Asemaahantuojat Normark Suomi Oy ja Oy HW-Company Ltd ovat ilmoittaneet merkittävistä muutoksista edustuksissa. Useat tunnetut brändit siirtyvät lokakuuhun 2020 mennessä Normarkilta HW-Companylle.

Siirrettävät brändit ovat:

• J. P. Sauer & Sohn GmbH, Saksa
• Remington Arms Company, USA
• Marlin Firearms Company, USA
• Barnes Bullets LLC, USA
• Freyr & Devik AS, Norja
• German Precision Optics GmbH & Co. KG, Saksa

Remington M700 on eräs maailman eniten valmistetuista keskisytytteisistä kivääreistä. Kuva: Remington

Voidaan sanoa ”ainakin nämä”, koskapa Remingtonin alle kuuluu monia alabrändejä.

Normark Suomi Oy

Normark on v. 1992 perustettu maahantuonti-, tukkukauppa- ja markkinointiyritys. Se aloitti Korpilahdelta ja toimii nykyisin Jyväskylässä. Finderin mukaan sen liikevaihto oli noin 20 meur ja henkilökuntaa noin 34. Tunnettuja brändejä ovat Rapala, 13 Fishing, Humminbird, Gamo, Whisper, Tracker, Minn Kota, Bushnell, Plano…

Normark on osa Rapala VMC Oyj-konsernia, jonka osakkeet noteerataan Helsingin Nasdaq-pörssissä. Pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä ja Brysselissä. Toimitusjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja on Nicolas Warchalowski. Myyntikonttoreita on 40 maassa.

Kerrotuista merkeistä luopuminen oli konsernijohdon eettinen ja logistinen päätös. Aseiden ja patruunoiden siirtely maasta toiseen vaatii paperisotaa. Normarkin emokonserni halusi päästä eroon ”lupaa vaativista tuotteista”.

Oy HW-Company Ltd

Yritys on perustettu 1989 Kokkolaan. Se on samoin maahantuonti-, tukkukauppa- ja markkinointiyritys, jolla on myös vaatekauppaa. Toimitusjohtajana/CEO:na toimii Kai Helisten. Hallituksen puheenjohtaja on Esko Erkkilä. Finderin vanhentuneen tiedon mukaan liikevaihto oli 4 meur ja työvoimaa 15 henkeä. HW nimi tarkoittaa ”Hard Work”. HW-Company toimii Kokkolassa ja Vantaalla.

Ase- ja metsästysaloilla HW-Companyn päämiehiä ovat mm. Antonio Zoli, Hämmerli, Walther, Clever, Fiocchi, Tunet, Birchwood Casey, Promatic, Aku…

Nyt siis HW-Companyn asepaletti laajenee merkittävästi.

Hirvelä

TV 1 on esittänyt norjalaista luontosarjaa ”Hirvelä”. Se on vielä tätä kirjoittaessani katsottavissa YLE Areenalla. Se kertoo hirvien elämästä ja myös hirvien metsästyksestä Tromssan läänissä Pohjois-Norjassa, Kilpisjärveltä luoteeseen. Tämä on mukavaa katsottavaa nyt kun Suomen hirvestysaika on alkamassa.

Paljon on Norjassa samaa kuin Suomessakin, mutta paljon myös erilaista. Suosittelen! Areena ei kerro kuinka kauan on katseluaikaa, mutta tällä kirjoittamalla se näkyy. 5 kpl 37-38 min. pituista episodia.

Firearms Guide

Jostain minulle pölähti tarjous otsikon mukaisesta palvelusta. Lööpit lupasivat hyvää:

• 11. versio (edition)
• Maailman suurin tietokonealustainen tietokanta aseista, ilma-aseista, patruunoista
• 77.000 aseen ja patruunan tiedot (antiikki- ja modernit aseet)
• 15.198 aseen räjäytyskuvat ja ohjekirjat
• Yli 55.000 aseen kuvat
• 1.300 valmistajan tiedot 55 maasta
• Aseiden arvot kuntoluokissa 100-30 %
• Alkuperäiset piirustukset mm. aseista AK-47, 1911, AR-15, Luger, M1 Garand, M14, MP44, StG44, P-38 jne.
• Asesepän (armorer) käsikirjat mm. SIG, H&K, Glock, FN, IWI, Blaser jne.
• 650 tulostettavaa maalitaulua
• Vertailu EU-US kaliiperit (?)
• Vuositilaukselle 26 päivitystä
• Maksu PayPalin kautta (yritys ei saa luottokorttitietoja)
• Pääsy vuoden ajaksi Firearms Guiden tietokantaan USD 39,95
• Kahdeksi vuodeksi USD 59,95
• Yhden vuoden tilaus plus muistitikku (11. edition) USD 89,00
• Yhden vuoden tilaus plus muistitikku (vanhempi 9. edition) USD 69,95
• Laitevaatimukset mikä tahansa Windows ja VAIN 32-bittinen MacOS

Tämähän kuulostaisi asetoimittajan unelmalta. Olisi referenssikirjasto tarvittaessa aina ruudulla. Päätinpä siten tilata. Ajattelin, etten tarvitse aina ajantasaista tietoa. Jos tilaan yhden vuoden ja sen vanhemman muistitikun, niin minulla olisi tikun kautta tietokanta käytettävissä milloin tahansa.

Tuumasta toimeen. Tilasin 1 vuosi + 9th ed. muistitikku, 59,95 (silloin, hinta näemmä noussut 10 taalaa). Maksoin pankkitilitäni. Pankin kurssin mukaan veloitukseksi tuli 57,28 eur. Muutaman viikon kuluttua tuli ilmoitus, että postissa olisi tullattavaa. Tein itse tullauksen netissä ja kohtapuoleen postiluukusta ropsahti ohkoinen kirjekuori jossa muistitikku.

Tämähän kävi sutjakkaasti.

Mutta sitten tuli tullilasku 38,74 eur. Jos olisi tilannut vain nettipalvelun, niin se olisi ollut immateriaalista, eli ei tullille mitään konkreettista tavaraa. Mutta nyt Suomeen tuli muistitikku, paino 8 g netto, kuoren kanssa ehkä 25 g brutto. Se on materiaa. Hinta muodostuu alvista 24 % ja tullausmaksusta.

Jos päätätte tilata Firearms Guiden, niin tiedoksi vain!