Oletko miettinyt metsästyksen aloittamista? Yhdellä tapaa nyt on hyvä aika miettiä. Valkohäntäpeuroja on Lounais-Suomessa jo lähes riesaksi asti. Koko maan kannaksi arvioidaan 70.000. Villisikakin on leviämässä Suomeen. Heinäkuussa Sipoossa auton alle jäi oikea pesue, kolme emakkoa ja kahdeksan porsasta.

Jos nyt mietit, niin 2021 kauteen osallistuminen on auttamattomasti liian myöhäistä. Sen sijaan nyt on juuri oikea aika aloittaa valmistautuminen kauteen 2022. Kursseja järjestetään juuri syysaikaan. Koko prosessi vie aikaa ja se tulee maksamaan jotain. Tämän blogin tarkoituksena onkin yrittää valottaa kustannuspuolta sellaiselle henkilölle, joka lähtee nollatilasta.

Metsästäjän Opas

Tätä julkaisee Suomen Riistakeskus (riista.fi). Se on lähes välttämätön aloitus metsästysharrastukselle. Kirjamuodossa sitä saa Riistakeskuksen verkkokaupasta, lisäksi mm. kirjakaupoista ja tavarataloketjuista (esim. Prisma). Netistä löytyy vaihtoehtoja. On myös mahdollista ostaa Riistakeskuksesta vuoden sähköinen lukuoikeus. Aloittelijalle oma kirja on kuitenkin suositus, joten laitetaan tähän Prisman verkkokaupan hinta kotiin toimitettuna: 53,35 eur.

Metsästyskurssi

Jotkut luottavat omiin oppimiskykyihinsä ja uskovat pärjäävänsä Metsästäjän Oppaan annilla. Mutta on myös mahdollista osallistua riistanhoitoyhdistysten järjestämille metsästyskursseille. Näiden kesto on esimerkiksi Espoo-Kauniaisten rhy:n tapauksessa kolme iltaa, 17:00-22:00. Ja kustannus Espoon tapauksessa 60 euroa. Jokainen riistanhoitoyhdistys järjestää kurssit omina aikoinaan ja veloittavat omia summiaan. Laitetaan hinnaksi 60 eur.

Metsästäjätutkinto

Metsästyskurssi tai itseopiskelu kulminoituu metsästäjätutkintoon, joka maksaa 20 euroa. Suorituspaikkoja voit katsoa esimerkiksi tästä, samoin kuin kokeen suoritustavasta ja kokeen kestosta. 20 eur.

Hyödyllinen sivusto on myös Suomen Metsästäjäliiton (SML) ”Aloittelevan metsästäjän ABC”, jonka voi katsoa netissä ilmaiseksi tästä. 0 eur.

Hyväksytyn metsästäjätutkinnon jälkeen voi hakea ns. ”metsästyskorttia” (oikeammin valtion riistanhoitomaksu), joka tulee postissa kotiin. Vasta maksun suorituksen jälkeen kortti on voimassa. V. 2020 tutkinnon suoritti 7.236 tulevaa metsästäjää. Yllättäen ikäluokassa 10-14 vuotiaat oli 1.500 tutkinnon suorittanutta! 39 eur.

Aselupa

Metsästyskortti on välttämättömyys aseluvan hakemisessa metsästysperusteella. Aselupaa haetaan poliisilaitokselta. Mukaan tarvitaan metsästyskortti, passi tai henkilökortti (ajokortti ei kelpaa), sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta (miehiltä) ja täytetty lomake ASE 06 (netistä löytyy, poliisi.fi). Huomaa, että jo tässä vaiheessa pitää olla joku idea missä aiot metsästää ja mitä aiot metsästää. Jälkimmäisessä poliisi vertaa aiotun riistan ja haetun asetyypin ja kaliiperin yhteensopivuutta.

ASE 06 on PDF-lomake jonka voi täyttää kotona kaikessa rauhassa ja tulostaa omalla printterillä. Reissu poliisiasemalle on kuitenkin tarpeen. Sähköistä aselupahakemusta joudumme odottamaan ainakin vuoteen 2024.

Metsästäjä-lehti on julkaissut artikkelin ”Aseluvan hakeminen metsästysperusteella”. Tähän kannattaa perehtyä kunnolla.

Kaikki poliisilaitokset eivät ota vastaan aselupahakemuksia. Tämäkin on selvitettävä etukäteen ja varattava aika hakemuksen jättöön. On varauduttava myös haastatteluun eli tulee toinenkin reissu, mutta tästä ilmoitetaan erikseen.

Varsinainen lupahakemus laitetaan vireille poliisilaitoksen tiskillä. Enää ei täytetä varsinaista lupahakemusta, vaan se tehdään virkailijan toimesta suoraan tietokoneelle syöttäen. Tietyt asiat pitää olla hakijalla valmiiksi mietittynä, kuten aseen kaliiperi tai ainakin suunnilleen, esim. ”6,5 – 7,62 mm”, tai haulikon tapauksessa esim. ”12-kal” tai ”12/76”.

Jos aiot hakea lupaa keskisytytteiselle itselataavalle aseelle (kansankielellä ”puoliautomaatti”, olkoon kivääri, pienoiskivääri tai haulikko), niin huomaa että joudut todistamaan harrastuneisuutesi viiden vuoden välein. Näissä aseissa on metsästyskäytössä myös lippaan patruunarajoituksia. Aseluvan hinta yksittäin haettuna on 90 eur.

Aseen hankinta

Kun aselupa on tullut kotiin, voidaan lähteä asetta hankkimaan. Kaukaa viisaat ovat katsoneet aseen jo valmiiksikin. Lähdetään olettamuksesta, että ostat uuden aseen aseliikkeestä. Tietysti voi ostaa käytetynkin aseen ja vaikka yksityiseltä. Voit myös ostaa aseen n.s. ”verkkokauppana” (postimyyntiä ei enää saa olla aseiden eikä patruunoiden osalta). Ammattitaitoisen asekauppiaan neuvot ovat kuitenkin ensiaseen ostajalle kullan arvoiset.

Asemerkkejä ja malleja on Suomen markkinoilla valtava määrä. Lisäksi tulee vielä tähtäinvarustusten miettiminen kiväärin tapauksessa. Tässä menee noviisilla sormi helposti suuhun. Viittaan edellisen kappaleen viimeiseen lauseeseen.

Valtavan valikoiman vuoksi otan vain muutaman esimerkin netissä olevasta tarjonnasta. Esimerkkiliikkeenä on Ruoto Mega Store. Tällä on sekä kivijalkamyymälät Tuusulassa ja Tampereella että verkkokauppa:

Tikka T3x laminaattitukilla ja rosteriraudoilla on monen kauriin- ja hirvenmetsästäjän toivease. Kuva: Sako

• Pienoiskivääri Tikka T1x MTR, kaliiperi 17 HMR, 639 eur

• Yleiskivääri Tikka T3x Deerhunter, kaliiperi 6,5 Creedmoor, 1390 eur

• Metsästyshaulikko A. Redolfi Steel One, 12/76, 1190 eur

• Kiikarivarustus Tikat, Burris ja Delta, 250-1000 eur

• 17 HMR patruunat, Hornady, 50 kpl, 25,90 eur

• 6,5 Creedmoor-patruunat, Lapua Naturalis (non-lead), 20 kpl, 74,90 eur

• Haulipatruunat 12/76, Baschieri & Pellagri Valle, (non-lead), 25 kpl, 12,90 eur

Hintavaihtelut ovat suuret. Halvemmallakin saa mutta ehdottomasti myös kalliimmalla! Varsinkin bränditietoinen saa palamaan rahaa paljon enemmänkin. Olen pyrkinyt antamaan jonkinlaisen idean paljonko metsästysharrastuksen aloittaminen tulee maksamaan kun nollasta lähdetään ja ostetaan uutta. Mutta ei tämä tähän jää! Muutakin tarvitaan. Katso seuraava blogini ”Metsästyksen kustannukset 2”. Kohta puoleen tulee!