Mitä on tapahtunut legendaarisille amerikkalaisille asebrändeille? Yritin tehdä pientä selvitystä.

Remington

Tämä on USA:n vanhin asevalmistaja. Eliphalet Remington (1793-1861) perusti asetehtaan Ilion, New Yorkiin, 1816.

Se on vuosien varrella vaihtanut omistajaa usein, eritoten viime vuosina. 15-20 vuotta sitten sitä pidettiin kappalemääräisesti maailman suurimpana siviiliasevalmistajana. Remington valmisti haulikoita ja kivääreitä, viime vuosina jälleen myös pistooleita (esim. 1911R1).

Remington Rolling Block oli mm. Ruotsin, Norjan ja Tanskan sotilaskivääri 1870-luvulla. Samaa lukkoa käytettiin Husqvarnan 1-piippuisissa haulikoissa.

Remington 870 pumppuhaulikkoa on valmistettu yli 11 miljoonaa kappaletta!

Remington pumppuhaulikko 870 syntyi v. 1950, itselataava 1100 v. 1963 ja legendaarinen pulttilukkokivääri 700 v. 1962. Kaikki ovat vielä elossa joskin mallimerkintöjä on muutettu.

Viimeisen neljän vuoden aikana Remington on mennyt amerikkalaiseen konkurssiin eli selvitystilaan Chapter 11 kahdesti. New York Timesin artikkelin mukaan syynä on ollut ”mismanagement” eli sarja yritysjohdon virhearvioita ja/tai markkinoiden väärinlukemista ja/tai vääriä omistajia.

14.12.2012 tapahtunut Sandy Hookin kouluampuminen Connecticutissa oli Remingtonille paha niitti. Eräs Adam Lanza (20 vee) ampui 26 henkilöä, joista 20 lapsikoululaista. Eräs uhri oli Lanzan oma äiti. Hän käytti veritekoihin Bushmaster-merkkistä AR-tyyppistä kivääriä. Remington omisti Bushmasterin. Uhrien perheet haastoivat Remingtonin oikeuteen. Remington sopi 73 miljoonan dollarin korvauksista. Tämän on pakko tuntua kassassa.

Tämä on aiheuttanut yrityksen pilkkomista. Mm. Marlin, perustettu 1870, siirtyi v. 2020 Sturm, Rugerin haltuun.

Remington on muuttamassa päätoimipakkaansa Ilion, upstate New Yorkista, etelään LaGrange, Georgiaan. Yritys vakuuttaa että Ilionin 216 työpaikkaa säilyvät, mutta itse rohkenen epäillä. Työvoima on halvempaa etelässä ja suhtautuminen aseteollisuuteen siellä paljon myönteisempää. Remingtonin tulevaisuutta pidetään arvoituksellisena.

Winchester

Oliver Winchester (1810-1880) perusti asetehtaan Connecticutin New Haveniin v. 1866. Se laajeni koko korttelin mittaiseksi valtavaksi tehdaskompleksiksi 1. maailmansodan vuosina. Työntekijöitä oli parhaimmillaan 20.000.

Winchester valmisti kivääreitä, haulikoita, pistooleita ja patruunoita. Oli aika jolloin vipulukkokivääri ja Winchester olivat synonyymejä. Mallit 1866, 1873, 1892, 1894 ja 1895 ovat asehistoriaa. Samoin ovat pumppuhaulikot 1893, 1897 ja 12, tarkkuuskivääri 52 ja metsästyskivääri 70.

Winchester 1873 – ase joka valloitti lännen!

Molemmat maailmansodat pitivät Winchesteriä työllistettynä, sillä yritys valmisti luonnollisesti myös sotilasaseita kuten M1 Carbine, M1 Garand ja sodan jälkeen M14.

Vuonna 1931 Winchester tavaramerkkeineen joutui patruunavalmistaja Olin Corporationin haltuun. Tuotantoa jatkettiin kuitenkin New Havenin tehtaalla Connecticutissa. 1980 Olin myi Winchesterin toimivalle johdolle. Nimi vaihdettiin muotoon United States Repeating Arms Company (USRAC). Tämä meni kuitenkin konkkaan 1989. Se myytiin ranskalaiselle GIATille ja pian sen jälkeen belgialaiselle Herstal Groupille (FN).

Masuunit sammuivat New Havenissa lopullisesti 16.1.2006 – historiallisen 140 vuoden toiminnan jälkeen! Belgialainen FN (toimii myös Browning International nimen alla) ”vuokrasi” Winchesterin nimen käyttöönsä ”toistaiseksi”, maksaen tietysti siitä vuokraa.

Käytännössä ”aito-amerikkalainen” Winchester on tätä nykyä belgialainen. Omistaja on Herstal Group, jonka taas omistaa Vallonian osavaltio. Aseita valmistetaan Belgiassa ja Portugalissa. Historialliset vanhat aseet tehdään Japanissa.

”The gun that won the west” on siis siirtynyt reippaasti itään päin!

Colt

Tämän brändin tuntevat kaikki. Samuel Colt (1814-1862) perusti ensimmäisen tehtaansa Paterson, New Jerseyyn, mutta se ei ottanut tuulta. Seuraava tehdas perustettiin Hartford, Connecticutiin v. 1855 ja siellä se toimii tänä päivänäkin.

Colt 1873 oli legendaarinen villin lännen revolveri, ”six-shooter”. Sen jälkeen seurasi lukuisia revolverimalleja. Pistoolit tulivat kuvioon mukaan 1900 kun John Moses Browning (1855-1926) rupesi myymään patenttejaan Coltille alkaen v. 1900. M1911 on Coltin pistooleista kuuluisin, joka elää tänä päivänäkin, tosin muiden valmistamana.

Colt 1873 – ”six-shooter” tai ”equalizer”.

Molempien maailmansotien aikana Colt valmisti sotilasaseita, mm. konekivääreitä. V. 1967 USA:n sotaväki otti käyttöön kiväärin M16, joka on täysautomaattinen versio Eugene Stonerin AR-15:sta. Vietnamin sodan aikana tämä on Coltin lottovoitto.

Coltin kontrahti joutui normaalin tarjouskilpailumenettelyyn säännöllisin väliajoin. 1988 belgialainen FN voitti tarjouskilpailun v. 1988. Se ryhtyi valmistamaan kivääriä South Carolinassa. Olihan Coltilla ollut lakkoiluakin, mutta USA:n sotaväki väitti julkisesti, että muutos oli puhtaasti rahakysymys.

Colt menetti toisen sotaväen kontrahdin (M4) v. 2013, josta seurasi konkurssi. Colt toipui siitä mutta tuli ilmeisesti alttiiksi yritysvaltaukselle. Tämä tapahtui 2021 jolloin Česká zbrojovka Group osti Coltin 100 %:sti. Tämä ei varmasti tarkoita sitä, että tuotantoa siirrettäisi Tšekkeihin, mutta omistus kyllä.

Ruger

William Batterman Ruger (1916-2002) perusti asetehtaan Southport, Connecticutiin, 1949 erään Alexander Sturmin kanssa. Siksi valmistaja tunnetaan nimellä Sturm, Ruger & Co. Edellä on kerrottu valmistajista, joille on käynyt enemmän tai vähemmän huonosti. Niin kerrotaan sitten, amerikkalaisen asealan todellisesta tähdestä. Se on Ruger.

Vaatimattomasta alusta Ruger on ponnistanut USA:n suurimmaksi ja todennäköisesti maailman suurimmaksi siviiliaseiden valmistajaksi. Se on valmistanut useana peräkkäisenä vuotena yli miljoona asetta. BATFE:n virallisia lukuja vuodelta 2015:
• Smith & Wesson 2,12 miljoonaa asetta
• Sturm, Ruger 2,01 milj.
• Remington 1,24 milj
• SIG Sauer 0,63 milj
• Maverick (Mossberg) 0,49 milj

Smith & Wessonin luvuissa on mukana tuontiaseita tai tuontiosia, mutta kaikki Rugerit on valmistettu Yhdysvalloissa (New Hampshire, North Carolina, Arizona)

Rugerin tämänhetkisessä paletissa on pistooleita, revolvereita, pulttilukkokivääreitä, itselataavia kivääreitä (myös AR-tyyppisiä) ja kummajaisena myös kertalaukauskivääri (No. 1). Haulikot on pudotettu paletista muutama vuosi sitten. Mainittakoon, että alkuperäisestä Ruger Standard 22 LR-pistoolista (1949) on meneillään versio Mark IV!

Ruger 10/22 on suosittu ”ranch rifle” USA:ssa ja muuallakin. Yli 7 miljoonaa valmistettu.

Rugerin tuotannon kokonaismäärästä 2015 (y.o. taulukko) pistooleita oli 51 %, revolvereita 12 % ja loput erilaisia kivääreitä. Ruger on pörssiyhtiö, joka noteerataan NYSE:ssä Wall Streetilla. Vuoden 2016 myynti oli 664 miljoonaa dollaria ja liikevoitto 139 milj. Rugerin CEO of Christopher Killoy (vuodesta 2017).

Entä Rugerin ostama Marlin-brändi? (John Mahlon Marlin 1836-1901) Netin mukaan vain Marlinin malli 1895-vipulukkokivääriä on saatavana ”rajoitetusti”. Ruger näkyy tehneen pieniä viilauksia, mm. uritettu lukko, Picatinny-kisko ja piipunsuun kierre. Kaliiperi ainoastaan 45-70. Tämä oli takavuosina jonkinlainen juttu Suomen hirvimetsällä, mutta ehkä se on menneen talven lumia.

Vaikka tätä kirjoittaessani etelässä lunta kyllä piisaa! (!)