotteita kuten kuulosuojaimia, louhintaräjähteitä, kantopommeja ja haulikonpatruunoita, joista tulikin suomalaisten metsästäjien lempilapsia: Metso ja Ukko-Metso.

2000-luvulla ruutitehdas liitettiin uuteen puolustusvälinekonserniin Patria Industries. Tästä tehdas siirtyi suomalais-ruotsalaiselle Nexplolle ja edelleen v. 2010 ranskalaiselle Eurencolle, joka kuuluu Groupe SNPE:hen. Kuitenkin Groupe SNPE:llä on useita ruutitehtaita Euroopassa ja se katsoi Vihtavuoren koon ehkä pieneksi Euroopan markkinoilla. Vihtavuori oli lakkautusuhan alla.

V. 2013 norjalainen Nammo osti Vihtavuoren. Nammo on puolustus- ja avaruusteknologian konserni, joka oli liittoutunut Patruunatehdas Lapuan kanssa 50-50-omistuksella. Sovittiin, että Vihtavuori tulee Lapuan tytäryhtiöksi jo maantieteellisistäkin syistä. Nyt puhutaan siis Nammo Vihtavuoresta.

Vihtavuori tuottaa mm. ruuteja, joita käytetään sekä siviili- että sotilastuotteissa sekä erilaisia räjähdeaineita. Haulikonpatruunoiden ja pohjanallien valmistamisesta Vihtavuori on luopunut jo kauan sitten. Kanisteriruutia on tarjolla sekä suomalaisille että Pohjois-Amerikkalaisille itselaajille. Näitä on peräti yli 20 laatua.

Vihtavuori ylpeilee ruutinsa tasalatuisuudella. Tässä laborantti Laura Virtanen työssään.

Äskettäisessä (25.5.2022) haastattelussa Vihtavuoren toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä ilmoitti että ”tilauskirjat ovat täynnä, tämän ja ensi vuoden kapasiteetti on myyty. Vientiin menee 80 %. Tämän vuoden tavoitteena on 800.000 ruutikilon valmistaminen.”

Vihtavuoren toimitusjohtaja Ilkka Heikkilällä on syytä tyytyväisyyteen. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Näyttää siltä, että kymmenen vuotta sitten horjuvalta näyttävä Vihtavuoren ruutitehtaan tulevaisuus seisoo nyt vakailla jaloilla. On hienoa, että Valtion Ruutitehtaana aloittanut yritys palvelee vielä Suomen Puolustusvoimia ja urheiluampujia Suomessa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Vihtavuoren tehdaslaitoksia v. 2020. Kuva: Tero Takalo-Eskola

25 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys työllistää 120 henkeä.