Tätä blogia en olisi halunnut kirjoittaa. Alle 2 kk sitten kirjoitin UKK:n kansallispuistossa tapahtuneesta metsästysonnettomuudesta. Siinä kuoli ohi ajanut polkupyöräilijä. Blogi löytyy tästä.

Nyt on tullut samantapainen uutinen Suonenjoelta. Tässä tapauksessa molemmat osalliset olivat metsästäjiä ja kaurismetsällä. Toinen ampui toista vahingossa keskivartaloon aiheuttaen vakavat vammat. Tapaus sattui noin kello 1500 aikaan – vuoden pimeimpään aikaan eli talvipäivän seisauksen kieppeillä. Suonenjoellakin varmaankin oli aika hämärää, kun kerran oli täällä 300 km etelämpänäkin. Ampuja oli luullut metsästäjäkaveriaan kauriiksi.

Kauris on pienin ja siroin hirvieläimistämme. Kuva: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Marton Berntsen

Lainaus Iltalehdestä 21.12.2020: ”Kuluvana vuotena on tapahtunut peräti neljä vakavaa metsästysonnettomuutta, joista kaksi johti uhrin kuolemaan.” – ”Metsästysonnettomuuksia tapahtuu Suomessa vuosittain noin 5-20”.

Katse otsikkoon

Näin se vaan on. Metsästäjän (ja muunkin asetta käsittelevän) täytyy aina olla varma kohteestaan ennen kun puristaa liipaisimesta. Kun luoti on lähtenyt, sitä ei voi enää peruuttaa. Huolellisuutta ja harkintaa ei voi kylliksi painottaa.

Muistaakseni professori Yrjö Ylänne kutsui vuoden 1926 ”Metsästäjän käsikirjassa” liian hätäistä metsästäjää nimikkeellä ”paukkuahne”. Saattoi olla käännös ruotsin kielestä eli ”skottsnål”. Amerikoissa on tapahtunut viime aikoina paljon poliisin tekemiä ampumisia, joista on seurannut massiivisia mellakoita. Jenkeissä tunnetaan termi ”trigger happy”, joka vastaa noita yllä olevia termejä.

Minneapolis oli toukokuussa 2020 kuin sotatanner. Väitetty poliisiväkivalta 25.5. Kuva XYZ.

Ylänteen kirja on divarikamaa, viimeisin painos ilmeisesti vuodelta 1948. Mutta Erä-lehden avustajanakin toiminut Juha Jormanainen on kirjoittanut samalla nimellä uudemman teoksen vuodelta 2008. Kyllä oppaita löytyy jos on lukijoita.

Vahinkoja sattuu poliisillekin

Pahaksi onneksi samaisessa Iltalehden numerossa oli juttu v. 2018 Helsingin Ruskeasuolla tapahtuneesta keissistä. Iltalehden otsikko: ”Poliisi ampui antautuvaa partiokiväärillä”. Laukaus osui kylkeen ja oli luonteeltaan vakava. Myös YLE on uutisoinut samasta asiasta.

En ole sanomassa että Suomen poliisi on ”trigger happy”. Päin vastoin. Tässä tapauksessa Helsingin käräjäoikeus katsoi kuitenkin tilanteen sellaiseksi, että ylikonstaapeli tuomittiin vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voidaan valittaa korkeampiin oikeusasteisiin.

Kun ”partíokivääri” termi ei ehkä avaudu tavan tallaajalle, niin kyseessä on saksalaisen Heckler & Kochin G36C-rynnäkkökiväärin kertalaukausversio kaliiperissa 5,56mm x 45 (noin 223 Rem.) Kyseessä on ns. ”pitkä ase”. Tällaisella ampumatarkkuus on tyypillisesti pistoolia parempi. Sen päällä on Suomessa esimerkiksi kiikaritähtäin.

Heckler & Koch on alunperin sotilasase, mutta siitä on hankittu Suomen poliisille kertalaukausversio. Ase edustaa 1990-luvun lopun kehitysvaihetta. Kuva: Wikimedia Commons BY-SA 4.0 DomoK

Poliisin vaikea tilanne

Vaikka ylikonstaapeli saikin sakon ja ylikonstaapeli sekä valtio tuomittiin yhteisvastuullisesti merkittäviin vahingonkorvauksiin uhrille, ovat minun sympatiani henkilökohtaisesti poliisin puolella.

• Uhri oli masentunut ja päihtynyt
• Uhri oli tullut aamuyöllä kotiin ravintolasta päihtyneenä
• Hän otti esiin luvallisen ”käsiaseen” ja lähti kadulle kesäaamuna
• Uhri ositti ”käsiaseella” ohimoonsa julkisella paikalla poliisien nähden
• Poliisilla oli aserekisteristä tieto, että uhrilla oli paljon luvallisia aseita (= hän oli ampumaharrastaja)
• Poliisin mukaan ”käsiaseen” piippu ”vaelteli”
• Todellisuudessa uhri oli antautumassa. Todistajan mukaan hän oli sanonut ”Jätkät hei, teidän takia mä luovun tästä aseesta”
• Uhri oli irrottanut lippaan ja ”räkkäsi” pistoolia jotta patruunapesä tyhjenisi
• Tästä ehkä aiheutui ”piipun vaeltelua”

Ei ole viisasta Suomessakaan lähteä ”heilumaan” kadulle aseen kanssa. Eikä minkään aseen näköisen vehkeen kanssa (= esim. muovikuulapistoolit). Amerikoissa siitä voi tulla pikainen kuolemantuomio, niin kuin olemme viime aikoina usein lukeneet. Tässä on pohdittu asiaa Amerikan kannalta (englannin kielellä) ja verrattu esim. Suomen käytäntöön.

Mutta metsästäjät toivon mukaan harkitsevat asiaa huolellisesti ja panevat jäitä hattuun ennen riistalaukausta. Ampumatonta laukausta ei koskaan kadu. Isot pojat ovat niin sanoneet.