Perinteisesti yleinen metsästyskausi on alkanut kyyhkyjahdilla 10.8.2020. Ja niin tänäkin vuonna. Samana päivänä kello 12:00 alkoi myös kanadanhanhien peltopyynti.

Päivä sattui maanantaille. Tätä seuraavat torstaina 20.8.2020 kello 12:00 useat sorsalinnut, majavat, kanadanhanhet yleisesti, lehtokurpat ja karhu erityisluvilla. Kettua, mäyrää, näätää, kärppää ja villisikaa on voinut metsästää jo 1.8.2020 lähtien.

Suomen Riistakeskus muistuttaa laajennetusta saaliin ilmoittamisvelvollisuudesta. Tämän voi tehdä netissä Oma Riista-palvelussa. Metsästäjä-lehdessä kehotetaan: ”Tee saalisilmoitus viipymättä onnistuneen metsästystapahtuman jälkeen.” Menettelyllä saadaan tilastoihin uskottavuutta.

Valkoposkihanhet ja merimetsot puhuttavat

Merimetsojen tuhoama saari. Kuva (c) KooTee

Valkoposkihanhet ovat tapeetilla, koska ne tulevat tavallista kansalaista enemmän ”iholle”. Niitä on etelässä hyvinkin runsaasti. Ne häiritsevät eniten ulosteillaan. Kertoman mukaan joka toinen minuutti tulee ulos kunnon pökäle. Maanviljelijät pitävät valkoposkihanhia (Branta leucopsis) tuholaisina, jotka hävittävät viljeltyjä peltoja.

IUCN:n mukaan laji on ”elinvoimainen”. EU:n lintudirektiivin mukaan laji on suojeltu.

Minulla on tuttava, jonka rantapalstaa valkoposket vainosivat. Hän kokeili ”papatteja”. Ne tehosivat. Keino lienee laillinen ja edullinen, mutta papattien saatavuus on erittäin huono paitsi uudenvuoden aikaan. Siispä pitäisi shoppailla oikeaan aikaan.

Merimetso on tuttu esimerkiksi etelä-Suomen veneilijöille, kalastajille ja kalanviljelijöille. Ne perustavat kolonioita eli yhdyskuntia. Ne voivat elää yli 30-vuotiaiksi ja niitä voi olla Suomessa 26.000 pesimäparia.

Kun merimetsot perustavat kolonian jollekin asumattomalle saarelle, ne yleensä tuhoavat saaren täysin. Ulosteet muuttavat alueen pH-arvon niin että saarella kaikki kuolee kallioon asti. Merimetsot elävät kaloista, joten jos lähellä sattuu olemaan kalanviljelylaitos, illallispöytä on valmiiksi katettu. Ja kalanviljelijä nielee tappiot.

Merimetsoja on BirdLife Suomen mukaan 26 lajia. Ne ovat luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettuja. Mutta merimetsojen ystävät ovat harvassa niiden tuhovaikutuksen mukaan. Joskus on pesissä olevia munia rikottu, mutta se on Suomen lain mukaan rikos.

Hiljaisia aikoja asealalla

Niin kuin on monilla muillakin aloilla. Korona seurauksineen rokottaa pahiten mm. matkailua. Esimerkiksi Finnairin matkustajamäärä putosi 97,5 %, Lufthansan 96 %. Tämä tarkoittaa pienimmilläänkin henkilökunnan lomautuksia. Voi olla että tulemme näkemään merkittävien lentoyhtiöiden konkursseja.

Ravintola- ja matkailualat ovat nekin kärsineet oikein kunnolla.

Jotkut ase- ja patruunatehtaat ovat sulkeneet ovensa määräaikaisesti tai lopullisesti hillitäkseen koronan leviämistä. Esimerkkinä SIG Sauer GmbH & Co. KG Saksan Eckernfördessä sulkee ovensa ja 130 ihmistä jää työttömäksi. Kuitenkin brändi jää eloon muualla esim. USA:ssa ja Baijerin Isnyssä valmistettuna.

Joitain positiivisia uutisia on kuitenkin tihkunut koronankin keskeltä.

Benelli (Italia) on intronnut useita uusia haulikoita, mm. päällekkäispiippuisesta 828-mallista useita versioita sekä metsästykseen että urheiluammuntaan. Benellin tapaan useat näistä ovat ”paint engineering” eivätkä varsinaisesti uusia asemalleja.

Franchi (Italia) kuuluu myös Berettaan talliin. Samaa voidaan sanoa myös Franchista, että ”paint engineering”-malleja Affinity-itselataavasta, Espirit-rinnakkaispiippuisesta ja Feeling-päällekkäispiippuisesta haulikosta. Franchin pulttilukkokivääristä on tullut Horizoniksi nimetty versio. Sekin on ”paint engineering”. Franchi-kiväärit ovat italialaisen Sabattin valmistetta.

Leapers UTG (USA) on ihme firma. Omien sanojensa mukaan se ei ole ”perheyritys” vaan ”yritysperhe”. Se toimii Michiganissa USA:ssa, mutta uskoisin että tuotteet tehdään pääosin Taiwanissa tai Kiinassa. Minulla on ollut hyviä kokemuksia tämän yrityksen tuotteista ja henkilöstöstä. Lähes kaikilla on juuret Taiwanissa ja henkilöiden sukunimi on usein Ding.

ČZ (Česká zbrojovka) (Tshekki) on ilmoittanut uusista metsästyskivääreistä ČZ 457. Laaja perhe on reunasytytteisiä ”pienoiskivääreitä” 22 LR, 22 WMR ja 17 HMR. Tässä myös on mielestäni kyseessä ”paint engineering” eli kosmetiikkaa, lähinnä tukin muotoiluun ja rautojen pintakäsittelyyn liittyvää. Sen verran uutta, että lukon voi nyt avata varmistin päällä. ČZ 457 Thumbhole on näyttävän näköinen ilmestys laminaattitukkeineen. Suukierre on ½”x20 UNF.

Nightforce (USA) on optiikkabrändi Idahosta, jonka tuotteet valmistettaneen kuitenkin idässä. NX8-malliston zoomaussuhde on peräti x8 ja numerot kovia: 2,5-20 x 50 ja 4-32 x 50. 30 mm runkoputki. Saatavana nyt myös toisen tarkennustason versiona. Kasa-ampujat ovat käyttäneet tätä brändiä.

Blaser (Saksa) kertoo uudesta punapistetähtäimestä RD 20. Suurennosta ei ole lainkaan ja punapisteen koko on 2 MOA. Parallaksivaapaaksi säädetty 80 metriin. Laitteen paino 195 g. Pisteen kirkkaudessa peräti 30 säätöasentoa.

Auto Mag (USA). Pistoolit eivät ole Suomessa tänä päivänä hottiksia, mutta kerron kuitenkin vanhoille pistoleeroille tiedoksi: Vuonna 1982 haudattu Harry Sanfordin Auto Mag tekee uutta tulemista syyskuussa 2020. Uusi valmistuspaikka on Etelä-Carolinassa. Kirjoitin pistoolista joskus takavuosina printtilehteen: ”Ääni on Jaakopin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet”. Patruunalla 22 WMR pistooli tuntui sellaiselta. Mahtava suupamaus ja suuliekki, mieto rekyyli.

Tämä pistooli näki paljon käyttöä Hollywoodin leffoissa. Ventiloitu tähtäinkisko taisi olla silloin ”siistiä” (cool).

Federal Cartridge (USA) kuulu Vista-konserniin. Se kertoo saaneensa merkittävän kontrahdin USA:n sotaväeltä 5.56 NATO-harjoituspatruunoista. Patruuna on ladattu lyijyttömällä luodilla. Luodin sydän on kupari- ja volframijauhetta, vaippa on perinteistä tompakkia. Luoti pirstoutuu osumasta. Myös nalli on lyijyvapaa. Patruunan koodi on AA40.

Ruger (USA) lienee maailman suurin siviiliaseiden valmistaja. Se on intronnut pulttilukkoisesta American Rimfire Target-mallistaan peukaloreikäisen laminaattitukkimallin. Reikään mahtuisi jättimäinen ”peukalo”. Kyseessä on oikeastaan mieluummin luurankotukki kuin peukaloreikäinen. Vaikka mallinimi on Target, tällä kiväärillä ei liene asiaa ISSF-kilpailuihin. Se lienee lähinnä tarkoitettu USA:n kerhotason kilpailuihin tai varmint-hommiin.

Rugerin tapaan hinta on vallan kohtuullinen. Kaliiperi vain 22 LR. Sama 10 patruunan pyörölipas, jota käytetään esim. 10/22-kiväärissä.