Aku Ankan numerossa 4/1955 oli Carl Barksin v. 1953 piirtämän stripin ”The Talking Dog” suomenkielinen ensiesitys ”Puhuva koira”. Sanonta ”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä” on jäänyt meille monille vanhan liiton pieruille niin kuin keskinäiseksi moikkaamiseksi. Muistelemme tätä vanhaa sarjaa näillä sanoilla.

Nyt me elämme oikeasti kovia aikoja koronan kynsissä. Tätä kirjoittaessani Suomessa on 17 kuolemantapausta ja 1446 testattua positiivista tartuntaa. Epäilemättä luvut tulevat nousemaan päivittäin ja tunneittain. Toki Suomi on vielä hyvässä hapessa joihinkin muihin maihin verrattuna.

Muutama kuukausi sitten saapastelin Aurinkorannikolla Paseo de la Carihuelan rantapromenaadilla onnellisen tietämättömänä siitä mitä tuleman pitää. Onneksi pääsimme ajoissa pois. Silloin ei ollut minkäänlaista indikaatiota koronasta. Hirmumyrsky Elsa tosin sattui iskemään Espanjaan, jossa kahinassa kuoli viisi. Itse selvisin myrskystä perusteellisella kastumisella Sevillassa. En edes vilustunut.

Nyt Espanja on Euroopan pahimpia korona-alueita. Kuolleita yli 9.000, tartuntoja yli 100.000.

Elämä rajoittuu

Koronaviruksesta tulee ja on tullut kansakunnallemme erittäin rajoittava tekijä. Tällä kirjoittamalla Uudenmaan maakunta on eristetty, mutta on mahdollista että eristys laajenee toisiin maakuntiin.

Taloudellisesti korona on järkyttävä. Joka viides yrittäjä pelkää ajautuvansa konkurssiin. Siitä seuraisi massiivinen työttömyys, josta seuraisi massiivinen ostovoiman menetys. Lumipalloefekti, josta Suomen talouden toipuminen saattaa viedä vuosia.

Tässä tilanteessa ainoat hyötyjät ovat koronahuijarit, joilla on nyt kulta-aika. Tulevat pareittain kotiin tekemään koronatarkastuksen. Toinen tekee tarkastusta, toinen putsaa talosta rahat ja arvoesineet. Loukkauksen huippuna on, että tarkastajapari veloittaa tarkastuksesta 10 euron ”tarkastusmaksun”. Käteisenä ainoastaan! Cash only! Ihmisten kannattaisi pysyä skarppina.

Joistain lukijoista voi tuntua rienaavalta, että voin kertoa ampumaurheilusta tai metsästyksestä. Kun on tärkeämpiäkin asioita framilla kuten esimerkiksi pysytellä hengissä. Mutta minun tehtäväni on raportoida tämän kapeahkon alan uutisista ja trendeistä. Teen vain työtäni.

Suuria maailmanlaajuisia juttuja ovat ampumahiihdon maailmancupin keskeytys Kontiolahdelle. Ja maailman toiseksi suurimman asenäyttelyn IWA 2020 siirtäminen syyskuulle 2020. Kaikki ampumakilpailut on peruutettu. Suuret ampumaradat on suljettu. Tokion olympialaiset on siirretty. Suomen suuri biennaali-tapahtuma Riihimäen Erämessut, lähes 40.000 kävijää, kertoo ”seuraavansa koronatilannetta”. Se vetää tiukalle. Messujen ajankohta olisi 4.-7.6.2020. Yli 500 hengen yleisötapahtumat on peruttu toukokuun loppuun asti.

On Suomessa eletty ennekin kovia aikoja

Esimerkin vuoksi muutamia:

• Kaakkois-Aasian tsunamissa 25.12.2004 kuoli 179 suomalaista. Tässä eloonjäämiskamppailussa olivat mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen poikansa Matias. Molemmat selvisivät
• Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksessä 13.4.1976 kuoli 40 työntekijää
Jatkosodassa 1941-1944 menetti henkensä noin 64.000 suomalaista
Talvisodassa 1939-1940 menetti henkensä noin 26.000 suomalaista
Espanjantautiin kuoli Suomessa 1918-1919 arviolta 25.000 ihmistä. Heistä vähintään 2.500 oli vankileireille suljettuja punaisia
Sisällissodassa 1918 kuoli noin 37.000 suomalaista
• Riihimäki-Viipuri-Pietari-rata rakennettiin 1867-1870 nälkävuosien aikaan hätäaputyönä. Sille on annettu liikanimiä ”nälkärata” ja ”rata on luille rakennettu”. Tarkkaa kuolleiden lukumäärää ei tiedetä mutta luokkaa ”tuhansia”
• Suomen nälkävuosina 1857-1868 kuoli 150.000-200.000 suomalaista
• 1710 ruttoepidemian aikana haudattiin Helsingin Vanhan Kirkon paikalla sijainneeseen hautausmaahan 1.185 helsinkiläistä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut että kyllä tästä selvitään.

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia