Moni suomalainen asioi Motonetissä, koskapa kanta-asiakkaitakin on jo yli 1,6 miljoonaa. Tavarataloja on 35 kpl Tallinnasta Rovaniemelle. Motonet aloitti autonvaraosa- ja tarvikekauppana Turusta v. 1990. Joensuulainen Broman Group osti 2007 Motonetin koko osakekannan.

Broman Groupin logistiikkakeskus Hyvinkäällä näkyy hyvin 3-tielle. Kuva: Broman Logistigs

Broman taas aloitti Joensuussa Pielisensuun Auto-nimellä v. 1965. Broman Group perustettiin 2002. Siihen kuuluvat Motonet, Broman Logistics, AD Varaosamaailma ja Broman Yhtiöt. Konsernin liikevaihto 2020 oli 435 milj. eur ja työntekijöitä 1672. Mainittakoon, että perustaja Väinö H. Broman voitti olympiatrapin SM-kultaa 1960.

Motonetillä oli jo valmiiksi voimakas kalastusvälinepuoli, kun se osti Erätukulta mm. JahtiJakt-tuotemerkin. Seurauksena tuli lisää metsästykseen liittyviä tuoteryhmiä. Runsas vuosi sitten patruunatkin tulivat mukaan tuotepalettiin.

Kaikki Motonet-liikkeet eivät myy patruunoita joten kannattaa katsoa netistä ennen autoon hyppäämistä ihan kaliiperin, brändin ja luodin tarkkuudella. Tai sitten tilata verkkokaupasta. Patruunat eivät kulje postin vaan Matkahuollon kautta. Matkahuollon verkosto on nykyään hyvin kattava (yli 2000 palvelupistettä).

Motonet tavaratalo

Motonet tavarataloja löytyy ympäri Suomea. Kuva: Broman Group

Laskin Motonetin sivuilta 52 kiväärinpatruunaa (brändit Lapua, Sako, Norma), 40 haulikonpatruunaa (Norma, Winchester, Rottweil, Gyttorp), 4 pienoiskiväärinpatruunaa (22 LR, 17 HMR, Winchester) ja 20 ilma-aseen luotia (Gamo, Crosman, Benjamin, Norica). Tämä oli kirjoitushetken tilanne. Tietysti valikoima elää kaiken aikaa.

Asekauppaan Motonet ei ole lähtenyt pois lukien ilma-aseet. Niitä ja niiden luoteja Motonet on myynyt jo kauan.

Erä-alan näyttelyitä siirretään ja perutaan

Riihimäen Erämessut on Suomessa alan suurtapahtuma. Piti oleman 10.-13.6.2021. Nyt on ilmoitettu, että 5.-8.8.2021. Messuja oli jo siirretty koronan vuoksi vuodella eteenpäin.

Elmia Game Fair Jönköpingissä piti tapahtuman 13.-15.5.2021, mutta se on siirretty suosiolla 18.-20.5.2023. Elmian sivuilla on laskuri jonka mukaan menee vielä 810 päivää!

Hubana 2021: 16.11.2020 kerroin blogissani uudenlaisesta metsästysmessukonseptista Hubana Saksassa. Messujen piti olla 25.-27.7.2021. Nyt on ilmoitettu että messut on siirretty syyskuulle. Päiviä ei ole ilmoitettu.

IWA 2020 jätettiin kokonaan väliin. Nyt on ilmoitettu että IWA 2021 peruutetaan myös ja että seuraavat pidetään 3.-6.3.2022. Netissä pidetään nettimessut ”IWA Studio Edition” nimeltä ”Road to IWA 2022”. Toteutus 12.3.2021 15-18 CET eli 16-19 Suomen aikaa (EET). En tiedä mitä odottaa. Tämä ”Studio Edition” on varattu vain asealan ammattilaisille niin kuin IWA-näyttelykin on aina ollut.

SHOT Show 2020 Las Vegasissa kerittiin pitämään normaalisti, mutta 2021 peruutettiin. Tilalle tuli SHOT Show On Demand sähköinen versio. Seuraavaa SHOT Show’ta suunnitellaan 18.-22.1.2022 Las Vegasiin.

Pieniä murheita

Tiedän hyvin että nämä peruutukset ovat maailman mitassa vain pieniä murheita. Luin juuri että lentoyhtiö Norwegian teki 1,6 miljardin euron tappiot. Yhtiön 131:stä lentokoneesta 15 on käytössä. Matkustajakato on 92 %. Yhtiön kassa hupenee 40 milj. euroa joka kuukausi, kertoo YLE

Finnair teki viime vuonna tappiota 595 miljoonaa euroa. Vuoden matkustajamäärät putosivat 76 %. Finnair romuttaa vanhempia koneitaan ja peruu leasingsopimuksia. Pahimmillaan maaliskuussa 2020 Finnairin 85 koneesta 70 seisoi maassa.

Viking Line teki tappiota 50 miljoonaa eur 189 miljoonan euron liikevaihdolla. Matkustajamäärä putosi 70 %. Toimitusjohtaja Jan Hanses on sanonut että ”kaikki laivat ovat kaupan kun hinnoista sovitaan”.

VR aikoo sulkea junien ravintolavaunut. Se voi vähentää junamatkustuksen suosiota entisestään. Junissa istuu vain puolet matkustajamäärästä. Lokakuussa 2020 VR ilmoitti että ”kaukoliikenteestä tulee tappiota 200.000 euroa päivässä”.

Lapland Hotels sulkee Sky Ounasvaaraan Rovaniemellä, Ylläskaltion Ylläksellä ja Kilpiksen Kilpisjärvellä. työntekijöitä lomautetaan. Sokos Hotels harkitsee hotellien sulkemisia ja henkilökunnan lomautuksia. Scandic Hotels on sulkenut muutamia.

NoHo Partnersin (ravintolatoiminta) liikevaihto putosi 42 % ja tappiota tuli 24 miljoonaa eur. Kun sulku alkaa 8.3., alkanevat myös henkilökunnan lomautukset ja tappiot kumuloituvat.

Ilon kautta?

Arctic Rally Finlandia ajetaan parhaillaan Rovaniemellä. Tämä ralli sai ensimmäistä kertaa MM-rallin arvon, kun ruotsalaiset eivät uskaltaneet järjestää kilpailua Värmlannin Karlstadissa koronan pelossa. Pahaksi onneksi yleisökokeita ei voida Rovaniemelläkään järjestää joten kaikkinaiset yleisötulot jäävät saamatta. Tuleepahan sentään televisioinnin tulot ja reippaasti kuuluisuutta Lapille ja sen tykkylumisille maisemille. Ja vähän piristystä ihmismieleen!

Jälkikirjoitus

Blogissani oli väliotsikko ”Pieniä murheita”. Todellakin alamme murheet ovat pieniä verrattuna esimerkiksi lentoliikenteeseen. Sivusin kappaleessa Finnairia. Eräästä syystä tuli tutkittua hieman maailman tilannetta lentoteollisuuden alalla. Löytyi järkyttäviä numeroita. Liitän tämän jälkikäteen blogiini, nimimerkkini P.S. mukaan, jonka pt Seppo Suuronen (ei sukua) keksi joskus 1980-luvulla.

(3/20) easyJet (Britannia ym.): Yritys on maadottanut kaikki 320 lentokonetta ja lomauttanut 14.000 työntekijää.
(4/20) Lufthansa (Saksa): 266 konetta on maadotettu. Tappiota tulee 1 miljoona € tunnissa.
(4/20) United Airlines (USA) on maadottanut 500 konetta 777 koneen laivastostaan.
(6/20) Delta Air Lines (USA) on maadottanut 500 konetta 874 koneen laivastostaan.
(7/20) Mm. British Airways (Britannia), QANTAS (Australia), United ja Delta lopettavat kaikki lennot Boeing 747-koneella.
(9/20) Express Jet (USA) on lopettanut toimintansa. 2.400 työntekijää saa lopputilin.
(10/20) United: 3 kvarttaalin (Q3) tappiot 2,4 miljardia USD
(10/20) United irtisanoo tai lomauttaa 13.000 työntekijää. American Airlines (USA) irtisanoo tai lomauttaa 19.000 työntekijää.
(02/21) British ilmoittaa tekevänsä tappiota 185 miljoonaa € viikossa.

Lisätään vänrikki Stoolin väitetty sanoma Suomen sodan (1808-1809) ajoilta: ”Se korutont’ on kertomaa”. Totta joka sana.