Ei voida vielä sanoa, että korona on kukistettu. Visiot tästä vaihtelevat voimakkaasti maasta toiseen, viranomaisesta toiseen, henkilöstä toiseen. Mutta ase- ja ampumaurheilualalla näkyy jo valoa tunnelin päässä.

Orimattilassa järjestettiin SAL:in trap-kilpailu lauantaina 6.-7.6.2020. Ensimmäinen täysi 125 kiekon kilpailu poikkeustilan jälkeen. Kilpailu järjestettiin poikkeuksellisen pienen joukon läsnä ollessa ja ampujien itsensä tuomaroimana, mutta kuitenkin.

OSU:n Vili Kopra voitti Orimattilan trap-kilpailun. Kuva: Lassi Palo

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela totesikin: ”On kiva, että radalla on taas porukkaa.”

Sarja A:n voitti oman seuran OSU:n Vili Kopra, Sarja B:n LAS:n Matti Nummela, joka tunnetaan myös Satu Mäkelä-Nummelan aviomiehenä.

Myös ”testiratani” eli SSG:n haulikkorata Sipoossa on avattu mutta vain jäsenille. Uskoakseni monet muut ampumaradat ovat myös avautuneet jotenkin.

Maailmalla levotonta

Kaikki olemme kuulleet Minneapolisin levottomuuksista. Asuessani USA:ssa pidin Minnesotaa hyvin rauhallisena paikkana, jossa myös asuu paljon suomalaisia sukujuuria omaavia. Minnesotan maantiede, ilmasto ja yleisilme (mm. koivut!) ovat hyvin lähellä Suomea.

Minneapolisin mellakat levisivät USA:ssa mm. New York Cityyn, Washington D.C.:iin, Atlantaan, Philadelphiaan, Columbusiin, Pittsburghiin, Miamiin, Los Angelesiin, New Orleansiin… Kansalliskaarti (National Guard) komennettiin 22 USA:n osavaltioon. Öisiä ulkonaliikkumiskieltoja julistettiin useisiin kaupunkeihin.

Minneapolis oli kuin sotatanner. Kuva XYZ.

Suomen poliisin edustaja on kuvannut Minneapolisin poliisin toimia rankasti ylimitoitetuiksi (IS 6.6.2020). Minneapolisin kaupunginvaltuusto aikoo jopa lakkauttaa oman poliisilaitoksensa.

Rauhanomaisia mielenosoituksia on ollut paljon useammissa USA:n kaupungeissa. Mielenosoituksia on ollut myös muualla maailmassa, esimerkiksi Berliinissä, Brysselissä, Lontoossa, Roomassa ja Sydneyssä. Olihan Helsingin Senaatintorillakin 3.000 ihmistä mielenosoituksessa 3.6.2020. Suomessa ollaan pääsääntöisesti rauhallisesti, niin nytkin.

Onni onnettomuudessa, että aseellisia murhia tai tappoja ei ole raportoitu näissä mellakoissa niin että olisin huomannut.

Sako tehnyt aiesopimuksen PV:n kanssa

Kotimainen asevalmistaja Sako kertoo sivustoillaan seuraavasti: ”Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Sako Oy ovat solmineet aiesopimuksen kiväärituoteperheen tuotekehitystyöstä ja kiväärijärjestelmän hankinnan valmistelusta. Kiväärijärjestelmä sisältää kaksi erilaista järjestelmäkonfiguraatiota, jotka ovat tarkkuuskivääri tarkka-ampujan käyttöön ja itselataava kivääri ryhmän tukiampujan käyttöön.”

Eli PV:n mukaan tarkk’ampujillakin tulisi olemaan vielä käyttöä kaikesta elektronisesta sodankäynnistä huolimatta. Sakon omistaa italialainen Beretta Holdings, jolla on tytäryhtiö Beretta Defense Technologies (BDT). Berettalla on modulaarinen sotilaskivääri ARX160, jota on tiettävästi tarjottu Suomen PV:lle. Sitä on valmistettu kaliipereissa 5,56 NATO mutta myös 7,62 x 39, eli PV:n nykyisessä kaliiperissa.

Toisaalta PV on juuri modernisoinut joukon 7.62 RK 62M1 ja -M2-kivääreitä. Projektiin on laitettu 12,6 milj. euroa ja 50 henkilötyövuotta. Kun korona tekee valtavan loven Suomen budjettiin ja kun vielä hävittäjiäkin pitäisi ostaa, niin saapa nähdä löytyykö perinteisiin aseisiin rahoitusta?

Aseet käyvät kaupaksi

Kaikesta huolimatta aseteollisuuskin on elossa. Kerron muutamista uutisista ja uutuuksista.

Ei ole uutinen, että USA:n aseteollisuudella menee hyvin. Viime vuonna businesta tehtiin 60 miljardilla dollarilla. Se antoi välittömän työpaikan 332.000 työntekijälle, ja välillisesti tietysti huomattavasti enemmän. Vertailun vuoksi, Sako työllistää hieman vajaat 300 henkilöä, Nammo Lapua runsaat 200 henkilöä, Nammo Vihtavuori noin 100.

USA:ssa 1. kvarttaalin NICS-taustatutkimusten määrä nousi lähes 42 % edellisvuoteen verrattuna. NICS tarvitaan useassa valtiossa jos haluaa ostaa aseen. Se siis viittaa potentiaaliseen haluun hankkia uusi ase.

Uusi kaliiperi 6mm ARC

…pitkästä aikaa! (sarkasmia). ARC tarkoittaa Advanced Rifle Cartrige ja on nebraskalaisen (USA) Hornadyn tuotantoa. Se on alunperin tarkoitettu AR-lukkopituuden kiväärille, mutta toki kaliiperin voi sovittaa pulttilukkoonkin. Se on pituudeltaan 223 Rem:in luokkaa mutta vyötäröltään pulleampi = suurempi ruutitilavuus.

Hornady lupaa rohkeasti että uusi kaliiperi on rekyyliltään verrattavissa 5.56 NATO:on (noin 223 Rem.), ballistisesti sitä parempi mutta tarjoaa lähes 308 Win:in tehon. Että luoti säilyy yli äänen nopeuden kilometrin verran standardi-ilmakehän olosuhteissa. Uhkeita lupauksia amerikkalaisittain! Alkuun Hornady tarjoaa seuraavia tehdaslatauksia:
• 6,80 g BTHP Black sotilaspatruuna
• 7,00 g ELD Match tarkkuuspatruuna
• 6,67 g ELD-X metsästyspatruuna

Kaikille luvataan noin 838 m/s lähtönopeuksia, pienempää rekyyliä ja parempaa ballistiikkaa kuin kilpailijoille. Näinä Hornady mainitsee mm. 308 Win., 223 Rem./5.56 NATO, 224 Valkyrie, 6,5 Grendel ja 6.8 SPC.

6mm ARC SAAMI mittapiirros. Kuva: TFB

Luodin kaliiperi on 6 mm/.243″. Esimerkiksi Hornadylla raskain luoti tässä kaliiperissa on A-Tip Match (7,13 g) ja raskain metsästysluoti ELD-X (6.67 g). Tämä tarkoittaa, että kaliiperi on Suomen metsästysasetuksen mukaan rajoitettu ”hirvestä, karhusta ja villisiasta pienempään”.

Hornady on ilmoittanut jo 22 asevalmistajaa, joilla on pesitys 6mm ARC:lle. Suomessa tunnettuja näistä ovat mm. Barrett, Howa ja Mossberg. Myös, että ”eräs” Yhdysvaltain puolustusministeriön haara on jo omaksunut tämän uuden kaliiperin.

Metsästäjä-lehti myös verkkolehtenä

Vuodesta 2020 Riistakeskus on päättänyt julkaista Metsästäjä-lehden myös verkossa.

Tämä on hyvä uutinen ns. passiivimetsästäjille, jotka eivät suorita riistahoitomaksua (nyt 39 euroa) vaikkapa nuukuuttaan tai intressin lopahtamisesta johtuen, mutta haluaisivat silti pysyä jyvällä laeista, tilanteista ja metsästysajoista. Lehdessä on harvakseltaan myös aseasiaa, esimerkiksi nykylehdessä Arto Määtän ”pulttilukkoisen kiväärin käyttäminen”.

Me riskiryhmäläiset saatamme korskahtaa että ”tulihan tuo jo intissä opittua”. Mutta siitä on jo aikaa!

Otan näissä asioissa mielelläni analogian autolla ajamisesta ja lentämisestä. Kun autonajokortti on saatu, kukaan ei enää ”kirjallisen” ja ”inssinajon” jälkeen tutki sinun ajokykyäsi. Lääkärintarkastus on 70 v. iässä ja sen jälkeen 5 vuoden välein, mutta se ei todista hönkäsen pölähtävää ajokyvystä. Harrastelentäjä sen sijaan joutuu joka 2. vuosi käymään lääkärintarkastuksessa (medikaali), joka on tiukempi kuin autoilijoille. Aina kahden vuoden välein on ”kirjallinen” (lentosääntöjen tentti) ja ”inssinajo” (tarkastuslento).

Väitän, että jos yli 70-vuotias auton ajokortin omaava pantaisiin ”kirjalliseen” ja ”inssinajoon”, niin jopahan lähtisi kortteja silppuriin! Olen tällaista ”testiä” ehdottanut sisarlehdelle Tekniikan Maailmalle, mutta toistaiseksi tuloksetta. En olisi omasta menestyksestänikään mitenkään varma vaikka ajokilometrejä on 1 ja 2 miljoonan välillä ja suuri osa eri puolilla maailmaa.

Ylenpalttinen itsevarmuus on suomalaisen autohenkilön perisynti. Saattaa olla myös aseenkäyttäjien.