Tällainen ase on tarjolla portaalissa Huutokaupat.com. Todella, Tikka T3-kivääreitä on valmistunut jo yli miljoona! Tämä toteutui viime vuonna 10.3.2020. Ensimmäinen T3 valmistui 2002, joten valmistustahti on ollut ripeää. Tämä on ensimmäinen kerta kun Suomessa valmistettua asetta on tehty miljoona kappaletta. Lähelle eivät pääse Valmet 412 eikä ”suomalainen” rynnäkkökivääri. Mosin-Nagantin sydäntä eli lukkolaitetta ei koskaan Suomessa valmistettukaan, vaan aihiot tulivat Venäjältä, Ranskasta ja USA:sta.

Miljoonas Tikka T3x huutokaupataan tänä kesänä. Kuva: Sako

Sekä Sako että Suomen Metsästäjäliitto (SML) ovat riihimäkeläisiä yhteisöitä. Molemmat täyttivät tänä vuonna 100 v.! Mielestäni on hieno ele Sakon johdolta, että miljoonas Tikka T3x (s/n 1000000) laitetaan hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Aseen myyntihinta luovutetaan lyhentämättömänä SML:n nuorisotoimintaan, digitaalisen oppimisympäristön luomiseen.

Huutokauppaan pääsee osoitteesta: https://lnkd.in/dWZsmsn
Huutokauppa päättyy 30.6.2021 kello 23:59 tai kutyymin mukaan 3 min. viimeisen tarjouksen jälkeen. Kirjoitushetkellä paras tarjous on 6750 eur. Tarjouksia on ollut 6, tarjoajia 5. Minimikorotus on 250 eur. Huutokaupat.comin käyttäytymiseen on kuulunut ”kyttäily”, eli odotetaan aika kalkkiviivoille asti ennen kuin ruvetaan tositoimiin. Tämä Tikka-kivääri voi vetää huikean huudon loppupeleissä. Huutokauppakutsu kun on lähetty myös USA:an.

Miljoona Tikka T3-kivääriä!

Tikka T3:n menestys on ollut Suomessa hyvää, mutta viennissä superhyvää. Miljoonapyykki on lähinnä viennin ansioita ja lähinnä USA:n ja Kanadan ansiota. Kari Kuparinen ja hänen suunnittelutiiminsä loivat ”kultamunia munivan hanhen”.

Mikä oli menestyksen salaisuus? Nähdäkseni:
(1) Moderni suunnittelu, jossa automaattiset työstökeskukset huomioitiin piirustuspöydältä lähtien. ”Viilareita” ei saisi enää modernissa asetehtaassa näkyä muualla kuin protopajassa.
(2) Piipun kylmätaonta, joka on tuotantotaloudellista.
(3) ”No frills”-ajattelu. Kaikki tarpeellinen on, mutta lisäherkut jätetään kuluttajan hankittavaksi. Täten päästää edulliseen ”alkaen” hintaan.
(4) Muovitukki, joka on tuotantotaloudellinen. Toki Tikkaa saa myös puutukilla ja laminoidulla tukilla, mutta se on sitten ”ekstraa”. Synteettinen tukki on lähtöisin USA:sta ja ollut jo kauan hyväksytty siellä.
(5) Berettan vankka jakeluverkosto P-Amerikassa.

Varmaan on muitakin salaisuuksia, mutta tässä alkua. Päämarkkina-alueella USA:ssa päästiin nokittelemaan Remingtonin ja Winchesterin kanssa (aikoinaan USA:n kaksi suurta). Päästiin lähelle Savagen, Rugerin ja Mossbergin hintatasoa.

Netistä katsottuna NRA:n American Rifleman kertoi USA:n Top 10:n olevan Ruger Precision, Browning X-Bolt, Ruger American, Remington 700, T/C Venture, Howa 1500, Remington 700 SPS, CZ 455, T/C Compass, Ruger American Predator. Tälle listalle ei siis Tikka T3 mahtunut, mutta tämä oli vain yhden lehden yksi mielipide.

Huutokauppa-aseen speksit

Sarjanumero on P1000000. Tikka T3x Forest kaliiperissa 308 Win. Rihlannousu 11″. Irtolipas, kapasiteetti 1 + 3 patruunaa. Tuotantoaseista poiketen lippaan pohjalevy on kiillotettua terästä. Myös lukon päätykappale on terästä. Piipun pituus 569 mm. Ei rautatähtäimiä, mutta lukonkehys on porattu ja kierteistetty kiikarinjaloille. Puutukki on valmistettu Italiassa exhibition grade-luokan pähkinäpuusta ja himmeäksi öljytty. Siinä on roll-over-tyyppinen poskipakka.

Metalliosat on ensin käsin kiillotettu ja sitten huolellisesti mustattu. Sitä ennen kouvolalainen Helena Suhonen on kaivertanut metalliosiin mäntyaiheisia teemoja. Amerikkalaisesta tavasta poiketen kultakoristeet loistavat täysin poissaolollaan. Lisää yksityiskohtia löytää kuvista. Kivääri on valmistunut ja ”cipattu” 2020.