Olen toisen polven karjalaisena tilannut jonkun vuoden lehteä nimeltä Karjalan Sanomat. Se on Petroskoissa ilmestyvä 100-vuotias Venäjän ainoa suomenkielinen sanomalehti, joka aloitti nimellä ”Karjalan kommuuni” 5.10.1920.

Ilmestymispaikka on Karjalan tasavallassa, joka taas kuuluu Venäjän federaatioon. Nykymuotoinen Karjalan tasavalta perustettiin 13.11.1991. 172.224 km², 802.000 asukasta, väestötiheys 4,6 henkeä/km². Pinta-ala on 51 % Suomen pinta-alasta, väestö 14,5 % Suomen väestöstä. Pääkaupunki on Petroskoi (274.000 as). Alueella sijaitsevat kaksi Euroopan suurinta järveä, Laatokka ja Ääninen.

Latitudin ymmärtämiseksi Petroskoi on noin Mikkelin/Savonlinnan tasalla.

Yleensä ajatellaan, että Venäjältä tulevat Suomeen supikoirat, sudet ja karhut. 3.2.2021 ilmestyneessä Karjalan Sanomissa kerrotaan vähän Karjalan tasavallan susitilanteesta. Lainauksia lehdestä:

Euraasialainen susi Norjassa. Kuva Wikimedia Commons: Mas3cf CC BY-SA 4.0.

”Susilaumat pelottelevat Suojärven piirin asukkaita. Noin kerran viikossa sudet tappavat yhden koiran jossain piirin taajamassa.” ”Tammikuussa Karjalan asukkailta saatiin neljä ilmoitusta susien tulosta asutuksiin. Joukkometsästyksissä tapettiin kymmenen sutta.” ”Kymmenen vuoden aikana susikannan määrä on pysynyt ennallaan ja ollut noin 350 yksilöä.” ”Viime vuonna tapettiin 174 sutta: 25 Prääsän, 25 Aunuksen, 19 Kontupohjan ja 17 Karhumäen piireissä.” ”Tapetusta sudesta maksetaan 10.000 ruplan palkkio sekä annetaan jonon ohi hirvenmetsästyslupa.” ”Sudenmetsästys on sallittu Karjalassa tänä talvena 28. helmikuuta asti.”

Näin siis Karjalassa. Tapporahaa maksetaan niin kuin 1950-luvun Suomessa. Mm. kanahaukan varpaista sai aikoinaan vallesmannilta rahaa. 10.000 ruplaa on noin 110 euroa, mukava summa siis.

Tässä on ero ajattelussa. Suomessa susia suojellaan, Ilomantsista itään niistä maksetaan tapporahaa. Jokainen ajattelee tästä tyylillään. A mie ku en ennää virka tähä yhtää mittään.

Beretta laajenee

Italialainen asevalmistaja Beretta (perustettu 1526) ilmoittaa ostaneensa 100 % lontoolaisesta yrityksestä Holland & Holland (perustettu 1835). Beretta on Euroopan ylivoimaisesti suurin asekonserni. Omistuspalettiin kuuluivat ennestään Benelli, Uberti, Franchi, Sako-Tikka, Steiner, Stoeger, Burris, Chapuis ja nyt sitten brittien kruununjalokivi, Holland & Holland.

Kauppaan sisältyy arvostettu Holland & Holland Shooting Ground, joka sijaitsee Länsi-Lontoossa tarjoten Britannian hienoimpia tiloja ja palveluita haulikkoammuntaharrastukseen.

Internetin ihmeelliset salat kertovat, että yritys on erittäin kannattava ja tuottoisa. Olen joskus edellisessä elämässäni käynyt Lontoon liikkeessä osoitteessa 33 Bruton Street ja tavannut silloisen toimitusjohtajan Ken Daviesin.

Yritys on saanut nimensä kaliipereihin mm. 244 H&H Mag., 275 H&H Mag., 300 H&H Mag., 375 H&H Mag., 400 H&H Mag. ja 465 H&H Mag. Lisäksi yritys on kehittänyt v. 1988 machomiesten ikioman kaliiperin 700 Nitro Express. 64,8 g luoti lähtee 610 m/s kehittäen suulla 20.000 joulen energian. Tähän kaliiperiin ei tehdaspatruunoita ole. Yhden patruunan hinnaksi on mainittu alkaen 90 eur.

Sako 100 vuotta

Sako on ollut vuosia Euroopan suurin keskisytytteisten kiväärien valmistaja. Tuotanto on yli 100.000 kivääriä vuodessa.

1.11.1919 perustettiin asepaja tai ”verstas” Helsingin Lapinlahteen Albertin ja Eerikinkadun kulmaan entiseen olutpanimoon.

1.4.1921 toteutettiin Suojeluskuntain Yliesikunnan alainen ”omavaraistalouden pohjalla toimiva yhtiö” Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö.

1924 muutettiin Eiraan Merikadun ja Laivanvarustajakadun väliseen rakennuksen. Yrityksen ensimmäinen teollinen tuote oli ”Lottakivääri” eli M24. Pohjana tietysti Mosin-Nagant M1891.

1.6.1927 perustettiin osakeyhtiö Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö – Skyddskårernas Vapen- och Mekaniska Verkstads Aktiebolag. Sako on akronyymi alkukirjaimista. Johtokunnan ensimmäinen jäsen oli senaattori – myöhemmin tasavallan Presidentti – Pehr Evind Svinhufvud.

Yhtiön toimialana on: ”…pääasiassa aseiden korjaaminen ja kunnostaminen sekä muun konepajaliikkeen harjoittaminen”.

30.9.1927 Sako osti Riihimäen kauppalasta tontin, missä Oy Suomen Ampumatarviketehdas Ab oli toiminut ja juuri mennyt konkkaan. Tällä tontilla Oy Sako Ab sijaitsee edelleen. Muutto tapahtui joulukuussa 1927. Tontilla sijaitsi myös maanpäällinen ampumarata.

Minulla oli kunnia olla mukana Sakon 90-vuotisjuhlissa. Ne olivatkin hienot Berettan Dr. Ugo Gussalli Berettan johdolla. Nyt 10 vuotta jälkeenpäin mennään koronaviruksen johdolla, ilmeisesti ”ilman yleisöä”.

Ugo Gussalli Beretta v. 2011 Riihimäellä. Kuva: Pekka Suuronen

Vihtavuorelta uusi ruuti

N568 on uutuuden nimi. Sitä suositellaan suurikapasiteettisten hylsyjen lataamiseen, esim. 6,5 PRC, 300 PRC, 338 Lapua Mag. ja 300 Win. Mag.

Kaiken kaikkiaan Vihtavuorelta on saatavilla 19 eri ruutilaatua (N110 – N570) esim. 0,5 litran (0,454 kg) pulloissa. Ruutipaletti on huikea määrä kansainväliselläkin mitalla. Vihtavuori aloitti nimellä Valtion Ruutitehdas keski-Suomen Laukaassa v. 1926. Monien vaiheiden ja omistajien jälkeen se on nyt osa Nammo-Lapuaa. Vihtavuoren tuotanto on strateginen osa Suomen puolustusjärjestelmää, vaikkei sitä rummutetakaan.

Vihtavuoren ruudit ovat sekä single base että double base ruutityypistä riippuen. Single base on pelkkää nitroselluloosaa. Double base tapauksessa nitroselluloosaa on terästetty nitroglyseriinillä.