Stockmannin ilmoitus vuodelta 1941 (Lähde: Timo Hyytinen, Vanhat Aseet 1):

Haulikkoja on Stockmannin urheiluosastolla seuraavia tunnettuja merkkejä: Sauer & Sohn, Paul Scholberg, Lajot ja Dumoulin. – Meillä on myös nyt jo suuri valikoima hirvikivääreitä, Ja Teidän on syytä varata itsellenne jo nyt hyvä sellainen syksyn hirvenmetsästykseen. – Kalastusvälineitäkin voi Stockmann Teille tarjota – vaikkakin valikoimien lajirikkaus monestakin syystä on tietenkin rajoitettu.

Soittakaa maalta! Stockmannin maaseutuosasto on Teille hyvänä apuna tarvitessanne tavaroita maalle. Kirjoittakaa vain meille, niin toimitamme tilauksenne nopeasti perille – ja vieläkin nopeammin, jos soitatte Helsinkiin numeroon 12651.”

Tämä myyntiponnistus ei nyt mennyt ihan putkeen. Jatkosota syttyi 25.6.1941 ja hirvestäjät joutuivat valtaosin muunlaisten aseiden käyttäjiksi.

Nuoremmalle polvelle voi olla yllätys että Stockmann on toiminut asekauppiaana. Kyllä vain! Stockmann’han on vanha yritys (perustettu 1862). 1900-luvun alusta lähtien (siis jo tsaarin vallan aikana!) Stockmann toi itse maahan aseita mm. Ruotsista, Belgiasta, USA:sta, Saksasta ja Itävallasta. Ja Husqvarnan Suomen filiaali toimi Stockmannin talossa 1920-luvulta lähtien.

Kaikki tuntevat Stockan tavaratalon Aleksin ja Manskun kulmassa. Rakennus valmistui nykyiseen korkeuteensa 1930. Tässä rakennuksessa sijaitsi myös Stockmannin aseosasto joka oli aikanaan merkittävä. Sitä hoiti Esko Varviala, josta tuli myöhemmin FN Browningin maahantuoja. Stockmannin asekauppa loppui 1960-luvulla.

Muitakin asemyyjiä oli, jotka eivät olleet varsinaisesti asekauppoja. Olipa vain sellainen aika 1950-60-luvuilla, jolloin aseet katsottiin luontevaksi osaksi yrityksen kokonaisvaltaista tarjontaa. Erityisesti ns. rautakaupoissa.

Renlund perustettiin Helsinkiin v. 1874. 1940 rakennettiin ”Renlundin talo” Mikonkadun ja Hallituskadun/Yliopistonkadun kulmaan. Se siirtyi E-osuusliikkeen ryhmälle 1959. Koko E-liike joutui talousvaikeuksiin 1993, jolloin Renlundkin asetettiin konkurssiin. Renlundin asepuolen jatkumo oli Hantaurus, jossa olivat hommamiehinä Renlundilaiset Tauno Riihelä ja Hannu Ojanen. Hantaurus toimii tänä päivänä Vantaan Veromiehenkylässä.

Tallberg oli legendaarinen rautakauppa, turkulaisen Julius Tallbergin 12.3.1880 perustama monitoimiyritys Kruununhakaan. Monien vaiheiden jälkeen hän rakennutti 1899 liikepalatsin Aleksanterinkatu 21:een ja 1910 ”sitipasaasin” (City-käytävä, Citypassagen), joka yhdisti Aleksanterinkadun kiinteistön Helsingin päärautatieasemaan. Tallberg osti myös Lauttasaaren Helsingin ulkopuolelta, joka osoittautui hyväksi vedoksi. Grynderiä muistetaan Lauttasaaressa mm. kadunnimellä Tallbergin Puistotie. Lauttasaari liitettiin Helsingin kaupunkiin vasta 1946.

Tänä päivänä Tallberg on kiinteistösijoitusyhtiö, jolla on 182 milj. eur arvosta kiinteistöjä etupäässä pk-seudulla. Näillä pyöritetään 16 milj. eur liikevaihtoa.

RAKE perustetiin 1867. Se rakennutti talon Bulevardin ja Erottajan kulmaan. Se tunnetaan yhä nimellä Rake-talo.

Tänä päivänä Rake on kiinteistösijoittaja ja eräs Kämp Collection Hotels Oy:n pääomistajista. Konsernin liikevaihto oli 8,6 milj. eur ja liikevoitto 2,9 milj. eur. Tämä tehtiin kolmella työntekijällä! Niin se vaan on, että ”money talks, bullshit walks”!

Elanto perustettiin 1905 ja siitä tuli laajennetun pk-seudun legendaarinen osuuskauppa. Liikkeitä ja toimipisteitä oli joka puolella (”leviää kuin Elanto”), mutta vanhan liiton tavarataloja oli vain kaksi: Siltasaarenkadulla Hakaniemessä ja Aleksanterinkadulla Kluuvissa. Näistä jälkimmäisessä (kuvassa) oli myös aseosasto.

20140609 . Aleksanterinkatu 9, entinen Elannon tavaratalo. Arkkitehti Veikko Leistén, 1953. City-inventointi.

Sokos tavaratalo Mannerheimintie 9:ssä valmistui 1952. Muistelojen mukaan siellä oli lyhyehkön aikaa aseosasto 1960-luvulla.

Carlson on perustettu 1859 Juankoskella. Se on savolainen alunperin rautakauppa, myöhemmin monipuolinen tavaratalo. Pääpaikka on Kuopio, mutta täysmittaiset tavaratalot löytyvät myös Joensuusta ja Mikkelistä. Carlson myy yhä aseita.

Asekauppa on pienentynyt mm. aselupien saatavuuden kiristymisen vuoksi. Toiminta ei oikein sovi suuren monialayrityksen kuvioon. Poikkeuksena on norjalaistaustainen urheiluliike XXL, jolla on aseosastoja monissa tavarataloissaan.

Asekauppa on kuitenkin oma erikoisalansa. Toimijoita pk-seudulla ovat mm. Urheiluase (Helsinki, perustettu 1942), Finn Enterprise (Helsinki, 1960), Schröder (Helsinki, 1930-luku), Asenurkka (Helsinki, 1995), Asetekno (Helsinki, 1974), Teuvo Louhisola (Helsinki, 1957), Hantaurus (Vantaa, 1994), Krister Kärki (Vantaa, 2005), Eräliike Riistamaa (Espoo, 1994), Printec Ase (Espoo, 1993), Lohjan Ase ja Osa (Lohja, 1992), Laatuase (Porvoo, 2007), Corenius (Nurmijärvi, 2018)…

Hubana 2021

Blogissani 16.10.2020 kerroin IWA:n järjestämästä Hubana 2021 otsikolla ”IWA OutdoorClassic GOES CONSUMER” Ja selitykseksi: ”… ennen tiukasti ammattinäyttelynä (Fachmesse) tunnettu IWA tulee järjestämään uudet messut v. 2021 uudella nimellä ja täysin uudella konseptilla ihan uudessa paikassa”.

Paikka on pysynyt ennallaan Schloss Lembeck, mutta päivämäärät ovat muuttuneet eteenpäin. Uudet päivät ovat 10.-12.9.2021. Linkki tapahtumaan löytyy tästä.

Ennakkolippujen hinnat ovat 10-25 euroa. Mutta täällä pääsee myös ampumaan näytteilleasettajien aseilla. Näytteilleasettajien luettelo löytyy tästä.

Jos sinne haluaa lähteä, niin tällä kirjoittamalla Finnair lentää Düsseldorfiin, josta sitten esim. vuokra-autolla Lembeckin linnaan (72 km). Autobaanat A2 ja A31 joten hyvät ovat tiet. Finnair ilmoittaa menopaluupilettiä hintaan 250 eur.