Tällä kertaa tutkitaan metsästäjän varusteita. Niitä on kaupan useista lähteistä. Postimyyntinä esimerkiksi Eränetti ja Retkitukku. Liikkeissä näitä pystyy katsomaan ja näpelöimään esim.
XXL:ssä (14 tavarataloa) ja Motonetissä (n. 40 tavarataloa). Suomessa on lisäksi satoja itsenäisiä metsästys- ja urheiluvarusteliikkeitä.

Tätä blogia varten olen poiminut muutamia tuotteita ja hintoja Eränetin sivustolta ja isänpäivän uutiskirjeestä 31.10.2021.

Eränetin ehdotuksia

Dovrefjellin Hybrid Hunter metsästsypuku. Kuva: Dovrefjell

Dovrefjell hybridipuku 170 eur
Dovrefjell oranssi hirvipuku 279 eur
Dovrefjell villapaita 55 eur
Dovrefjell villahousut 55 eur
Nappihenkselit 10 eur
Dovrefjell flanellipaita 45 eur
Dovrefjell hirviliivi 99 eur
KT Shoe metsästyskengät 189 eur
Dovrefjell sukat 15 eur
Dovrefjell pipo 15 eur
Dovrefjell reppu 80 eur
Thinsulate sormikkaat 13 eur
Wouxun VHF metsästyspuhelin 99 eur
Tristar 8 x 56 hämäräkiikari 260 eur
Niteforce ampumakeppi 100 eur

Dovrefjell Hunter metsästysasu hirvioranssina. Oranssi metsästysasu on suositeltava kaikenlaisessa metsästyksessä. Sehän on kuin henkivakuutus!

Kaikkea ei tarvitse tietysti hankkia, ainakaan heti. Luettelo ei ole täydellinen ja se edustaa vain yhden toimijan tarjontaa. Yksi asia on kuitenkin varma: Metsälle ei kannata lähteä puutteellisesti varustettuna eikä sinne kannata lähteä palelemaan tai jalkoja kastelemaan. Muutoin orastava harrastus lopahtaa ripeästi.

Kyllä norjalaiset villapaidan teon osaavat!

Ja myös kiikarit ovat – metsästystavasta riippuen – tarpeen, ettei tulisi tarpeettomia metsästysonnettomuuksia, kuten tässä.

USA:n kuulumisia

…hieman haarukkapaloiksi:

Eniten metsästäjiä USA:n 50:stä osavaltiosta löytyy Texasista, eli 1,12 miljoonaa texasilaista lisenssoitua metsästäjää. Texasin väkiluku on 29 miljoonaa. Se on USA:n kakkonen Kalifornian (39,6 miljoonaa) jälkeen.

Siis Suomessa on per capita enemmän metsästäjiä kuin Texasissa. 300 tuhatta 5,5 miljoonasta! Suomessa on 5,5 metsästäjää (tai lisenssoitua, aktiivisia on ehkä puolet) per 100 asukasta, Texasissa 3,8 lisenssoitua per 100 sielua.

Texasin asukkaalle yleismetsästyslupa maksaa 25-68 USD per vuosi, ulkopaikkakuntalaiselle 315 USD. Lisäksi tulee lajikohtaisia maksuja vaihtelevasti. Alligaattori ja kalkkuna ovat kalleimmasta päästä. Toisaalta Texasissa voi ostaa myös yhden päivän metsästysluvan 20 dollarilla. Myös ulkopaikkakuntalainen.

Vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ensimmäisen aseensa osti 3,2 miljoonaa USA:n asukasta. Eli USA:n ällistyttävä asebuumi ei osoita mitään laantumisen merkkejä. Se tarkoittaa suomalaiselle mm. sitä että ”Made in USA” aseita on meillä huonommin saatavilla.

Smith & Wesson (perustettu 1852 Springfield, Massachusetts) on ilmoittanut siirtävänsä pääkonttorinsa ja valtaosan tuotannosta etelään eli Maryvilleen, Tennesseen osavaltioon. Tässä kaupungissa on 30.000 asukasta. Tekniseltä teollisuuden alalta siellä sijaitsee ennestään Denso Corporation (entinen Nippon Denso), joka on autoteollisuuden osatoimittaja. Denson pääomistaja on Toyota.

Lähin suuri kaupunki on Knoxville, TN. Muuttoa on suunniteltu vuodelle 2023. Se koskee noin 750 työntekijää. Kaikkihan eivät muuta. Smith & Wesson on ilmoittanut muuttonsa syyksi Massachusettsin osavaltion asevastaisen lainsäädännön.

Toinen aiemmin ilmoitettu Smith & Wesson-uutinen on että se luopuu Thompson/Center-brändistään. Henkilökohtaisesti sanon tähän että ”Nyyh!” Ja vielä että sitä kauppaa ei olisi koskaan pitänyt tehdäkään.