USA:n itärannikko on isoympyräreittiä Suomen Helsingistä lähes 7.000 km päässä, mutta siitä huolimatta suomalaisilla on tunnesiteitä tuohon maahan. Joko sukulaisten tai turistimatkojen kautta. Muuttihan aikojen kuluessa noin 400.000 suomalaista USA:aan. Siinä maassa tuntuu näinä päivinä sattuvan ja tapahtuvan.

Nyt eletään jännittäviä aikoja. 20.2.2021 pitäisi vallan vaihtua Donald Trumpilta (republikaani) Joe Bidenille (demokraatti). Siis tulee myös puoluevaihdos. Esim. Barack Obama (dem) palveli kaksi kautta (2009-2017), samoin tekivät George W. Bush Jr. (rep) 2001-2009, Bill Clinton (dem) 1993-2001 ja Ronald Reagan (rep) 1981-1989.

USA.n seuraava presidentti Joe Biden. White Housen virallinen valokuva.

Yhden kauden verran toimivat esim. George H. W. Bush (rep) 1989-1993, Jimmy Carter (dem) 1977-1981 ja Herbert Hoover (rep) 1929-1933. Vajaita kausia toimivat mm. Gerald Ford (rep) 1974-1977, Richard Nixon (rep) 1969-1974 ja John F. Kennedy (dem) 1981-1983. Maassa on käytännössä vain kaksi puoluetta, vaikka paperilla on useampia.

Näyttäisi siltä että Donald Trumpin virkakausi olisi tässä, eli jäisi yhteen virkakauteen (2017-2021). Mutta amerikkalaisethan äänestävät tietysti oman päänsä mukaan. Trump on uhonnut asettuvansa uudelleen ehdolle 2025 vaaleissa. Tai sitten ehdokkaaksi tytär Ivanka Trump (39)? Tai vävy Jared Kushner (40)?

Aseistettu kansalliskaarti valvoo

Mahdollisia mellakoita virkaanastujaisissa 20.2.2021 pelätään USA:ssa kaikissa osavaltioissa. On uutisoitu, että Washington D.C.:een on komennettu yli 20.000 aseistettua kansalliskaartin sotilasta.

Trumpin 19.12.2020 esittämän kutsun kiihottamana väkijoukko tunkeutui kongressitaloon 5.-6.1.2021 ja pani siellä huh-hah-heijaa. Televisiossa näytettiin kuvia, miten aseintoilija Richard Barnett tunkeutui edustajainhuoneen johtajan Nancy Pelosin työhuoneeseen ja istui siellä jalat Pelosin työpöydällä.

Richard Barnett Nancy Pelosin työpöydällä.

Tällä mellakalla oli kauaskantoisia seurauksia. Viisi henkilöä kuoli, yksi poliisin luodista. Toinen putosi kiivetessään Capitolille pystysuoraa muuria pitkin (oli muuten pelottavan näköistä hommaa). Republikaaninen puolue on menettänyt kannatustaan ja saattaa jakautua kahtia. Trumpin Twitter-tili jäädytettiin pysyvästi, joten twiittaukset loppuivat siihen. Mutta Trump etsi uuden sosiaalisen median. Hän voi saada myös syytteen kansan kapinaan kiihottamisesta.

Anti-trumpilaiset ovat käyttäneet mellakoijista nimityksiä ”white trash” (vapaasti suomennettuna valkoista roskajoukkoa), ”rednecks” (punaniskat), ”extreme rightists” (äärioikeistolaiset) ja ”domestic terrorists” (kotimaiset terroristit).

Hyökkäys tuomittiin kansainvälisesti ja Suomessakin. Presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto antoivat Trumpille tapauksen jälkeen diplomaattiset moitteet.

Suomen Eduskunnan turvapäällikköä tentattiin tapahtuman jälkeen, voisiko Suomessa tapahtua vastaavaa. Vastaus oli, että epätodennäköistä. Järkyttävimpiä tilanteita Suomen viime aikojen Eduskunnassa lienevät olleet kun italialainen Ilona ”Cicciolina” Staller vilautti tissiä 1988, kun Janina Andersson (vihr) imetti kolmeviikkoista vauvaa 1995 ja Rosa Meriläisen rintanappi 2004.

Juha Sipilän äskettäinen tuuppiminen ei tapahtunut Eduskunnassa.

Toki Linnan juhlien aikaan on nähty häiriökäyttäytymistä pressan linnan kieppeillä useaankin otteeseen.

Trump ei ole suoranaisesti ollut asemyönteinen, ei ainakaan aseihminen, mutta ei asevastainenkaan. Republikaanipuolue on ollut tyypillisesti asemyönteinen. Muuten, olen äskettäin nähnyt uuden arvion Yhdysvaltain asemäärästä: Se on huikea 420 miljoonaa. Virallisen laskurin mukaan (United States Census Bureau) Yhdysvaltain liittovaltion väkiluku on kirjoitushetkellä 330.827.981. Pyssyjä on siis enemmän kuin ihmisiä.

Jos siellä syttyisi sisällissota (sellaistakin on pahimmillaan spekuloitu), ei ainakaan rautatavarasta tulisi pulaa.

NRA konkurssiin

National Rifle Association (”kansallinen kiväärijärjestö”) ilmoitti 15.1.2021 New York Times-lehdessä, että se hakee konkurssituomiota New Yorkissa ja aikoo asettua uuteen lokaatioon Texasissa. Vauhtia antaa New Yorkin valtion yleinen syyttäjä Leticia James (62, dem).

NRA:n päämaja Fairfax, Virginia.

NRA on ollut USA:ssa vahva tekijä, suorastaan instituutio. Se perustettiin 17.11.1871 New Yorkissa USA:n sisällissodan jälkeen. Se on ollut vahvin aseiden puolestapuhuja 150 vuoden ajan. NRA hehkuttaa USA:n perustuslain 2. lisäystä alunperin vuodelta 1789 ”The right to keep and bear arms” (oikeus omistaa ja kantaa aseita).

NRA on yhä äveriäs yhteisö. Konkurssi on velkojilta suojautumista varten (Chapter 11). Oman näkemykseni mukaan NRA haluaa päästä eroon New Yorkin kotipaikkarasitteestaan, vaikka varsinainen päämaja on ollut vuosikymmeniä Fairfax, Virginiassa. Rahan puutteesta ei siis ollut kyse. Ehkä myös haluttiin päästä eroon pitkäaikaisesta presidentistä Wayne LaPierrestä, jota on syytetty ylellisestä elämästä NRA:n piikkiin.

USA:n asealalla menee hyvin. Esimerkiksi Sturm, Ruger & Co.:n myynti 2019 oli 410 milj. USD ja nettovoitto yli 32 milj. USD. Esimerkiksi Smith & Wessonin myynti oli 230 milj. USD ja nettovoitto 48 milj. USD. Myös patruunatehtailla menee kovaa.

Toistaiseksi en ole kuullut mitään negatiivista asealalta Joe Bidenin valinnasta. Kun Barack Obama valittiin presidentiksi 2009, vallitsi ase- ja patruunakaupoissa lähes paniikki. Kuin suomalaisten vessapaperin ostaminen alkuvuodesta 2020. No, ehkä jenkitkin ovat vihdoin tajunneet, että heidän asekaapeissaan on riittävästi arsenaalia.