Kaksi legendaarista amerikkalaista asevalmistajaa on joutunut lyhyen ajan sisällä suurten muutosten pihteihin.

Remingtonin pilkkominen

Remington on USA:n vanhin asevalmistaja. Eliphalet Remington aloitti asetehtailun 1816 piippujen valmistuksella Ilion, upstate New Yorkissa. Remingtonin pitkän historian aikana on sattunut ja tapahtunut riittävästi. Mutta oli aika, jolloin se oli maailman suurin asevalmistaja kappalemäärin mitattuna. Se oli noin 2000-vuosituhannen vaihteen aikoihin.

Remington M700 syntyi v. 1962, lähes 60 v. sitten. Valmistusmäärä on noin 5 miljoonaa.

Pääomasijoittaja Cerberus Capital Management osti 2007 Remingtonin silloiselta omistajalta Freedom Groupilta. Kun Wall Streetin pankkiirit ostavat suuren asevalmistajan, saatoin heti ajatella ettei siitä hyvää hyrrää. Pörssihait hakevat rahaa ja pikavoittoja, mutta heillä ei ole sydäntä tuotteessa. Cerberuksen omistuksessa Remington kerkisi velkaantua yhden miljardin dollarin verran.

Samainen Cerberus on kunnostautunut myös Suomessa ostamalla suomalaisia ostoskeskuksia, mm. Espoontorin Espoossa, Tíkkurin ja Martinlaakson ostarit Vantaalla, Myllypuron ostarin Helsingissä ja Forumin Jyväskylässä.

2017 Cerberus rupesi suunnittelemaan Remingtonin konkurssia. Syynä oli oikeudenkäyntien pelko vuoden 2012 Sandy Hookin kouluampumisista. Tapauksesta tullaan käymään oikeutta syyskuussa 2021, lähes 10 vuotta tapahtumien jälkeen. Tekoon käytettiin Remingtonin omistamaa Bushmaster AR-15-tyyppistä kivääriä. Remingtonin Chapter 11 seurasikin sitten maaliskuussa 2018 ja toisen kerran heinäkuussa 2020. Amerikkalainen ”konkurssi” Chapter 11 ei ole samanlainen kuin suomalainen konkurssi, vaan verrattavissa yrityssaneeraukseen tai velkojilta suojautumiseen.

Konkurssipesän oikeuksista ja varoista (tuotemerkit, tehtaat, varastot, puolivalmisteet ym.) käytiin huutokauppaa syyskuussa 2020. Täten velkojat saivat enemmän kuin jos Remington-konserni olisi ajettu vain rotkoon. Hyväksyttyjä huutajia oli seitsemän. Näin Remington pilkottiin:

• Remington-aseet: Roundhill Group
• Remington-patruunat: Vista Outdoor
• Barnes-patruunat ja luodit: Sierra Bullets
• Marlin-aseet: Sturm, Ruger & Co.
• DPMS-, Harrington & Richardson- ja Parker-aseet, Stormlake, AAC: JJE Capital Holdings LLC
• Bushmaster-aseet: Franklin Armory Holdings
• Tapco: Sportman’s Warehouse

Ostajista kolme on tunnettuja ja legitimaatteja asealan toimijoita: Vista Outdoor (mm. CCI, Speer, Federal, Alliant…); Sturm, Ruger & Co. (Ruger); ja Sierra Bullets (luoteja). Muut ovat Suomessa tuntemattomampia toimijoita.

Remingtonin tehdas Ilion, New Yorkissa, on historiallinen ja mittava kompleksi.

Ase-Remingtonin ostajaa Roundhill Groupia on luonnehdittu ”joukoksi sijoittajahenkilöitä”. Kauppaan kuului myös historiallinen ja massiivinen tehdaskiinteistö Ilionissa, New Yorkin ylävaltiossa. Rasitteena ja uhkana teolliselle toiminnalle New Yorkin valtiossa on voimakas ja militantti ammattiyhdistysliike Teamsters. Se pani aikoinaan myös Coltin polvilleen Connecticutissa.

Ruger on ehdottomasti aseyritys, vaikkakin se on William Batterman Rugerin (1916-2002) poistumisen jälkeen mennyt Wall Streetin pörssiin (NYSE: RGR).

Mitä tulevaisuudessa?

Remington on asealalla ehdottoman kova nimi. Minullakin on ollut Remington M1100 trap-haulikko ja Remington M700 hirvikivääri. Molemmat ehdottomasti toimivia tuotteita järkihintaan. Ehkei sellaisia joilla brassaillaan konulasi kädessä takkatulen äärellä, mutta täysin toimivaa käyttötavaraa. Uskon Remington-aseiden jäävän brändinä eloon. Suomen maahantuoja on tällä kirjoittamalla HW-Company Kokkolassa.

Remington-patruunat jäävät satavarmasti eloon. Suomen maahantuoja tällä kirjoittamalla on Hjorth Tampereella. On semmoinen mahdollisuus, että yhdeltä patruunoiden latauslinjalta tulee putkipötkönä patruunoita, joista yksi menee Remington-laariin, toinen Federal-laariin ja kolmas CCI-laariin. Mutta tämä ei ole patruunamaailmassa mitään uutta.

Marlin: Tämän brändin tulevaisuus on minulle arvoitus. Ruger kokeili vipulukoilla mallilla 96 (1996-2009), mutta lopputulemassa ei ollut hurraamista. William Ruger ja Marlinin omistaja Frank Kenna (1923-2015) olivat hyviä kamuja, mutta se ei enää merkkaa mitään kun molemmat ovat paremmilla metsästysmailla.

Harrington & Richardson, DPMS, Bushmaster ja Parker eivät tulle olemaan Suomessa suuria toimijoita. Ei myöskään AAC, koska Suomessa on oma voimakas äänenvaimenninteollisuus.

Syytteen oikeutuksesta

Pohditaanpa tätä. Heinäkuussa 2016 terroristi ajoi Ranskan Nizzan rantakadulla kuorma-autolla väkijoukkoon. 86 kuoli ja satoja loukkaantui.

Joulukuussa 2012 USA:n Newtown, Connecticutissa, entinen koulun oppilas ammuskeli ympäriinsä opettajainhuoneessa ja koululuokassa. Kaikkiaan 28 ihmistä kuoli, kolme loukkaantui.

Nizzassa eräs Mohamed Bouhlein (tunisialais-ranskalainen) ajoi Renault-merkkistä kevytkuorma-autoa. Tietääkseni Renaultille ei ole asetettu tapahtuneesta syytteitä tai korvausvelvotteita.

Newtownissa eräs Adam Lanza (kanta-usalainen) käytti tekoonsa Bushmaster XM15-merkkistä kivääriä. Cerberus ennakoi, että Newtownin uhrien asianajaja tulee vaatimaan ”tsiljoonan” dollarin vahingonkorvauksia asevalmistaja Bushmasterilta -> Remington.

Oikeuskäytännöt ja oikeudenmukaisuuskäsitykset ovat niin erilaiset Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Colt myyty Tšekkiin

Colt on eräs USA:n ikonisista asebrändeistä. Samuel Coltia (1814-1866) pidetään revolverin keksijänä.

Colt 1873 SAA on erän maailman tunnetuimmista aseista. Siitä valmistetaan yhä replikoita mm. Italiassa.

Patenttihakemuksessa otsikkona oli ”revolving pistol”. Kun puhutaan ”yhden käden aseista” tai ”käsiaseista”, voidaan käyttää kattavaa yleisnimitystä ”pistooli”. Minä ainakin teen niin.

”Käsiase” on erään YK:n määritelmän mukaan ase, joka on yhden ihmisen kannettavissa ja ammuttavissa. Siten esimerkiksi kevyt konekivääri voi olla YK:n mukaan ”käsiase” tai uudemman termin mukaan ”pienase”.

Samuel Colt perusti ensimmäisen tehtaansa Paterson, New Jerseyyn 1836. Patentti takasi hänelle revolverien valmistuksen yksinoikeuden tai royaltyn muiden valmistamista revolvereista vuoteen 1857.

Vaikka Patersonin tehdas suljettiin jo 1842, jäi idea elämään. Niinpä Samuel Colt perusti uuden tehtaan synnyinkaupunkiinsa Hartford, Connecticut, vuonna 1855. Colt on sijainnut Hartfordissa siitä lähtien.

11.2.2021 tuli ilmoitus, että ČZG – Česká zbrojovka Group on ostanut 100 % Colt Holding Companysta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että tuotanto siirrettäisi USA:sta Tšekkeihin. Varmuudella ei. Pistoolien ja eritoten revolverien markkinat ovat USA:ssa ja Hartfordissa on olemassa oleva toimiva tehdas.

1997 perustetun ČZ-USA:n oma tehdas sijaitsee tällä kirjoittamalla Kansas City, Kansasissa, mutta yritys on rakentamassa uutta tehdasta Little Rock, Arkansasiin. Ennestään ČZ-USA oli hankkinut revolveri- ja pistoolibrändin Dan Wesson.

ČZ-USA on toiminut melko itsenäisesti puuhastellen omiaan. He mm. tuovat haulikoita Turkista ja markkinoivat niitä ČZ-brändin alla.

USA vs. Suomi

Tämmöisiä kuulumisia USA:sta. Meillähän ei Suomessa ole pistooliteollisuutta ollenkaan eikä haulikoitakaan enää valmisteta. Onneksi kivääriteollisuutemme on maailmanluokkaa, kiitos Sakon ja Tikan.

Eli jos pistooleita tai haulikoita halajaa, ulkomaista tarjontaa on katsottava. Viime vilkaisun mukaan koko Pohjoismaiden alueella ei enää valmisteta näitä aseita. Eikä ehkä ole tarpeenkaan valmistaa kaikkea itse vaan on olemassa käsite nimeltä komparatiivinen hyöty eli suhteellinen etu.

Brittiläinen taloustieteilijä David Ricardo (1772-1823) esitti komparatiivisen hyödyn teorian noin 1817. Itse uskon Ricardon teoriaan. Kärjistäen uskallan sanoa, ettei Suomessa kannata kasvattaa banaaneja eikä Ecuadorissa harjoittaa porotaloutta. Siinä on kupletin juoni.