Naisten takaa-ajo (pursuit) saatiin päätökseen Hochfilzenissä lauantaina 19.12.2020. Hyvin jännittävässä kilpailussa voiton vei taas Norjan sympaattinen ja pirtsakka Tiril Eckhoff. Ammunta 19/20. Kakkos- ja kolmossijat nappasivat ruotsalaiset sisarukset Hanna (18/20) ja Elvira Öberg (18/20), tässä järjestyksessä. Kolmossija ratkesi ”kalkkiviivoilla”, kun Elvira Öberg rutisti vasta maalisuoralla Norjan Ingrid Landmark Tandrevoldin ohi. Aikaeroa maalissa oli 0,6 sekuntia Elviran eduksi.

Kolmen mitalistin haastattelu on katsottavissa tästä.

Suvi Minkkisen paras kisa?

Suvi Minkkinen on ampumahiihtäjä ja opiskelija. Kuva: suviminkkinen.fi

Joutsan Pommia edustava Minkkinen oli ainoa suomalaisnainen joka pääsi takaa-ajokilpailuun mukaan. Hän lähti 44:ltä sijalta 1 min 44 sek ensimmäisen lähtijän (Tiril Eckhoff) jälkeen. Minkkinen tuli hyvän ammunnan (19/20) ja kelpo hiihdon jälkeen maaliin sijalle 25:s. Hän oli viimeisen ammunnan jälkeen parhaimmillaan sijalla 23:s.

Minkkinen jätti taakseen melko kuuluja ah-nimiä kuten Monika Hojnitz (POL), Anais Chevalier (FRA), Maren Hammerschmidt (GER), Anais Bescond (FRA), Vanessa Hinz (GER), Susan Dunklee (USA) ja Katharina Innerhofer (AUT).

Etelä-Suomessa ei ole kovin hyviä hiihdon harjoittelumahdollisuuksia. Ammunta tuntuu kuitenkin olevan Minkkisellä hallussa. Ja ampumaratahan Joutsassa on. Sen harjoittelu on helpompaa kuin hiihdon, mutta tietysti täytyisi olla käytössä oikea ah-stadioni jotta harjoittelu olisi realistisempaa.

Kontiolahti Joensuusta pohjoiseen on Suomen tunnetuin ampumahiihtokeskus. Kuva: © Kontiolahden Urheilijat / Samuli Kuittinen

Lyijyn ongelma

Kuten tiedetään, EU uhkaa laittaa lyijykiellon mm. ampumaurheiluun ja metsästykseen. Tällöin myös ampumahiihto on uhattuna, koska käytettyjen 22 LR-patruunoiden luodit ovat puhdasta lyijyä. Tämän kilpailun juontajat Johannes Oikarinen ja Ville Kotikumpu käsittelivät ongelmaa alustuksessaan. Ohjelma on nähtävänä vielä YLE Areenalla.

He olivat sitä mieltä, että ampumahiihdon osalta lyijy ei ole ongelma. Näinköhän? Kotikumpu kertoi esimerkkinä että Vuokatissa on 30 aktiivista ampumahiihdon harrastajaa. He ampuvat keskimäärin 10.000 laukausta kukin vuodessa. Yhteensä 300.000 laukausta. Luoti painaa 2,59 g (40 grains). Yhteensä Vuokatissa siis ammutaan vuodessa noin 777 kiloa lyijyä.

Onhan se paljon lyijyä. Onneksi se on kaikki yhdessä ja tiedetyssä paikassa, valtaosin maalitaulun luotiloukussa. Ohiammutut laukaukset (”valkoiseen peltiin osuneet”) jäävät taulujen etupuolelle. Niiden siivoamisessa on vähän puuhaa. Romulyijylle on kyllä käyttöä. Se oli takavuosina jopa arvometalli! Esim. suositussa brittisarjassa Sydämen asialla (Heartbeat) vorot varastivat lyijylevyjä kirkkojen katoilta kuvitteellisella 1969-luvulla.

Kun ja jos EU runnaa tahtonsa läpi, epäilen suuresti että ampumahiihto olisi immuuni lyijykiellolle.

Aikomuksenani on tehdä jonkinlaista kartoitusta ja juttua pahimman skenarion varalta. Alustavasti näyttäisi siltä, että suurriistan metsästäjät (hirvi, karhu, peura, kauris, mufloni, susi, ahma….) pärjäävät hyvin esim. Naturalis-luodilla. Haulikon urheiluampujat pärjäävät, mutta sääntöjä on muutettava ja ehkä kalustoa menee uusiksi. Pienriistan metsästäjät sen sijaan… Jotain on kehitteillä. Palaan asiaan.

22 LR-ampujat olisivat liemessä. 25 ja 50 m pistooli, 50 m kivääri, ampumahiihto, smallbore-siluetti… Todennäköisesti myös 17 HMR ja 17 Mach 2 metsästysaseiden omistajat olisivat vaikeuksissa. Näiden pienikaliiperisten kiväärien luodeista tulisi onnettoman kevyitä. Metsästysasetuksen 16a §:ää olisi taas rukattava tätä osin. Viimeisin muutos tehtiin vasta 6.2.2020.

Suurimmat häviäjät olisivat SAL/ISSF-ilma-aseiden harrastajat: 10 m kivääri ja pistooli sekä liikkuva maali. Korvaavia materiaaleja (esim. tinaa) on testattu jonkin verran – ei-niin-hyvin-tuloksin – johtuen korvaavan materiaalin keveydestä ja olemattomasta luodin painosta (0,52-0,57 g lyijymateriaalissa). Taas kerran, sääntöjä olisi todennäköisesti muutettava eli mahdollisesti kaliiperia suurennettava nykyisestä 4,5 mm/.177″ vakioarvosta. Tällöin kaikki aseet menisivät uusiksi.

Kaliforniassa on ollut lyijykielto metsästyksessä voimassa 1.7.2019 lähtien. Tanskaan kaavaillaan lyijykieltoa kaiken syötävän riistan metsästykseen v. 2023. Joissain maissa haulikon kiekkourheilulajit on suoritettava lyijyvapailla hauleilla.