Nova Scotia (”Uusi Skotlanti”) on yksi Kanadan liittovaltion kymmenestä provinssista. Se sijaitsee Atlantin valtameressä ja on pinta-alaltaan 55.000 km² eli noin kuudesosa Suomesta. Provinssissa asuu vajaa miljoona asukasta. Suurin kaupunki on Halifax, ~370.000 asukasta. Alueella käy kesäisin paljon turisteja ja sitä pidetään erittäin rauhallisena. Halifaxiin on haudatty yli 100 RMS Titanicin turmassa v. 1912 kuollutta. Eli Nova Scotia on niillä main Pohjois-Atlantilla.

18.-19.4.2020 eräs Gabriel Wortman, 51, sekosi täysin. Teolla oli oltava harkintaa, sillä hän liikkui alkuun ympäri Nova Scotiaa entisellä poliisiautolla, jonka hän oli ostanut. Autossa oli vielä poliisin tunnukset tai sitten hän oli lisännyt ne jälkikäteen. Hän liikkui myös poliisin (Royal Canadian Mounted Police = RCMP) univormua muistuttavissa vaatteissa. Tapahtumaketju alkoi Portapiquen pikkukylästä (~100 asukasta). Wortman oli kotoisin tästä kylästä.

13 tuntia kestänyt ja 22 henkeä vaatinut murha-aalto saattoi alkaa CNN:n mukaan perheriidasta, mutta yllä mainitut järjestelyt viittaavat suunnitelmallisuuteen. RCMP:n edustajan mukaan riita saattoi olla ”katalyytti” teolle. Wortman kuoli amok-juoksunsa päätteeksi RCMP:n luoteihin. Myös eräs RCMP:n poliisi sai surmansa tapahtumissa.

RCMP:n konstaapeli Heidi Stevenson, 48, yritti suistaa Wortmanin tieltä omalla poliisiautollaan. Wortman ampui Stevensonin ja otti tältä pistoolin.

Wortmanin isä, 73, kertoi että hänen pojallaan oli ”hemmetinmoinen asevarasto” (helluva a gun collection). RCMP:n mukaan hänellä ei ollut lupaa aseisiin, vaan ne oli hankittu luvattomasti sekä Kanadasta että USA:sta.

Justin Trudeau kielsi ”arskat” Kanadassa

Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Vapunpäivänä 1.5.2020 uutisoitiin, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau, 49, on allekirjoittanut asetuksen, jossa kielletään tietyn mallisia ampuma-aseita ja joitain niiden osia. Niitä ei saa omistaa, käyttää, myydä, ostaa tai tuoda maahan. Amnestialaki antaa omistajille kaksi vuotta aikaa hankkiutua niistä eroon eli 30.4.2022 on takaraja. Trudeau esitteli luettelon, jossa on peräti 1.500 aseen tiedot, nimet ja mallit. Ne ovat ”AR-tyyppisiä” aseita. Canada Gazette on Kanadan virallinen tiedotuslehti. Koko luettelo löytyy tästä. Taitaa olla 69 sivua pitkä.

Vielä ei ole päätetty, aikooko Kanadan liittovaltion lunastaa aseita ja mihin hintaan. ”Pandemia on nyt ensimmäisenä agendassa”, hallitus kertoo. Mutta lisää, että kansallisiin aselakeihin on tulossa ainakin 30 muutosta.

AR-tyyppiset aseet vastatuulessa

Tämäntyyppiset aseet kiellettiin äskettäin Uudessa Seelannissa. Blogini näet tästä. Valtio osti yli 15.000 asetta ja 194.000 kiellettyä osaa, lähinnä suurikapasiteettisia lippaita. Hinta oli 102 milj. NZ-dollaria.

Pariisin ammuskelu 2015 poiki EU:n asedirektiivin, joka vaikutti EU:n aselakeihin, myös Suomessa (2019 aselaki).

Australian Tasmaniassa Port Arthurissa tapahtui joukkoammuskelu huhtikuussa 1996. 35 kuoli ja 23 haavoittui. Australia kielsi itselataavat kiväärit ja haulikot. Liittovaltio osti lähes 650.000 asetta noin 360 milj. Australian dollarilla.

Kaikesta huolimatta AR-tyyppisiä aseita valmistetaan joka päivä usean valmistajan toimesta. Osittaisen luettelon näet tästä. Näiden määräksi USA:ssa wikipedia arvioi 8 miljoonaa. Idän puolessa Kalashnikov Group valmistaa samantapaisia aseita, joita kutsutaan AK-perheeksi. Näitä on maailmalla yli 100 miljoonaa, mutta valtaosa niistä on sotilaskäyttöön tarkoitettuja sarjatuliaseita. Ne ovat valtaosin maailman ”konfliktialueilla” jos näin voidaan sanoa. Hyvin paljon niitä on Afrikan maissa.

Kun Venäjä joutui mm. USA:n kauppasaartoon Krimin valtauksen seurauksena v. 2014, joukko liikemiehiä perusti Kalashnikov USA:n (KUSA) Floridan Pompano Beachiin. Tämä aseita valmistava yritys voidaan nähdä suorana jatkumona maahantuontiyritykselle Russian Weapons Co. (RWC).

USA:n aseliikkeissä on ollut useita AK-malleja saatavilla vuodesta 2015. Ne ovat tyypillisesti hieman edullisempia kuin AR:t.