Tietysti pinna kiristyy kaikkialla maailmassa – myös Suomessa. Vapun aikana se sitten meilläkin nähdään. Panevatko juhlijat Havis Amandan barrikadit lysyyn vai säilyykö tolkku ja maltti? Maltetaanko Ullanlinnalla pitää etäisyyksiä? Tai jopa kokonaan pysyä poissa puistosta?

USA:ssa mielenosoittajat vaativat eri puolilla maata koronarajoitusten lievennyksiä tai kokonaan poistoa. Esimerkiksi keskilännen Michiganin pääkaupunki Lansingissa. Erikoista USA:ssa on, että paikoitellen mielenosoittajat kantavat aseita, etupäässä ”arskoja”. Sehän olisi Suomessa mahdoton ajatus, mutta USA:ssa ei. HS kertoi 20.4.2020 että ”Lansingin 3.000 mielenosoittajasta 2.000 oli raskaasti aseistettuja”. Tässähän ei tarvittaisi muuta kuin jonkun AR:ää kantavan mielenosoittajan täydellinen flippaaminen. Muut tietysti ryhtyisivät innokkaasti taltuttamaan tätä häirikköä. Luoteja olisi ilma sakeana ja niistä voisi moni paikalla olija saada osansa. Aivan lasvegasmainen skenaario.

Aseistettuja mielenosoittajia Lansing, Michiganissa.

Kyllä Venäjälläkin esiintyy kritiikkiä koronarajoituksia vastaan, mutta AK:ita ei olla ainakaan vielä kaduilla nähty. Tai ainakaan raportoitu.

USA:n asejakautuma

Olen monesti sanonut ettei kukaan tiedä paljonko USA:ssa on aseita. Suomenmallista aserekisteriä ei ole. Mutta törmäsin sivustoon The Trace. Sanon heti alkuun, että tämä on ase- ja aseväkivallan vastainen sivusto. Omistajina on joukko sanoma- ja viikkolehtiä, mm. brittiläinen The Guardian ja amerikkalaiset The Chicago Sun-Times ja TIME. Tilasin Tracen ”newsletterin” sähköpostiini. Se on ilmainen.

Ensimmäinen newsletter saapui ripeästi. Se kertoi, että USA:n asemyynti saavutti maaliskuussa 2020 kaikkien aikojen ennätyksen. Rikostaustan tutkimuksia (mikä on ollut käytössä vuodesta 1998, rikostaustan omaaville ei aseita saa myydä) tehtiin maaliskuussa 2020 peräti 3,7 miljoonaa. Siis niin monta halukasta ja/tai potentiaalista aseen ostajaa kuukaudessa. Se olisi tasaisen vauhdin taulukolla yli 44 miljoonaa uutta asetta vuodessa.

Asevaltiot ja trendit

The Trace’n reportterit ja RAND Corporation ovat tehneet arvion aseiden jakautumasta. Senhän on pakko olla arvio koska aserekisteriä ei ole. Tämän voi jokainen downloadata tästä (formaatti Excel zip.) Arvio perustuu kuitenkin matemaattisiin malleihin, joten ei sitä hatusta ole vedetty.

Tutkittiin, mikä on kunkin osavaltion aseiden omistuksen trendi. Ja kuinka monessa taloudessa on ase tai aseita. USA:ssa on tavallista että kun on yksikin ase, niin sitten niitä on useita. Mutta niinhän se on Suomessakin metsästystä harrastavissa talouksissa. Hirven metsästykseen tarvitaan erilainen ase kuin ketun tai jäniksen tai sorsan. Ja supin loukkupyytäjä tarvitsee ihan oman lopetusaseen. Urheiluammunnassa 300 m lajeja ammutaan erilaisella aseella ja kaliiperilla kuin 50 metrin. Trap-haulikolla on huono ampua skeetiä. Ja niin edelleen.

Teen muutamia otoksia. USA:n kansallinen keskiarvo on, että v. 2016 32 %:ssa talouksista oli ase. Trendi on reippaasti laskeva, sillä v. 1980 luku oli 45 %. Tämä kuulostaa paradoksilta, koska aseiden kokonaismäärä kasvaa koko ajan. Yksi ainoa asevalmistaja, Sturm, Ruger & Co., on kertonut valmistaneensa usean vuoden ajan yli miljoona asetta vuodessa (kiväärit ja pistoolit; Ruger ei enää valmista haulikoita). Ainoa mahdollisuus on, että aseet kerääntyvät yhä harvempien kaappeihin.

Katsotaan valtioiden bottom 10, joissa oli vähiten aseita per talous v. 2016. Olen laittanut valtion asukasluvun perään lähteenä wikipedia. Asukasluku on suuntaa antava arvio vuodelta 2019.
• Havaiji (HI), 9 % (1,4 miljoonaa asukasta)
• New Jersey (NJ), 9 % (8,9 m.)
• Massachusetts (MA), 9 % (6,9 m.)
• New York (NY), 13 % (19,5 m.)
• Rhode Island (RI), 14 % (1,1 m.)
• Kalifornia (CA), 16 % (39,5 m.)
• Maryland (MD), 18 % (6,0 m.)
• Connecticut (CT), 19 % (3,6 m.)
• Illinois (IL), 23 % (12,7 m.)
• Florida (FL) 28 % (21,5 m.)

Nämä valtiot ovat USA:n itärannikolla, paitsi Havaiji on saariosavaltio Tyynessä Valtameressä, Kalifornia länsirannikolla ja Illinois keskilännessä.

Sitten top 10, eli eniten aseita per talous:
• Montana (MT), 63 % (1,1 m.)
• Wyoming (WY), 58 % (0,6 m.)
• West Virginia (WV), 57 % (1,8 m.)
• Alaska (AK) 56 % (0,7 m.)
• Idaho (ID), 54 % (1,8 m.)
• North Dakota (ND), 52 % (0,8 m.)
• South Dakota (SD), 52 % (0,9 m.)
• Oklahoma (OK), 52 % (4,0 m.)
• Alabama (AL), 51 % (4,9 m.)
• Mississippi (MS), 51 % (3,0 m.)

Näistä valtioista neljä sijaitsee Kalliovuorilla, joista joissain olen itsekin ollut metsästämässä. Ne edustavat Alaskan ohella tyypillisiä USA:n metsästysvaltioita. Kolme alinta ovat sitten syvän etelän valtioita, joista kahdessa alimmassa en ole käynyt ja tuskin osaisin kunnolla sikäläistä murrettakaan.

Kun katson aseiden määrien kehityskäyriä osavaltioittain, näen silmämitalla että aseiden omistus USA:ssa on ollut laskusuunnassa Havaijilla, Kaliforniassa, Connecticutissa, Massachusettsissa, Rhode Islandilla ja New Jerseyssä. Missään osavaltiossa aseiden omistusmäärä ei ole ollut selvässä nousussa. Käyrä on kuitenkin ollut hyvin tasainen West Virginiassa, Wisconsinissa, South Dakotassa, Pennsylvaniassa, Idahossa ja Kentuckyssa. Mikään näistä valtioista ei ole erityisen rikollisen alueen maineessa. Päin vastoin.

Mysteeri jatkuu

Eipä siis löytynyt The Tracen käppyröistä suoraa ratkaisua. Oma ajatteluni on, että niissä osavaltioissa, missä pistooliluvan saa joko helposti tai ei tarvita mitään lupaa – niitäkin on paljon – ostetaan aika herkästi pistoolityyppisiä aseita vähän niin kuin pahan päivän varalle, tai kodinturvaksi, tai vaimon mielen rauhoittamiseksi, tjsp. Tai jos avaruusoliot hyökkäävät, tai jos Venäjä valloittaa, tai jos heinäsirkat tulevat, tjsp. Näin se on ollut USA:ssa (vähän Kanadassakin) maailman sivu. Pyssyt paukkuivat villissä lännessä estottomasti vielä 130 vuotta sitten.

Onhan poikkeuksiakin. Edesmennyt vaimoni katsoi TV-sarjaa Pieni talo preerialla 1974-1982 hartaasti. Sarjan faneille tiedoksi, että se esitetään uusintana Teemalla. Ensimmäinen jakso 1.5.2020 kello 15:30-17:05 on kuulemma Suomessa ennen näkemätön pilottijakso.

Muistaakseni Michael Landonin TV-sarjassa esittämä Charles Ingalls ei halunnut koskea aseisiin. Silti he olivat uudisraivaajaperhe asuen 1870-80-luvuilla Wisconsinissa, Kansasissa, Minnesotassa ja Dakotoissa.