Ampumahiihto on television eniten katsottu talviurheilulaji Euroopassa. Siinä myös liikkuu eniten rahaa. Mainostajat ovat alansa suuria yrityksiä kuten BMW (autot), DKB (pankki, Deutsche Kreditbank), Viessmann (lämmitystä ja jäähdytystä), Erdinger (panimo, mainoksissa alkoholiton olut), Bauhaus (rautakauppa), Hörmann (ovia ja portteja)…

Hochfilzenin pikamatkan kolmoisvoitto Norjaan! Vas. Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff ja Marte Olsbu Røiseland. Kuva: IBU

Tuntuu hassulta katsoa kun kilpaillaan tyhjille katsomoille. Mutta näillä eväillä mennään ja katsotaan kisoja televisiosta. Pohjois-Karjalan Kontiolahti selätti avauskilpailussa Ruotsin Östersundin, koska Ruotsin koronatilanne oli pahempi kuin Suomen. Nyt ollaan Itävallan Hochfilzenissä yli kilometrin korkeudessa. Ilma on ohutta ja se rassaa fyysistä suorituskykyä.

Seuraavaksi olisi tarkoitus kilpailla Saksan Oberhofissa 7.1.-17.1.2021, mutta Saksan koronatilanne on edelleen paha. Joten nähdäänpä sitten? Sitä seuraavat Anterselva Italia 21.-24.1.2021, Pokljuka Slovenia 10.-21.2. (MM-kilpailu), Nové Město Tshekki 4.-14.3. ja Oslo Norja 18.-21.3. Koronatilanne voi vielä aiheuttaa muutoksia, mutta tämä on nykysuunnitelma.

Uusia tekijöitä naisten puolella

Seuraan vain naisten ampumahiihtoa, koska se on mielestäni kiinnostavampaa.

Suomen Kaisa Mäkäräinen on virallisesti lopettanut huippu-urheilijauransa ja siirtynyt YLEn asiantuntijaksi. Suomen parhaana pidetään nyt Mari Ederiä (o.s. Laukkanen) (33, Enon Kisa-Pojat), joka avioitui Itävaltaan mm. parempien harjoitus- ja valmennusmahdollisuuksien luo, mutta edustaa yhä Suomea. Muut suomalaiset valmennettavat ovat Suvi Minkkinen (26, Joutsan Pommi), Venla Lehtonen (25, Imatran Urheilijat) ja Erika Jänkä (25, Ahveniston Ampumahiihtäjät).

Ruotsissa Öbergin sisarukset (Hanna, 25, ja Elvira, 21) ovat kovaa valuuttaa. Ruotsalaisista Johanna Skottheim (26) näyttää olevan nouseva kyky. Virosta on tulossa Johanna Talihärmin (27) rinnalle uusi nousija Tuuli Tomingas (25). Näyttää olevan tarkka ampuja. Kun hiihtoon vielä saisi vauhtia?

Norjan takuujoukkue Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff ja Ingrid Landmark Tandrevold ovat saaneet seurakseen uusia nimiä kuten Karoline Offigstad Knotten ja Emilie Aagheim Kalkenberg. Enpä ihmettelisi jos Norja jyräisi naisten ampumahiihdossa kauden 2020-2021? Jos vielä saisivat Therese Johaugin houkuteltua ampumahiihtoon? Norjalla voisi silloin olla pitelemätön joukkue. Hochfilzenin pikakisa tänään päättyi Norjan kolmoisvoittoon, Eckhoff – Tandrevold – Røiseland. Ruotsi otti sijat 5-6-8 (Elvira Öberg – Hanna Öberg – Linn Persson).

Valitettavasti suomalaiset naiset eivät päässeet vauhtiin. Sijoitukset olivat 44 (Minkkinen), 78 (Eder) ja 84 (Lehtonen).

Jännittävä tulokas oli grönlantilainen Ukaleq Astri Slettemark (19). Maassa ei ole yhtään ampumarataa! Mutta 56.000 asukkaan ja 2,17 miljoonan km² maassa luulisi olevan mahdollista rakentaa väliaikaisratoja laittaen taustavalliksi mannerjäätikön, joka kattaa 85 % maan pinta-alasta.

Ukaleq Astri Slettemark, 19, ampumahiihtäjä Grönlannista! Kuva: IBU

Slettemark tuntee ammunnan, sillä hän on myös metsästäjä, mutta hiihtovauhdissa hän jää reippaasti mm. norjalaisille.

Anschützin ”pitsikivääri” (Bionic Lattice)

Vaikka olen tiukasti tapittanut naisten ah-kilpailuja, niin olen hyvin niukasti nähnyt uutta Anschützin Bionic-kivääriä. Minulla on tähän kaksi teoriaa (eivät ole faktoja):

(1) Kilpailijoilla on valmiiksi räätälöidyt ja henkilökohtaiseen makuun tuunatut tukit, joista he eivät halua helposti luopua.

(2) Aseita ei ole vielä riittävästi saatavilla. Se tosin on ”rivinä” maahantuojan nettisivuilla ja hintana 4.995 eur ilman tähtäimiä.

Anschütz 1827 Bionic ah-kivääri. Tukissa on käytetty 3D-tulostintekniikkaaa. Kuva: Anschütz

Tekniikan osalta suurin ero Bionicin ja vanhan Fortnerin välillä lienee ainoastaan lippaan magneettikiinnitys.

Kun tarkasti katsoo kilpailijan latausliikettä, niin pystyy erottamaan polvinivellukkoisen toiminnan Ansun kuulalukosta. Polvinivel on perua Torsti Laaksosen ja Tampereen Asepajan Finnbiathlon-kivääristä. Sen know-how lipsahti 1970-luvulla Saksan Suhlin kautta Venäjän Izhevskiin, jossa asetta valmistaa Kalashnikov Group Baikal-nimellä. Muutamat kilpailijat käyttävät Baikaleita. Muita merkkejä ei sitten markkinoilla olekaan.

Patruunat

Silmämääräisesti katsellen Lapua on ehdoton markkinajohtaja. Lapualla onkin uusi patruuna Biathlon-X, joka on tullut Polar Biathlonin rinnalle, ei siis korvaamaan sitä.

Italian joukkue mainostaa näkyvästi Fiocchia.

Ranskan joukkueella oli ennen Eleyn tarrat, mutta en ole viime kilpailuissa nähnyt näitä.