Uutinen Ilta-Sanomat 25.4.2022: Ampuma-aseista yleisin nuorten ja lasten kuolinsyy Yhdysvalloissa.

”Yli 4300 lasta ja teini-ikäistä kuoli ampuma-aseen aiheuttamiin vammoihin vuonna 2020. Aiemmin lapsia ja nuoria kuoli eniten liikenneonnettomuuksissa. Nyt he menehtyivät mm. henkirikosten, itsemurhien ja vahingonlaukausten uhreina.”

New England Journal of Medicine kertoo että ampuma-aseisiin liittyvä väkivalta on lisääntynyt koronan aikana. He eivät tiedä, mitkä syyt vaikuttavat kasvuun.

”Kasvava ampuma-asekuolleisuus heijastaa pidemmän aikavälin kehityssuuntaa ja osoittaa että emme edelleenkään pysty suojelemaan nuoria estettävissä olevalta kuolinsyyltä, tutkijat sanovat.”

”Nyt tieliikenneonnettomuudet, muut onnettomuudet, myrkytykset ja huumeiden yliannostukset ovat jääneet jälkeen aseisiin liittyvistä kuolemista.”

Verkkojulkaisu The Trace kertoo, että ensimmäistä kertaa ampuma-aseet ovat numero 1. kuolinsyy lasten ja nuorten väkivaltaisissa kuolemissa. Aseet aiheuttivat yli 4.300 alle 20-vuotiaitten kuolemista. Kaikkiaan aseet aiheuttivat USA:ssa yli 45.000 kuolemaa v. 2020.

Omasta mielestäni on selvä syy-yhteys aseiden määrän ja onnettomuuksien/asekuolemien kesken. USA:ssa on valtava määrä siviiliaseita. Ja lisääntyy kaiken aikaa. Esim. Ruger tuottaa 2 miljoona asetta vuosittain, joista valtaosa jää USA:aan. Niistä valtaosa on pistooleita.

Ruger 22 on eräs maailman suosituimmista pistooleista. Kuva: Ruger

Small Arms Survey (2017) heittää luvun (USA:n asemäärä) wikipediassa: 393 miljoonaa. Se on enemmän kuin maassa on asukkaita (331 miljoonaa). Aseiden lukumäärä per 100 asukasta oli v. 2017 120. Se on eniten maapallolla. Suomi on sijalla 10, suhdeluvulla 32 asetta per 100 asukasta.

Vaikka tuossa ”tutkimuksessa” on epätarkkuuksia, lienee se aika hyvin suuntaa antava. Esimerkiksi Suomen luvallisten aseiden määräksi on ilmoitettu 1,54 miljoonaa, luvattomien n. 250.000. Suomen luvallisten aseiden määrä on suunnilleen oikea, luvattomiahan ei kukaan ole voinut laskea. Niiden arvio lienee kuitenkin yläkanttiin.

Federal Cartridge täytti 100 vuotta

Yritys aloitti USA:n Anoka, Minnesotassa, 27.4.1922 vaatimattomissa 540 m2 tiloissa. Ensimmäinen tuote oli haulikonpatruuna Federal Hi-Power. Pienyritys joutui kilpailemaan isosia (Remington, Winchester) vastaan. Se teki sen erikoisella strategialla eli rakentamalla jakeluverkostoaan parturinliikkeistä, bensa-asemista ja päivittäistavarakaupoista. Siihen aikaan ja siinä maassa tällainen oli mahdollista.

Tästä se lähti. Varhainen Federalin juliste. Kuva: Federal Cartridge

Myöhemmin Federal sai asiakkaakseen suuria kauppaketjuja kuten Montgomery Ward ja Sears, Roebuck. Näiden kautta kauppa kävi rivakasti.

2. maailmansodan aikana Federal sai kontrahdin rakentaa ja operoida Twin City Ordnance patruunatehtaan Arden Hills, Minnesotassa, Minneapolisin ja Anokan lähellä. Tätä kautta yritys sai kokemusta myös luotipatruunoiden valmistamisesta ja ne otettiin sodan jälkeen siviiliohjelmaankin. Twin City Ordnace toimi Vietnamin sodan loppuun asti. Rauhan vuosina Federal näki useita omistajan vaihdoksia.

2015 omistajaksi tuli Vista Outdoor. Tätä kautta yritysryppääseen tulivat mukaan Cascade Cartridge Inc. (CCI) ja Speer Bullets (molemmat Lewiston, Idaho). CCI:ta tituleerataan maailman suurimmaksi reunanallisten (rimfire) patruunoiden valmistajaksi. Se valmistaa patruunoita myös muille brändeille suuressa mittakaavassa.

Federalilla on työvoimaa on noin 1500 useassa tehtaassa USA:ssa mutta pääpaikka on edelleen Anokassa. Tämä 20.000 asukkaan kaupunki on ”keskellä ei mitään”, USA:n keskilännessä, Minnesotan osavaltiossa. Federal Cartridge on kaupungin suurin työnantaja.

Federal Cartridge valmistaa kaikenlaisia patruunoita siviilikäyttöön: Haulikon, kiväärin, pistoolin, revolverin, rimfire ja ”law enforcement” (poliisipatruunoita).

Federalia pidetään maailman suurimpana siviilipatruunoiden valmistajana. Joka päivä (24/7) valmistuu useita miljoonia patruunoita.

Blaserin ex-omistaja on poissa

Saksalaisen Blaser-yhtiön perusti aseseppä Horst Blaser 1957. V. 1985 hän myi yrityksen eräälle Gerhard Blenkille. Blenk ohjasi yrityksen hurjaan kasvuun ja mm. otti perinteisen asemerkin Mauser sateenvarjonsa alle. 1997 sveitsiläinen SIG ja Blaser fusioituivat, jolloin Blenk luopui omistuksestaan. V. 2000 SIG luopui asebisneksestä ja myi Blaser/Mauserin sijoittajaparille Michael Lüke ja Thomas Ortmeier (L & O Holding).

Blenkin aikakauden kohokohdaksi voidaan nimetä suoravetolukkoisen kiväärin kehittäminen. Ensimmäinen malli oli R93, josta kehittyi evoluution kautta R8, eräs suosituimmista suoravetolukkoisista kivääreistä kautta aikain.

Se on käytännössä puolikustomkivääri, jota saa lukuisissa kaliipereissa välillä 22 LR – 500 Jeffery. Väliin mahtuu lukuisia Blaserin omia kaliipereitakin. Tukkeja ja muita yksityiskohtia voi kustomoida mielin määrin. Blaser on arvokas ase.

Gerhard Blenk muutti yritysmyynnin jälkeen Kelowna, British Columbia, Kanadaan. Siellä hän myös kuoli 28.4.2022 81 vuoden iässä. Häntä kuvaillaan taidokkaaksi industrialiksi, motivoivaksi työnantajaksi ja innokkaaksi metsästäjäksi. British Columbia on sekä kaunista että hyvää metsästysseutua. Kerrotaan, että Blenk rakasti fyysisesti vaativia jahteja. Kalliovuoret kulkevat British Columbian läpi, joilla vertikaalinousut ovat ehdottomasti suuri tekijä.

Aseiden kanto USA:ssa

USA:ssa on 50 osavaltiota ja siten 50:t lait ja käytännöt. Ja osavaltion sisällä vielä omat piirikunnalliset (county) lait. Countyja on kaikkiaan 3000+, joten soppa on valmis.

Eräänä episodina voidaan muistella, miten Kennesaw, Georgia, sääti v. 1982 lain jonka mukaan jokaisen asukkaan tulee omistaa ”käsiase” (eli pistooli). Tämä tehtiin ehkä vastapainona Morton Groven, Illinois, totaaliselle käsiasekiellolle. Mutta edes USA:ssa ei asetta voi kantaa avoimesti (open carry) kaikissa paikoissa. V. 2022 tilanteen mukaan 31 osavaltiossa saa kantaa asetta avoimesti, pistoolia tai pitkää asetta. 15 osavaltiossa saa kantaa pistoolia erityisellä luvalla peitettynä (concealed). Viisi osavaltiota kieltää pistoolin kantamisen julkisilla paikoilla kokonaan: Kalifornia, D.C. (pääkaupunki Washington), Florida, Illinois, New York ja Etelä-Carolina.

Kuitenkin tietyissä paikoissa on useimmissa valtioissa täysi asekielto, esim. kirkoissa, kouluissa ja anniskeluravintoloissa. Avoimena tai peitettynä.

Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista lukea…

Uutisia Vaasasta

Näin luettiin Iltalehdestä 21.4.2022: ”Vaasan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Aatu Puisto on hätkähdyttänyt ulostulollaan Twitterissä: Puisto ehdottaa, että yksityishenkilöt saisivat kantaa asetta julkisella paikalla – ilman lupaa. Puiston mielestä aseen kanto-oikeuden laajennus loisi lisäturvaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puisto tviittasi keskiviikkona:”

”Vallitsevien olosuhteiden vuoksi Suomessa käsiaseiden kanto-oikeutta tulisi laajentaa! Yksityishenkilöiden tulisi saada kantaa asetta yleisillä/julkisilla paikoilla. Aseen kantaminen ei edellyttäisi sen suurempia lupia.”

Voisin kuvitella että kokoomuksen puoluejohdolla on mennyt kahvi väärään kurkkuun tätä tviittiä lukiessaan. Ehdotus on mielenkiintoinen. Kansalaiset kulkisivat halutessaan kaduilla ja turuilla uumallaan villin lännen holsteri panosvöineen ja 45 Colt SAA holsterissa, tai sitten 1911 45 ACP practical-kotelossa. Sitten jos perjantai-illan huumassa keskiyön jälkeisessä snagarijonossa joku etuilisi, niin etuilijat ehkä pantaisi kuriin ankaralla kädellä…

No, turha spekuloida tämän pitemmälle. Luulen että Puiston ehdotus ei ota tuulta oman puolueen eikä poliisin keskuudessa. Mutta onhan Suomessa mielipiteen vapaus…

Huippuvuoret

Mutta meitä suhteellisen lähellä, eli Huippuvuorilla, on laki, jonka mukaan saarten ainoan taajaman (Longyearbyen) ulkopuolella liikuttaessa on jokaisella oltava ase. Vähintään 12/76 pumppuhaulikko täyteisillä ladattuna, vähintään 308 Win. kivääri repertterinä, vähintään revolveri 44 Magnum. Tämä on jääkarhujen vuoksi, joita elää pääsaarella noin 300.

Huippuvuorten (Svalbard, Spetsbergen) asukasluku on noin 2.600 (wiki). Saaret kuuluvat Norjalle. Lähes jokainen asukas omistaa aseen ja moottorikelkan.

Huippuvuoria ei voi suositella turistille, jolla ei ole aseenkäsittelytaitoa. Kävijät ovat myös kertoneet, että paikka on überkallis kaikin puolin. Voin hyvin uskoa kun kaikki pitää rahdata pitkän matkan päästä. Alkoholin myynti on tiukasti reguloitua niin kuin on Grönlannissakin.

Huippuvuorten Longyearbyenin latitudi on 78°13′ N, kun Utsjoen Nuorgamin on 70°05′ N. Huippuvuoret ovat Utsjoen Nuorgamista n. 890 km pohjoiseen tai Helsingistä n. 2000 km pohjoiseen. Aurinko on ylhäällä neljä kuukautta vuodesta ja kääntäen, kaamos kestää neljä kuukautta.