USA:n presidentti Donald Trump dissasi ja vähätteli koronaa alkuun julkisesti. Sitten yht’äkkiä USA, New Yorkin osavaltio ja erityisesti New York City rupesi profiloitumaan koronamaailman keskukseksi.

Mr. President Trumpin vähättelyistä huolimatta COVID-19 iski USA:an kunnolla. Kansalaisten reaktio oli suomalaisen silmiin omituinen. Jenkit rupesivat hamstraamaan aseita ja patruunoita siinä missä suomalaiset hamstraavat vessapaperia, käsidesiä ja makaronia.

Eilen Prismassa: ”Käsidesiä enintään kaksi pulloa per asiakas.” USA:ssa: ”Enintään kaksi pistoolia per päivä per asiakas. Ja enintään sata paukkua per ase.”

Ilmeisesti USA:ssa on vallalla ajattelu, että aseet turvaavat oloa poikkeustilassa. Ehkä korona on luonut USA:an sellaisen ajattelun, että sellaista saattaa olla tulossa. Elokuva Poikkeustila (The Siege) tehtiin 1998, mutta kolme vuotta sen jälkeen tuli 9/11.

Olen lukenut, että luoteis-USA:ssa (Washington, Oregon), jossa asuu paljon aasialaisamerikkalaisia, asekauppa on käynyt erityisen vilkkaana. Aasialaistaustaiset saattavat pelätä lynkkaamismielialaa, koska Mr. President Trump on julkisesti puhunut koronasta ”kiinalaisviruksena”.

Dokkari pani ajattelemaan

Mutta Frii-kanavalta tuli 10.4.2020 dokkarielokuva ”USA:n joukkoampumiset”, alkuperäiseltä nimeltään In Memoriam. Tämä vei ajatukseni vähän toisille raiteille alkuperäisestä blogi-ideasta. Dokkari on valmistunut 2019. Se käsittelee kolmea USA:n ampumistapausta, jotka olivat luonteeltaan melko erilaiset. Kuvaavasti elokuva alkoi toteamuksella: ”Teksasilaisessa kylässä voi olla enemmän tulivoimaa kuin jonkin kehitysmaan armeijalla.”

Frii-kanava kuuluu Discovery Finlandiin. En tiedä, milloin tuo elokuva uusittaisiin. Mutta se kuuluu dplay-ryhmään, sen tilaajat voisivat ehkä sieltä tutkia.

Kolme sceneä

Sutherland Springs, Teksas, on 362 asukkaan kylä lähellä San Antoniota. Elokuva piirtää kuvan syvästi uskonnollisesta yhteisöstä.

Sunnuntaina 5.11.2017 Devin Patrick Kelley, ilmavoimista käytöksen vuoksi erotettu ja perheväkivallasta tuomittu 26-vuotias mies, astui baptistikirkkoon ja avasi tulen AR-15-tyyppisellä kiväärillä kirkkoväkeen. 26 kuoli, 20 haavoittui. Kirkon läheisyydessä asunut NRA:n ampumakouluttaja kuuli laukaukset. Hän lähti paljasjaloin Kelleyn perään kivääreineen ja ampui useita laukauksia autoon. Autojahdin jälkeen haavoittunut Kelley ajoi ulos tieltä ja löydettiin kuolleena autostaan.

Parkland, Florida, on 24.000 asukkaan kaupunki Evergladesin jättimäisen suoalueen kupeessa, etelä-Floridassa.

Keskiviikkona 14.2.2018 iltapäivällä Parklandin yläasteen entinen oppilas 19-vuotias Nikolas ”Nikki” Cruz tuli koululle. Hänet oli erotettu koulusta tappeluiden ja järjestyshäiriöiden vuoksi. Cruz tuli aseistautuneena AR-15-tyyppisellä kiväärillä ja useilla lippailla. Hän kiersi kahden kerroksen luokat ampuen kuoliaaksi 17 oppilasta ja opettajaa sekä haavoittaen 17. Maaliskuussa 2019 kaksi Parklandin ammunnasta selvinnyttä teki itsemurhan.

Cruz otettiin kiinni tunti ampumisen jälkeen. Hänen oikeudenkäyntinsä odotetaan tapahtuvan tänä kesänä. Floridassa on voimassa kuolemanrangaistus murhasta.

Las Vegas on tunnettu huvittelu- ja turistikaupunki Nevadassa. Asukkaita metro Las Vegasissa on 2 miljoonaa, mutta kävijöitä 42 miljoonaa vuosittain. Kaupungista käytetään nimityksiä ”fun city” tai ”sin city” tai ”lost wages”.

Sunnuntaina 1.10.2017 Las Vegasissa pidettiin ulkoilmassa countrymusiikin konsertti Route 91 Harvest. Lähellä on 43-kerroksinen 1999 avattu megahotelli Mandalay Bay, jossa on runsaat 3.200 hotellihuonetta.

Nevadalainen Stephen Craig Paddock, 64, oli ottanut kolme päivää aikaisemmin täältä hotellihuoneen parvekkeen kera. Paddock oli varakas ihminen, kiinteistösijoittaja, lentäjä, omisti kaksi lentokonetta ja kiinteistöjä. Hän oli ollut kaksi kertaa naimisissa ja eronnut kahdesti. Ei lapsia.

Kolmen päivän aikana ennen ampumistapahtumia Paddock kuljetti 32. kerroksen hotellihuoneeseensa 14 kpl AR-15-tyyppistä kivääriä, kahdeksan kpl AR-10-tyyppistä kivääriä, yhden pulttilukkokiväärin ja yhden revolverin. Useita 100 patruunan lippaita. Patruunoita yli 1.000 kpl.

Hotellihuoneen parvekkeelta aukesi näköala musiikkitapahtumaan, jossa oli 22.000 katsojaa. Sunnuntai-iltana kello 22:05 Stephen Paddock alkoi ampumaan konserttiyleisöön. Ampuminen lakkasi kello 22:15. Poliisin arvion mukaan Paddock teki tällöin itsemurhan revolverilla. Uhriluku oli 59 kuollutta Paddock mukaan lukien. Lähes 1.000 luokkaantunutta, joista kaikki eivät luodeista vaan yleisestä paniikista.

Yli vuosi tapahtuman jälkeen FBI totesi 29.1.2019, ettei löytänyt mitään järjellistä syytä Paddockin käyttäytymiselle. Paddock ei jättänyt mitään viestiä tai manifestia. Tutkimukset lopetetaan.

Kuka oli murhaaja?

Kukaan ei tiedä paljonko USA:ssa on tuliaseita. Asukkaita on 326 milj. Aseita on 290 tai 330 tai 393 miljoonaa (Small Arms Survey). Kukaan ei tiedä, koska aserekisteriä ei ole. Monen mielestä liian paljon, koska tällaisia sattuu liikaa. Barack Obama joutui uransa aikana pitämään 14 puhetta joukkoampumisten jälkeen. Hänen sanomansa oli, että aseiden saatavuus on USA:ssa aivan liian helppoa. Donald Trump taas eräässä äskettäisessä puheessaan vakuutti, että amerikkalaisten oikeutta aseisiin ei tulla rajoittamaan.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että aseet eivät tapa ihmisiä vaan ihmiset tappavat ihmisiä.

Teksasissa murhaaja ei ollut Ruger AR-556, vaan Devin Patrick Kelley. Hän puristi liipaisinta.

Floridassa murhaaja ei ollut Smith & Wesson M&P 15, vaan Nikolas Cruz. Hän puristi liipaisinta.

Las Vegasissa murhaaja ei ollut yritys nimeltä Slide Fire (”bump stock”), vaan Stephen Paddock. Hän puristi liipaisinta.

Näistä huolimatta, USA:ssa pitkään asuneenakaan en voi ymmärtää maan logiikkaa aseiden suhteen. Ehkä tästä joskus enemmän.