Sako täytti pyöreitä 1.4.2021 eli 100 vuotta. Sitä on juhlittu hieman jälkijunassa luettelolla eli tuotekuvastolla ”Sako 100 since 2021”. Se on 112-sivuisena melkoinen järkäle A4-formaatissa. Sisältä löytyvät Beretta-konsernin ryppääseen kuuluvat brändit Sako, Tikka ja Optilock (Suomi), Beretta ja Franchi (Italia), Steiner (Saksa), Burris (USA), Stoeger (Turkki), Chapuis (Ranska) ja lisäksi yhteistyökumppanit Ase Utra (Suomi), Aimpoint (Ruotsi) ja Zamberlan (Italia).

Luettelo on hieno, mutta se ei ole niille ihmisille jotka janoavat grammoja, millimetrejä ja speksejä. Nämä pitää hakea netistä (sako.fi).

Tämä luettelo on aika erikoinen. Sen voinee hakea Sako-kauppiaalta, joita on takakannen luettelon mukana 9 (Sako Elite) + 41 (Sako First Class) ympäri Suomen. Eteläisin taitaa olla Maarianhaminassa, pohjoisin Sodankylässä. Tästäkin voi katsoa Sako-kauppiaita.

Kun Berettasta oli puhe, niin kerrotaan, että Beretta Holdings on ostanut arvostetun lontoolaisen asevalmistajan Holland & Holland. Tämä on nykymuodossaan perustettu 1835 mutta asevalmistuksen juuret menevät jopa 1500-luvulle. Ja niin menevät Berettankin (since 1526).

Brittitapaan Holland & Holland on ”Britannian kuninkaallinen hovitoimittaja” HRH Duke of Edinburghille (Prinssi Philip, 1921-2021) ja HRH Prince of Walesille (Prinssi Charles, Britannian kruununperijä, s. 1948).

Järein Anschütz ikinä

Saksalainen asevalmistaja Anschütz on tunnettu 22 LR-kaliiperin aseistaan, joskin muitakin on viime aikoina nähty. Mutta nyt harpattiin uusiin ulottuvuuksiin, kun Anschütz ilmoitti pesittäneensä kiväärimalli 1782:n kaliiperiin 300 Winchester Magnum. Tämä on suosittu mm. USA:ssa, missä ampumamatkat ovat pitkiä. Kaliiperin lentorata on laakea. On kaliiperia käytetty Suomessakin hirvimetsällä. Esim. Lapuan 11,0 g Naturalis-lataus lähtee 902 m/s kehittäen 4475 J. Vielä 300 m päässä on nopeus V300m 652 m/s ja E300m 2339 J. Luoti on 300 metrillä pudonnut piippulinjasta 401 mm. Patruunassa käytetään korkeita pesäpaineita (C.I.P. 4300 bar Ptmax).

Anschütz 1782 Classic suoralla perällä. Kuva: Anschütz

Rekyylikin on siten melkoisen kipakka, mutta kiväärissä on vakiona piipunsuun kierteet M15 x 1. Äänenvaimenninta siihen vain. Tai suujarrua, jos ei välitä lähellä olijoista.

1782:ssa on kuusi sulkunokkaa kahdessa rivissä ja noin 60° kammen kääntökulma. Kaliipereita on kahdeksan: 243 Win., 6,5 Creedmoor, 6,5 x 55SE, 308 Win., 8 x 57IS, 9,3 x 62 ja 300 Win. Mag. Ansun käyntitakuu on 1 MOA (n. 29 mm/100m) kolmella laukauksella. Vakiolippaaseen mahtuu 3 patruunaa, mutta saatavilla on myös 5 patruunan lipas. Laukaisulaite on säädettävissä 400-1550 g haarukassa.

Muuten, lehdistötiedotteen on allekirjoittanut Maximilian Anschütz, ”hallituksen jäsen kuudennessa sukupolvessa”. Siinä on todellinen perheyhtiö! Anschütz täyttää tänä vuonna 165 vuotta (1856-2021).

Anschützin maahantuoja on RUAG Ammotec Finland. Suositushintaa näyttää olevan 2800-2900 euroa tukkimallista riippuen.

Meksikaanit sotajalalla

Heinäkuussa 2021 uutisoitiin, että Meksikon hallitus on haastanut useita yhdysvaltalaisia aseyhtiöitä oikeuteen syystä että ”amerikkalaiset asevalmistajat ovat syypäitä Meksikon huumekartellien välisiin aseellisiin konflikteihin”. ”Amerikkalaiset aseet lietsovat väkivaltaa Meksikossa”, väite kuului.

Oikeuteen haastettuja yrityksiä ovat Smith & Wesson, Barrett, Beretta, Colt, Glock, Ruger. Lisäksi maahantuojia, ei valmistaja: Century Int’l, Witmer, Interstate Arms. Keissi on nostettu oikeuteen Massachusettsin osavaltiossa mutta sitä kautta jopa USA:n liittovaltiota vastaan.

Meksikolaiset väittävät, että amerikkalaiset asetehtaat myyvät aseita suoraan huumejengeille. Vieläpä ”koristelevat aseet kullalla ja jalokivillä, jotta ne olisivat houkuttelevampia”.

(Oh Lord, give me strength…)

Jokainen voi pohtia mielessään, onko Meksikon huumekartellien keskinäinen sota amerikkalaisten asetehtaiden syytä. Vai onko huumesotiin ehkä jotain muuta syytä? Esim. rikollisten keskinäinen valtataistelu? Vai onko kyseessä meksikolaisten ”kostotoimi” Trumpin masinoimasta aidasta rajalle?

Rugerilla pyyhkii hyvin

Amerikkalainen Sturm, Ruger & Co. on pörssiyhtiö (NYSE: RGR),joten sen on julkistettava tulostietojaan. Ne ovat komeat: 1. vuosipuoliskon myynti 384 milj. USD (323 Meur). Voittoa tuli 76 milj. USD (64 Meur) ja osinkoa jaettiin 27 milj. USD (23 Meur).

Rugeria pidetään läntisen maailman suurimpana tuliaseiden valmistajana. Se on useana viime vuotena valmistanut yli miljoona asetta. Palettiin kuuluu kivääreitä, pistooleita ja revolvereita. USA:ssa kun ollaan, pistooleita myydään eniten. Haulikoista Ruger luopui muutama vuosi sitten.

Ruger Mark IV edustaa puhdasoppista massasulkuista itselataavaa asetta. Kuva: Ruger

Valmistusta on neljällä paikkakunnalla USA:ssa. 1949 perustettu Ruger on sinnikäs ”Made in America” lipunkantaja. Se on aina valmistanut aseet itse eikä ole ostanut muualta. Työntekijöitä on 1900.

OTKES

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) miettii, pitäisikö sen ruveta tutkimaan metsästysonnettomuuksia. Alkusysäys saattoi tulla kuuluisasta UKK-kansallispuiston metsästysonnettomuudesta. Normaalisti OTKES tutkii suuronnettomuuksia tai ”lähellä piti” tilanteita esim. meri-, ilmailu-, raide- ja maaliikenteessä. Linkki UKK-blogiin tässä.

Metsästäjä-lehdessä on juttu mahdollisesta tutkinnan aloittamisesta. Riistakeskuksen julkaisemaa lehteä voi lukea myös verkossa. Linkki tässä.

Lainaus lehdestä: Jokaisen metsästäjän onkin nyt syytä tarkastella omaa asennettaan aseturvallisuuteen ja tarvittaessa kerrata ajatuksella 4 turvasääntöä.

Aseturvallisuuden 4 sääntöä

1. Kaikki aseet ovat aina ladattuja.
2. Älä ikinä osoita piipulla mitään, mitä et aio ampua.
3. Pidä sormi pois liipaisimelta.
4. Ole varma kohteesta.