Sisäasianministeriö antoi 15.12.2017 asetuksen, jossa määrättiin normien mukainen asekaappi pakolliseksi 30.11.2020 lähtien jos aseiden omistajalla on säilytettävänä yli 5 ruutiampuma-asetta. Tällöin hänellä tulee olla tietyt normit täyttävä turvakaappi. Tai jos on yksikin ERVA-ase (erityisen vaarallinen ampuma-ase).

Innokkaalle metsästäjälle ja urheiluampujalle kertyy helposti tuo viisi asetta kun on eri riistaa ja eri ampumalajeja.

Torniolaisella Corrosafella on lukuisia vaihtoehtoja normit täyttäviksi aseiden turvakaapiksi. Kuva: Corrotech

Standardeja ja normeja

Kun asekaappikonsepti tuli Suomeen 1.3.2002, määriteltiin standardi SFS 5870. Se oli napattu suoraan Ruotsin standardista SS 3492. Sittemmin on annettu sisäministeriön asetus 956/2017, jonka pontimena oli EU:n direktiivi 2015/1535. Sekä Ruotsin että Suomen standardit ovat sittemmin lakkautettuja.

Tässä v. 2017 asetuksessa määriteltiin aseiden turvakaapille uudet normit EN 14450 taso S1 tai EN 1143-1 taso 0. Yhä edelleen on voimassa sääntö että alle 150 kg painavat kaapit tulee ankkuroida pohjasta tai takaseinästä seinään tai lattiaan.

2000-luvun taitteessa myytiin ”asekaappeja” mielestäni usein puolivillaisella markkinoinnilla. Markkinoinnissa tuonnoin käytettiin mielellään termiä ”uuden aselain (1998) vaatimukset täyttävä”. Silloisessa aselaissa kun sanottiin, että aseet on säilytettävä lukitussa tilassa. Jos piirongin laatikossa oli lukko, se kai oli sitten lukittu tila. Standardeja ei ollut.

Eräänlainen nyrkkisääntö voisi olla että jos kaappi painaa alle 100 kiloa ja maksaa alle 400 euroa, niin ei se todennäköisesti ole mikään ”aseiden turvakaappi” vaan mieluummin työmaan vaatekaappi.

Nyt siis siirtymäaika on kohta käytetty loppuun. 30.11.2020 lähtien pitää olla kunnollinen asekaappi, jos omistaa yli viisi ruutiasetta tai yhdenkin ERVA-aseen. Ja aseet on myös säilytettävä siinä kaapissa. Pelkkä omistaminen ei riitä.

Jos on vanhojen Ruotsi/Suomi-standardien mukainen kaappi, se käy edelleen. Vaan ei se peltinen vaatekaappi. Se ”uuden aselain vaatimukset täyttävä”.

Corrotech tarjoaa lukkodiilin

Corrotech on suomalainen yritys, Torniosta kotoisin. Joskus 20 vuotta sitten heillä oli pulaa tuotantotilasta, jota sattui löytymään Haaparannasta. Siksi Corrotechilla on kaksi toimipaikkaa kahdessa maassa, mutta se on suomalaisyritys. Pääsääntöisesti metallityöt tehdään Suomessa ja viimeistely (esim. maalaus) Haaparannan puolella.

Corrotech tarjoaa alan vakaville harrastajille (SAL:n, SML:n, reserviläisliiton ja reserviupseeriliiton jäsenille) elektronisen numerokoodilukon kaupan päälle ilmaiseksi. Arvo on noin 80 euroa. Corrotechin Erkki Hurtig suosittelee koodilukkoa, joka kestää testatusti 100.000 murtokokeilua.

”Avain voidaan aina löytää, mutta koodilukko on kovempi pala voroille. Se on tietysti pariston takana, mutta pariston vaihto suoritetaankin kaapin ulkopuolelta. Totta kai koodin voi unohtaa jos dementia iskee. Sen vuoksi siitä onkin annettava varmuuskopio jollekin luotettavalle sukulaiselle tai tutulle”, Erkki Hurtig opastaa.

Toimitus ajotielle tai jopa kotiovelle

Corrosafe-asekaapin voi ostaa joko aseliikkeen kautta tai verkkokaupasta suoramyyntinä. Painon vuoksi näitä ei myydä niin kuin maitokaupassa sämpylöitä.

Molemmissa tapauksissa hinta sisältää toimituksen ajotielle. Jos kyseessä on vaikkapa kerrostaloasunto, kaapin voi tilata toimitettuna kotioven sisäpuolelle 100 euron lisähinnalla.

Corrosafe-kaappien hinnat liikkuvat noin 700-2200 euron haarukassa.

Metsästysasetusta muutettu

Tämä ei ole uutinen, mutta on juuri nyt ajankohtainen asia. Tällä ERÄn nettisivustolla kerrottiin 3.9.2020: ”Lyijyhaulikielto toteutui – EU:n päätöksellä mittavat vaikutukset Suomessa”. Tämä siitä huolimatta, että näkyviä vastustajia Suomessa olivat mm. Maa- ja Metsätalousministeriö MMM (ministeri Jari Leppä), Suomen Metsästäjäliitto SML (pj Tuomas Hallenberg ja metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen) sekä Suomen Ampumaurheiluliitto SAL (ympäristö- ja olosuhdepäällikkö Lotta Jaakkola.) Toistaiseksi on puhuttu etupäässä hauleista (ja ongenkoukun painoista!), mutta valmisteilla on lyijykieltoa myös luotiaseiden projektiileihin eli luoteihin.

Sakon Powerhead Blade on uusi kupariluoti. Kuva: Sako

Mahdollisesti tätä ennakoiden metsästysasetuksen 16 a § muokattiin, siis sitä missä patruunavaatimukset asetetaan riistan mukaan. Epävirallisesti puhutaan luokista 0-4. 0-luokka on perusvaatimus kaikkeen metsästykseen; 1 on mm. kettu, jänis, metso, teeri; 2 on mm. kauris, susi ja ilves; 3 on mm. valkohäntäpeura, metsäpeura ja kuusipeura; 4 on hirvi, karhu ja villisika. Luokkiin 2-4 on tullut lisämomentteja ja helpotuksia lyijyttömille luodeille. Käytännössä nämä materiaalit ovat tällä hetkellä kupari tai messinki. Kekseliäs patruunateollisuus saattaa kehittää muitakin lyijyttömiä materiaaleja pikaisesti.

Muutokset pähkinänkuoressa

Metsästysasetus löytyy tästä. Kerron lyhyesti lyijyttömien luotien kevennetyistä vaatimuksista (16 a §, 6.2.2020, astui voimaan 1.3.2020):

Luokka 2: Luodin paino vähintään 2,9 g (lyijyllä 3,2 g) ja osumaenergia E100m vähintään 800 joulea (lyijyllä sama);

Luokka 3: Luodin paino vähintään 5,1 g (lyijyllä 6,0 g) ja osumaenergia E100m vähintään 1700 joulea (lyijyllä 2.000 J);

Luokka 4: Luodin paino vähintään 7,5 g (lyijyllä 9,0 g) ja osumaenergia E100m vähintään 1.900 joulea (lyijyllä 2.700 J).

Luokissa 3 ja 4 on mainittu lyijyä sisältäville luodeille myös raskaammat versiot 8.0 g ja 10,0 g.

Myös ampumakokeissa on sallittua käyttää näitä uusia lyijyttömiä luoteja.

Miksi kevennykset luodinpainovaatimuksiin?

Sekä kupari että messinki ovat lyijyä kevyempiä. Kuparin tiheys on 79 % lyijystä, messingin 69-78 %. Messingin tiheysvaihtelu johtuu siitä että se on lejeerinki (kuparia, sinkkiä, ehkä lisäksi jotain muuta) eikä alkuaine. Lyijyyn verrattuna samanpainoinen kupariluoti olisi pitempi. Kuitenkin aseilla ja patruunoilla on maksimi patruunapituus (max COL tai COAL = Cartridge Overall Length), joka on myös C.I.P.:n määrittämä. Pitkä luoti pitäisi upottaa enemmän hylsyn sisään, mikä ei ole palotapahtuman tai pesäpaineen kannalta hyväksi. Samoin pitkän luodin stabiloituminen on vaikeampaa.

Jos lyijyä ei saa enää käyttää, tämä on se hinta. Luodit tulevat keventymään. Pitäisi ehkä ruveta suunnittelemaan uusia ”kuparikaliipereita”. Väkisinkin näissä tulee piipun sisähalkaisija suurenemaan. Rekyyli ei silti välttämättä lisääntyisi. Voihan olla että jotkut 375 H&H, 375 Win. tai 375 Ruger saavat uutta käyttöä hirvimetsällä! Mutta ei paniikkia. Ei vielä 2020 kaudella.

Onneksi kupari kestää vaippalyijyluotia paremmin lähtöpainetta. Pannaan siis lisää satikkaa lähtönopeuteen, jotta terminaalienergia (ne joulet!) pysyisi ennallaan. Silti luokissa 3 ja 4 ollaan jouduttu alentamaan luodin painon vaatimuksia.

MUTTA! Juuri tänään oli TV-uutisissa, miten eräässä koulussa oppilaat olivat oksennelleet. Juomavesi tutkittiin. Oli muuten puhdasta mutta sisälsi liikaa kuparia. Sanotaanko sitä että ”suo siellä, vetelä täällä”? Siinä EU:lle pohdittavaa.