Sveitsiläinen RUAG on merkittävä tekijä Euroopan sotilaallisen puolustuksen alalla. Sen synty ja synnyn motiivi olivat samankaltaiset kuin norjalaisen Nammon (johon kuuluvat mm. Lapua, Vihtavuori ja Schönebeck), suomalaisen Patrian, ruotsalaisen SAABin tai brittiläisen BAE:n.

Eräs RUAG-tehtaista Saksassa. Kuva: wikimedia commons BY WES CC BY-SA 3.0

Kootaan pienet palaset yhteen. ”Yhdessä olemme vahvempia.” Niin RUAGilla kuin Nammolla kuin Patrialla on vahva sotilaallinen tausta ja toiminta-ajatus. Kaikkien taustalla on ollut oman maan puolustustarve, mutta sitten homma on paisunut kansainväliseksi liiketoiminnaksi. Myös siviilipuolelle.

RUAG-nimi on akronyymi alkukirjaimista RüstungsUnternehmen-AktienGesellschaft. Vapaasti suomennettuna „Varusteluyhtiöiden osakeyhtiö“.

RUAG lyhyesti

RUAG on yhteenliittymä, joka on perustettu 1998. Juuret menevät kuitenkin vuoteen 1863. Työntekijöitä on yli 9.000, liikevaihto 2 miljardia CHF (n. 1,85 miljardia eur). Siihen kuuluu ”divisioonia”, jonka luettelon olen kupannut suoraan wikipediasta:
• RUAG Aerospace – ilmailu, avaruus
• RUAG Aerospace Sweden – entinen Saab Space
• RUAG Aerospace Austria
• RUAG Space Finland – entinen Patria avaruuselektroniikka, Tampereella
• RUAG Ammotec – pienkaliiperin ammukset. Valmistusta on Saksassa, Unkarissa ja Sveitsissä
• RUAG Components – siviilimarkkinoiden komponenttivalmistus (metalliteollisuutta)
• RUAG Electronics – simulaattorit, tietoverkot
• RUAG Land System – sotilasajoneuvot

RUAG Ammotec
• Liikevaihto 450 milj. CHF (n. 416 milj. eur)
• 2.324 työntekijää
• Valmistusta Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa, Unkarissa, USA:ssa
• Tytäryhtiöt lisäksi Itävallassa, Britanniassa, Ranskassa, Belgiassa, Italiassa, Suomessa (= RUAG Ammotec Finland)

RUAG Aerospace liippaa Suomea liki myös sikäli, että Rajavartiolaitos käyttää Dornier 228-lentokoneita rajavalvontaan ja öljypäästöjen tarkkailuun. RUAG omistaa saksalaisen Dornierin.

Toinen yhtymäkohta Suomeen: RUAG osti 2014 Patrialta avaruuselektroniikan toiminnot, nykyisin RUAG Space Finland.

RUAG Ammotec

Minua ja lukijoitani kiinnostavat pienikaliiperiset patruunat. Tämän divisioonan nimi on RUAG Ammotec. Ja tämän sisällä on osasto ”metsästys ja urheiluammunta”. Sieltä löytyy seuraavia brändejä: RWS, Rottweil, GECO, Norma ja Hirtenberger. Näillä brändeillä valmistetaan haulikonpatruunoita, keskisytytteisiä patruunoita sekä reunasytytteisiä (”piekkarin patruunoita”).

Haulikonpatruunoita valmistetaan Saksassa ja Ruotsissa. Keskisytytteisiä valmistetaan Sveitsissä, Itävallassa, Saksassa ja Ruotsissa. Reunasytytteisiä ainoastaan Saksassa, vaikka niitä markkinoidaan myös Norman nimellä.

Rottweilin nimellä valmistetaan haulikonpatruunoita. Musta Rottweil Waidmannsheil on tuttu vanhan liiton metsästäjille ja porskuttaa edelleen. Rottweilin ruutitehdas aloitti 1600-luvulla, mutta ruutia ei enää konsernissa valmisteta.

RWS (Rheinisch-Westfälischen Sprengstoff-Fabriken) on myös vanha yritys. Sen edeltäjä Heinrich Utendoerffer aloitti Saksan Fürthissä 1855. Tänään RWS valmistaa reunasytytyspatruunoita, keskisytytyspatruunoita, nalleja ja ilma-aseiden luoteja.

GECO on lyhenne yritysnimestä Gustav Genschow & Co (perustettu 1887), joka toimi Saksan Stralsundissa, Durlachissa ja Berliinissä. Se oli alkuun ase- ja patruunavalmistaja ja myöhemmin suuri aseiden ja patruunoiden tukkuliike. Oli aikoinaan mm. Lapuan maahantuoja. Monien vaiheiden jälkeen RUAG osti GECOn 2002. Nimen alla markkinoidaan kaikkia patruunalajeja ja ilma-aseiden luoteja.

Norma (perustettu 1902) toimii Ruotsin Åmotforsissa. Norma ei ole lyhenne mistään, vaan se on Vincenzo Bellinin ooppera. Norman perustajat, Engerin veljekset – alunperin Oslosta – olivat molemmat oopperan ystäviä.

Tänään Normalla on ilmeisesti maailman laajin kaliiperipaletti keskisytytteisiä patruunoita. Norma tekee myös private label-patruunoita, joista tunnetuin lienee Weatherby alkaen 1950-luvulta. Norman toimitusjohtaja on suomalainen Paul-Erik Toivo.

Hausken Lyddemper on norjalainen äänenvaimentimien valmistaja, perustettu 1992. Nitehog on lämpöön perustuva yötähtäin ja/tai kamera.

Springfield Armory (perustettu 1974): Tämä oli hieman yllättävä veto. RUAG ei ostanut tätä Geneseo, Illinois, USA:ssa toimivaa yritystä vaan toimii maahantuojana ja jakelijana Euroopan alueella (siis EU:n lisäksi Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi). Springfield Armorylla on sekä pitkiä aseita (mm. M14, AR-15) että pistooleita (mm. 1911, XD).

Vaan yksi on joukosta poissa. Gyttorp-brändi, perustettu 1908, on kuopattu. Tehdas Noran Gyttorpissa valmistaa yhä haulikonpatruunoita, mutta ei enää Gyttorpin nimellä. Tuotanto on valjastettu tuottamaan RUAG Ammotecin muita brändejä.

Entinen Gyttorpin tehdas tuottaa patruunoita RUAGin brändeille. Kuva: Pekka Suuronen

RUAG Ammotec Finland

Yritys toimii Etelä-Pohjanmaan Maalahdella. Se on maahantuontiyritys, ei vähittäismyyntiä. Tuoteryhmiä ovat mm. aseet, patruunat, asetarvikkeet, metsästystarvikkeet, urheiluammunnan varusteet, ilma-aseet ja niiden varusteet.

Brändejä mm. Browning, Winchester, Anschütz, Redolfi Armi, Schultz & Larsen, Stryk B, RWS, GECO, Norma, Rottweil, Niggeloh, Zodiac, Peltor…

http://www.ruag-ammotec.fi/