Alan Mossberg (1932-2021) on nukkunut pois. Hän oli Oscar Fredrik Mossbergin poika.

Mossberg on Suomessakin tunnettu asemerkki. Toki USA:ssa paljon tunnetumpi. Nimi lausuttaisi siellä noin ”mosböök”, ja Ruotsissa taas noin ”mossbärj”. Todellakin, Ruotsistahan tämä legenda on alkanut, tarkemmin Värmlannista, eli keski-Ruotsista noin Tukholman korkeudelta mutta siitä länteen ihan Norjan rajalle.

Oscar Fredrik Mossberg (1866-1937) syntyi pikkukaupungissa Värmlannissa ja muutti USA:aan 20-vuotiaana niin kuin monet suomalaisetkin siihen aikaan tekivät. Hän asettui Fitchburg, Massachusettiin (niin kuin monet suomalaisetkin) ja sai työpaikan Iver Johnson Arms and Cycle Worksista. Iver Johnson oli norjalainen mikä varmasti helpotti työn saantia. Oscar Mossberg teki töitä myös asetehtaissa C. S. Shattuck Arms, J. Stevens Arms ja Marlin-Rockwell kunnes perusti 53-vuotiaana maaliskuussa 1919 oman yrityksen poikiensa Iver ja Harold kanssa: O.F.Mossberg & Sons. Eli yritys on tällä hetkellä 102 vuoden ikäinen.

Alku New Havenissa

New Haven, Connecticut, oli aikansa aseteollisuuden mekka USA:ssa – olihan se Winchesterin megatehtaan kotipaikka. Parhaimmillaan Winchester työllisti 20.000 henkeä. Lisäksi New Havenissa on kuuluisa Yalen yliopisto. Siellä ovat opiskelleet mm. USA:n presidentit George W. H. Bush, George W. Bush, Gerald Ford ja Bill Clinton.

Läheisessä North Havenissa oli Marlin Firearms eikä High Standardin Hamdenkaan kaukana ollut. Tämä kaikki tarkoitti että alueella oli osaavaa työvoimaa. Niinpä Oscar Mossberg perusti asetehtaansa New Haveniin.

Tästä se alkoi: Nelipiippuinen deringer kaliiperissa 22 LR. Voisi olla loukkupyytäjälle vieläkin haluttu kapine, mutta valmistus loppui 1932.

Yhtiön ensimmäinen ase oli nelipiippuinen deringer-tyyppinen 22-kaliiperin pistooli ”Brownie” tai ”Mr. Trapper”, joka oli suunniteltu ansametsästäjien humaaniksi ja edulliseksi lopetusaseeksi. Sitä myytiin hintaan 5 dollaria postimaksut maksettuna kotiin! Kaupaksi meni 32.000 kappaletta antaen epäilemättä mukavaa kassavirtaa aloittelevalle yritykselle.

Tuli 1930-luvun lama. Mossberg myi silti yli miljoona asetta ja työllisti 300 henkeä – epäilemättä seurausta edullisten aseiden filosofiasta ja suunnittelusta. Kiväärit ja haulikot maksoivat siihen aikaan 5-15 dollaria! Toki se saattoi olla duunarille muutaman päivän palkka.

Oscar Fredrik Mossberg joskus 1930-luvulla. Tuolta näyttivät sen ajan kiikaritähtäimet.

Toinen maailmansota

USA ajautui sotaan 1941 Pearl Harborin seurauksena. Kaikki USA:an asetehtaat (ja muutkin metallialan yritykset) valjastettiin sotaponnisteluihin. Mossberg valmisti osia erilaisiin aseisiin, mutta omana asetyyppinä oli sotaväen harjoituskivääri. Se oli kaliiperiltaan 22 LR mutta tukin mitoitukseltaan ja toiminnoiltaan se harjoitti kokemattomia mokkereita sotilaskiväärin käyttöön. Näitä valmistettiin sekä USA:n että Britannian sotavoimille.

Näitä on yhä jäljellä USA:n siviileillä muistoina (44 US). Olenpa minäkin päässyt tällaista kokeilemaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Mossberg on kunnostautunut myös sotaväen haulikoiden toimittajana. Mossberg 500-perheen johdannaisia on myyty 16 maan sotaväelle.

Kaikenlaisia toimintatapoja

Vuosien varrella – sekä ennen että jälkeen sodan – Mossberg on kerinnyt valmistamaan sitä ja tätä. Pumpputoimisia pienoiskivääreitä. Pulttilukkoisia pienoiskivääreitä (joista 140-sarja oli kehitetty tuosta 44 US-harjoituskivääristä). Niitä myytiin paljon. Itselataavia pienoiskivääreitä. Keskisytytteisiä pulttilukkoisia metsästyskivääreitä. Vipulukkoisia keskisytytteisiä metsästyskivääreitä. Kertalaukeavia keskisytytteisiä metsästyskivääreitä kiilalukolla. Päällekkäispiippuisia urheiluhaulikoita, (tuontitavaraa Turkista, Khan).

Aivan viime vuosina Mossberg on intronnut myös pienikokoisia MC1c- ja MC2c-pistooleita itsepuolustus- ja viranomaiskäyttöön. Nämä ovat suurikapasiteettisia 9 mm Luger-pistooleita USA:n markkinoille. Suomen maahantuoja ei edes harkitse ottaa näitä ohjelmaan.

Mutta leimallisesti Mossberg on haulikkotalo ja lopultakin vielä pumppuhaulikkotalo.

Mossberg 500 pumppuhaulikko lukemattomine johdannaisineen on todellinen painosten kuningas.

Nykytilanne

V. 1989 Mossberg ryhtyi siirtämään tuotantoa Connecticutista Rio Granden varrelle Eagle Pass, Texasiin. Eagle Passin (Maverickin piirikunta) asukasluku on noin 29.000 mutta joen toisella puolen olevan Meksikon Piedras Negrasin noin 165.000. Joen yli kulkee kansainvälisen liikenteen rajasilta. Meksikosta saa työvoimaa jos työluvat ovat kunnossa. Ainakin Mossberg ostaa aseen osia Meksikon puolelta.

Nykyisen Mossbergin CEO on Alan Iver Mossberg, Oscar Fredrikin lapsenlapsenlapsi. Siis yritys on yhä perheyhtiö. Mossberg tituleeraa itseään USA:n vanhimmaksi perheyhtiöksi asealalla.

Yrityksen myynti on 38 miljoonaa dollaria. Se kertoo olevansa kappalemääräisesti maailman suurin pumpputoimisten haulikoiden valmistaja: Perushaulikko on v. 1961 syntynyt M500, josta on tehty lukuisia variaatioita myös eri nimillä (mm. Maverick ja sitten eri ketjuille valmistetut ”private label” merkit kuten New Haven, Revelation, Western Field, Ted Williams, Master-Mag jne.) M500-johdannaisia on valmistunut vähintään 11 miljoonaa kpl.

2011 Mossberg valmisti lähes 500.000 asetta, joista valtaosa haulikoita. N. 90 % haulikoista kootaan Texasissa.

Connecticutissa on vielä 160 työntekijää mutta Texasissa on enemmän. Kaikkiaan Mossberg työllistää yli 500 henkeä. Mossberg käyttää markkinoinnissa slogaania ”more gun for the money” mikä kertoo kaiken oleellisen. Mennään hinta edellä. Mossberg on edullinen haulikko metsästykseen ja kodin turvaksi (siis USA:ssa, Suomessahan ei tällä perusteella aselupaa saa.

Mossbergilla on oma keräilijäyhdistys, jolla on 1500 jäsentä. Mossbergia on tuonut maahan helsinkiläinen Renlund ja myöhemmin sen jatkumo vantaalainen Hantaurus. Jotain kertoo että kirjoitushetkellä Hantaurus tarjoaa Malli 835-pumppua 12/89-pesillä hintaan 495 eur. ”More gun for the money!”