Aseiden turvakaappimääräyksestä on puhuttu moneen kertaan mm. tällä blogialustalla. Blogeja aiheesta löytyy tästä, tästä ja tästä.

Siitäkin on puhuttu, että alle 150 kg painava turvakaappi on ankkuroitava aselain mukaan kiinni seinään tai lattiaan. Vaan ei ole kovin paljon puhuttu ääneen, missä kaapin pitäisi sijaita. Siksi Helsingin Sanomien uutinen 27.11.2020 tulikin vähän puskista:

”Vuorineuvokselta varastettiin kellarista yli 100.000 euron edestä kivääreitä, haulikoita ja pistooleita – sai itse syytteen ampuma-aserikkomuksesta”

Sijoituspaikasta syyte

Aseet olivat espoolaisen korkean kerrostalon kellaritiloissa. Uutinen ei kerro oliko kyseessä ns. häkkikellari vaiko suljetumpi tila. Kuitenkin aseet olivat uutisen mukaan hyväksytyssä aseiden turvakaapeissa, jotka oli ankkuroitu seinään.

Vorot olivat vieneet kaapit kokonaisuudessaan ja avanneet ne sitten kaikessa rauhassa omissa tiloissaan. Valtaosa aseista löytyi nimittäin myöhemmin
United Brotherhood-nimisen rikollisjärjestöksi luokitellun yhteisön tiloista Tuusulasta.

Poliisihallitus on vaatinut United Brotherhoodia lakkautettavaksi. Yllättäen UB on ilmoittanut itse lakkauttavansa toimintansa. Näin ei ole ehkä kuitenkaan tapahtunut. UB:n väitetty johtaja Tero Holopainen on kiistänyt, että UB olisi rikollinen järjestö. YLEn uutisen mukaan oikeudenkäynnit ovat kesken.

Tämä asia ei olisi ehkä ylittänyt uutiskynnystä, ellei asemurron uhri olisi ollut Kari Jordan, 64. Hän on Suomen talouselämän vahvoja nimiä. Jordan on vuorineuvos, Metsäliitto Osuuskunnan toimitusjohtaja ja Metsä Groupin pääjohtaja. Luottamustehtäviä hänellä on puheenjohtajuus mm. Metsä Boardin, Metsä Tissuen, Metsä Fibren, Keskuskauppakamarin, Outokummun ja vakuutusyhtiö Varman hallituksissa. Lisäksi hallituspaikat mm. EK:ssa, Metsäteollisuus ry:ssä, Nokian Renkaissa ja Nordeassa. Jordan oli aikaisemmalla urallaan näkyvä hahmo finanssisektorilla ja pankkitoiminnassa. Suomen kansantalouden raskassarjalainen siis.

Mutta Maaseudun Tulevaisuus tietää kertoa, että asevarkauksien kohteeksi ovat joutuneet lisäksi mm. Antti Herlin ja Esa Härmälä.

Ampuma-aserikkomussyyte Kari Jordania vastaan on nostettu siitä, että ”aseiden varastotila ei ollut kiinteässä yhteydessä Jordanin 11. kerroksessa sijaitsevan kakkosasuntoon liittyvässä tilassa”. Jordan kiistää ehdottomasti syyllistyneensä ampuma-aserikkomukseen.

Yllä oleva syyte panee ajattelemaan erityisesti omakotitalossa tai maatilalla asuvia aseenomistajia. Ulkovarasto, autotalli tai saunatila ei ehkä ole ”kiinteässä yhteydessä asuntoon liittyvässä tilassa”. Joillain asekeräilijöillä voi olla paljon aseita aivan erillisissä tiloissa. Mutta nämä tilat, lukitukset sekä hälytyslaitteet poliisi on tarkastanut ja hyväksynyt.

Lähdetään siitä liikkeelle, ettei kenelläkään ole enää kesämökillään asetta ”kettujen varalta”, edes sellaista pitkäpiippuista husovarnaa. Kesämökki on se vihonviimeinen aseiden säilytyspaikka.

Erkki Tuomiojan ehdotukset

Muistatteko uutisen ajalta 27.7.2011, jossa silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) lausahti Uutispäivä Demari-lehdessä: ”Kukaan ei Suomen kaltaisessa maassa tarvitse ampuma-asetta kotonaan. Ampumaurheilun ja metsästyksen harrastajat voivat säilyttää aseita valvottujen ja rekisteröityjen seurojen tiloissa”.

Tämä sai täystyrmäyksen metsästäjiltä ja ammunnan harrastajilta. Toimittaja Mikko Niskasaari kiteytti ajatukset omassa blogissaan.

Vähän myöhemmin Tuomioja ehdotti, että yksityishenkilöiden aseet voitaisiin säilyttää poliisilaitoksilla. Tällöin poliisi ärähti niin kuuluvasti että idea sai luonnollisen ja nopean kuoleman.

Metsästysaseetkin ovat haluttuja

Kun näkee kuvia tai videoita UB:n tiloista tehdyistä asetakavarikoista, niin selvästi valtaosa niistä ovat metsästysaseita. Useassa metsästyskiväärissä näkyy kiikaritähtäinkin päällä.

Eivät tuntuisi mitenkään sopivilta jengivälineistöltä. Mutta ilmeisesti on niin, että ”kaikki käy” (anything goes). Tämä herättää ajatuksen, että jokaisen on pidettävä aseistaan tarkempaa huolta eli se paljon puhuttu aseiden turvakaappi. Eikä paljoa kannata naapureilleen tai tutuilleen mainostaa, että omistaa aseita. ”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön!”

Se nyt on selvä, että ”mutka” (yhdenkäden ase, pistooli tai revolveri) lienee halutuin ase rikollisryhmittymille. Joten erityistä huolellisuutta niiden säilytykseen! Kaliiperilla ei liene väliä. Esimerkiksi 1950-60-luvun High Standard 22 Short-kaliiperissa käy ihan hyvin esim. pelotteeksi, varsinkin piippu poikki sahattuna.

High-Standard Olympic oli suosittu ”puulaakipistooli” Suomessa 1960-luvulla. Ne ovat jääneet kaappeihin kun 22 Short patruunasta luovuttiin.

IWA 2021 ja SHOT 2021 peruutetut

Nürnbergin IWAn uudet ilmoitetut päivät ovat 3.-6.3.2022. SHOT Show 2022 ilmoitetut päivät ovat 18.-21.1.2022 ja paikka Sands Expo & Convention Center Las Vegasissa. HUBANA 2021 sen sijaan pidetään näillä näkymin ja tällä kirjoittamalla ilmoitettuna aikana eli 25.-27.7.2021.

Tietenkin sekä Saksa että eritoten USA ovat pahoja koronapaikkoja, joten varauksella… Niin kuin vähän kaikki nykyään.

P.S. Myös Enforce Tac 2021 peruutettu!

1.12.2020 Juuri tulleen tiedon mukaan IWA:an liittyvä Enforce Tac 2021 on myös peruutettu. Tällä osastolla mm. joensuulainen Ase Utra ruukasi olla näytteilleasettajana.

Uusia päivämääriä ei ole kerrottu.