Tämä blogi sai kimmokkeen Lapuan ilmoituksesta, että se ryhtyy lataamaan 6,5 Creedmooria ja 260 Remingtonia valmiina patruunoina. Luotivalikoimaa ei vielä paljastettu, mutta niitä tullee olemaan sekä tarkkuusammuntaan että metsästykseen. Varsinkin tarkkuusammuntaan (yli)pitkille matkoille.

Patruunoiden kuvat vierekkäin olivat kuin kaksi marjaa. Creedmoorin hylsy on hieman lyhyempi ja olkapäät jyrkemmät. Remingtonin patruunan kokonaispituus on hieman lyhyempi (noin puoli milliä). Miksi introta kaksi lähes identtistä patruunaa? Uteliaisuus heräsi ja päätin ruveta tutkiskelemaan markkinoita.

C.I.P.-homologoituja 6,5 mm kaliipereita on peräti 39. Jenkkien SAAMIssa on varmasti enemmän, mutta jätin ne väliin, sillä vain C.I.P.-patruunoita saa myydä Suomessa. Samoin jätin ”dinosaurukset” pois tarkastelusta (esim. 6,5 mm kaliiperit, joiden nimessä esiintyy Arisaka, Mannlicher-Carcano, Mannlicher-Shönauer), samoin (Suomessa) harvinaisuudet (esim. 6,5 x 57 Mauser, 6,5 x 58 Portugalin Mauser, 6,5 x 64 Brenneke). Sitten otin tarkasteluun vain patruunabrändit joita on Suomessa helposti ja laajalti saatavilla, kuten Lapua, Sako, Norma, Hornady ja Federal. Tuo viimeinen on tuotantovolyymiltaan maailman suurin kaupallinen patruunavalmistaja.

6,5 mm patruunoita vasemmalta: 6,5 x 55SE, 264 Win. Mag., 6,5-284 Norma, 260 Rem., 6,5 Grendel, 6,5 Creedmoor, 26 Nosler, 6,5-300 Wby. Mag., 6,5 PRC ja 6,5 Wby.RPM. Kaikki eivät ole C.I.P.-homologoituja.

Valinnan runsaudenpula

Näillä kriteereillä loin oheisen patruunataulukon. Näkee että uudemmilla patruunoilla on selvä mittakriteeri. Niiden täytyy mahtua AR-lippaaseen ja lukonpituuteen. Vanhemmilla ei ole sitä rasitetta, kun ne on suunniteltu pulttilukkokiväärille. Kaliiperi eli luodin halkaisija on 6,71 mm paitsi 6,5 PRC:n ja 260 Rem:in mitta on C.I.P.:in taulukoissa 6,72 mm. Yksi satku ei merkitse mitään, sitä paitsi luodit ovat lopulta samoja.

Muutamissa on 308 Win.-hylsyn kanta. Kaikki taulukossa olevat ovat urakantaisia (rimless). Olen käyttänyt C.I.P.:n virallisia nimikkeitä. C.I.P.:illä desimaalierotin on pilkku, ei piste. Tuumajohdannaisilla kaliipereilla ei käytetä pistettä numeron edessä. Mitat, maksimipaine ja alkuperämaa ovat C.I.P.:n taulukoista. Painearvo on mitattu piezo transducer-menetelmällä. C.I.P. käyttää vielä bareja, ei MPa. Alkuperäinen synnyinvuosi on milloin kaliiperi on otettu käyttöön. Ruutitilavuustietoa on otettu useista lähteistä. Se ei ole virallinen arvo mutta antaa osviittaa.

Teen yhteenvedon kustakin kaliiperista.

6,5 Creedmoor. Kantahylsyt 308 Win. ja 30 TC. Lataajat Lapua (L), Sako (S), Norma (N), Federal (F), Hornady (H).
Hirvilaillisia latauksia: L, S, F, H.

6,5 Grendel. Kantahylsyt 220 Russian ja 7,62 x 39 Russian. Kehittäjät Bill Alexander ja co-kehittäjä Lapuan Janne Pohjoispää. Small Rifle Primer. H.
Hirvi: ei

6,5 x 55SE. Myös Swedish tai Ruotsin Mauser. Hylsy originaalisuunnittelua. Alunperin Ruotsin, Norjan ja Tanskan sotilaspatruuna. Suomessa suosittu metsästyspatruunana. L, S, N, H.
Hirvi: L, S, N, H.

6,5-284 Norma. Kantahylsy 284 Win. Kasa-ampujat ovat suosineet tätä. N.
Hirvi: N.

6,5 PRC. Kantahylsy 6,5 Creedmoor. Kaliiperia on nimitetty ”Creedmoorin turboversioksi”. Tämä on eräs USA:n ylipitkien kilpailujen (1000+ jaardia) suosikkipatruunoista. H.
Hirvi: H.

6,5 x 47 Lapua. Kantahylsy 308 Win. mutta nalli on Small Rifle Primer. Ehkä seurausta 220 Russianin perinnöstä ja hyvästä maineesta tämän nallin käytössä. Lapua taitaa olla ainoa kaliiperin lataaja. Asetusmuutos 6.2.2020 teki tästä kaliiperista Naturalisilla ladattuna hirvilaillisen. L.
Hirvi: L.

260 Remington. Kantahylsy 308 Win. Alkuperäinen kehittäjä A-Square. Väittämän mukaan Remington osti tai kaappasi oikeudet kaliiperiin. Tarkoitus pitkän matkan tarkkuusammunta ja kiväärisiluetti.
Lataajat: L, S, H.
Hirvi: S.

Käyttö

Hirvilaillisia tehdaslatauksia 6,5 mm perheestä löytyy eniten kaliipereista 6,5 Creedmoor ja 6,5 x 55SE. Muistakin ehkä voisi hirvilaillisia tehdä. Voidaan kategorisesti sanoa että kaikki esitellyt kaliiperit ovat tehdaslatauksina Suomi-laillisia hirveä pienemmälle riistalle. Eritoten Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla valkohäntäpeurasta on tullut merkittävin riistaeläin ohi hirven.

Luodin ja latauksen nopeusvalinnalla voidaan justeerata sopivuutta esimerkiksi kanalintu- tai ketunmetsästykseen. Kaikkiin saa halutessaan lyijyttömän luodin.

Kaikki esitellyt kaliiperit soveltuvat hyvin 300 m tai pidemmän matkan tarkkuuslajeille ja myös kiväärisiluetille. Kun valitaan uutta asetta uudelle kaliiperille, kannattaa tarkistaa sekä aseiden että patruunoiden saatavuus ja hinnat.

Voidaan sanoa, että 6,5 mm kaliiperi on tullut jäädäkseen. Tai tarkalleen se tuli jo 1900-luvun alussa Ruotsin kautta. Ruotsin Mausereita tuli Suomeen ennen sotia ja ylijäämänä runsaammin 1940-luvulta lähtien.

Haastattelin asesuunnittelija ja metsästäjä Torsti Laaksosta Tampereella 3.7.2010. Hän ajatteli korkeasti kaliiperista 6,5 x 55SE. ”Sillähän kaatuu kaikki hirvestä lähtien”. Karhua Torsti ei maininnut, koskapa ei ollut perehtynyt karhujahtiin. Karhu on Suomen ainoa vaarallinen riistaeläin villisian ohella. Näihin lajeihin täytyy varautua tarpeeksi tehokkaalla kaliiperilla.

Markkinat sanelevat

Takaisin alkuperäisen kysymykseen, miksi lähes identtiset patruunat 6,5 Creedmoor ja 260 Remington Lapuan ohjelmaan? Uskoisin, että kysyntä sanelee. USA:n markkinat ovat Lapualle tärkeät niin kuin ovat Sakollekin. Jos tulee tilaus ”miljoona patruunaa tässä kaliiperissa, please”, niin Lapua kuuntelee.

Toisaalta jos ampujalla sattuu olemaan 260 Remington-kivääri, niin ei hän helposti vaihda asetta Creedmooriin patruunan puutteessa. Siksi pitää palvella kaikkia potentiaalisia asiakkaita.

Tarinan kääntöpuoli on, että leegio ”samannumeroisia” kaliipereita on kuluttajaa hämmentävää ja potentiaalisesti vaarallista. Olen kirjoittanut tästä mm. blogeissani päivämäärillä 27.4.2007, 4.4.2008, 11.4.2008 ja 15.1.2015. Luettavissa linkeistä.

30-kaliiperi on vielä hämmentävämpi tapaus kuin 6,5 mm. Valikoima on vielä suurempi.

Mitkä ovat 6,5 mm kaliiperin edut ja haitat? (Vrt. 30-kal.)

Edut eli + + +
• Luodin hyvä ballistinen kerroin
• Pienempi rekyyli
• Tyypillisesti nopeampi lähtö = laakeampi lentorata
• Suuri määrä erilaisia luoteja itselataajalle
• Pitkän matkan tarkkuusammunta (missä sellaista on)
• Monipuolisempi käyttö kuin esim. 30-kal. (ehkä?)

Haitat eli – – –
• Suomen lain mukainen hirvi- ja karhukelpoisuus (?)
• Pienempi olemassa oleva 6,5 mm asekanta
• Huonompi patruunasaatavuus (vrt. 308 Win.)
• Lyhyempi piipun ikä (koskee vain rata-ampujaa)
• Piipun puhdistaminen vaippa-aineesta kriittisempää
• Lyijyttömän luodin keveys verrattuna esim. 30-kal. (vain metsästys)

Loppupeleissä valinta 6,5 mm vs. 30-kal. menee kyllä mielipidevänkäykseksi. Onko Toyota parempi auto kuin Nissan? Onko Mersu parempi kuin Audi?

Ja jotkut ovat aina sitä mieltä ettei ole ”hevosvoimien” tai ”kuutiotuumien” tai ”luodin halkaisijan” voittanutta! He eivät välttämättä lämpene 6,5 mm kaliiperille.